Friday, April 14, 2017

Imaginasi Seorang Penulis



Kanak-kanak dan penulis ni sebenarnya sama je. Kalau hadkan imaginasi mereka, macam mana mereka nak jadi kreatif? 

Tulis novel yang cliche pun kena kritik apatah dengan novel yang jalan ceritanya luar dari kebiasaannya, juga dikritik. 

As been said by someone to me, kita tak akan mampu puas kan semua orang. We just need to do whatever that makes us happy. Kita kena jaga hati kita dulu sebelum jaga hati orang lain. Kita tak tahu kepayahan seorang penulis nak tulis sesebuah cerita.

Bagi aku, kalau cerita tu berjaya menyentuh perasaan aku, aku anggap penulis tu menulis dengan jiwanya. As been said by someone, semua orang boleh menulis tapi tak semua mampu menulis dengan jiwa. 

Tak suka dengan Penulis yang tulis genre A, boleh berpindah kepada penulis yang menulis genre B. Kita ada pilihan. Lots. Why bother on something yang tak menggembirakan kita?

Move on and keep calm. 

Simple.

1 comment:

  1. indeed...tapi benda simple mcm ni lah yg org malas nak buat, sebab org lebih suka komplen.

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.