Tuesday, December 20, 2016

Lesson Learned



Waktu muda-muda dulu, selalu sangat buat kesilapan atau lakukan perkara-perkara bodoh. 

Contohnya, kapel dengan seorang lelaki yang katanya kawan-kawan perempuan dia sememangnya adalah kawan, not more being that. Padahal kau tak tahu, itu adalah penipuan dia. Dan mungkin waktu itu kau antara dua nak percaya dia. Tapi disebabkan kau tak nak kehilangan dia, so, kau berlagak kau tak tahu apa-apa. And choose to believe whatever he told you. 

Atau, tersuka tanpa sengaja pada lelaki yang kau benci sebab cerita-cerita negatif tentang dia. At the end, kau yang merana sebab kau tak tahu kau sebenarnya suka dia atau benci dia. Tapi kau tahu kau cemburu bila lihat dia layan perempuan lain. And kau juga tahu kau akan rasa annoyed bila dia cakap baik-baik or dekat dengan kau. Setiap kali kau nampak dia, kau akan avoid because your mind told so.

Atau kau terjatuh suka on someone yang kau kenal di alam maya tanpa mengetahui semuanya adalah permainan saja. Satu penipuan lebih tepat. 

But then, from all those heart-broken feeling taught you lots of lesson. Some of it, makes who you are today. 

"Forget what hurt you, but never forget what it taught you."

Night.



Saturday, December 10, 2016

Sweet


Dulu kan, waktu manuskrip kena reject Publisher sebab kononnya tak sweet or whatsoever, so aku cuba belajar menulis scene scene yang sweet. Aku cuba baca novel-novel yang katanya hero adalah sweet mengikut pandangan kawan baik saya.

But at the end, aku tetap tak boleh nak menulis scene scene yang sweet. Oh tak, yang sebetulnya dah tak boleh nak menulis scene scene yang macam tu. Bila aku baca babak yang menunjukkan hero bagi bunga dan coklat kat heroin, mulalah diri aku yang satu lagi bersuara

"Ada ke lelaki macam ni dalam real life? Mana ada lelaki yang 24 jam nak mesej GF dia. Bagi bunga pun bila minta, bukan hari-hari."

Haha. Nampak tak diri aku ada 2 jenis. Kadang-kadang aku rasa aku ada masalah split personality. Bila nak menulis sesuatu yang sweet, diri aku yang 1 lagi akan cakap...

"No, Reen. Jangan tulis macam tu. Mana ada benda macam tu. You must think logical even it's just imagination."

Hurmm....

Kenapa tak boleh menulis hal hal yang sweet?

1. Mungkin dah terbiasa baca buku-buku yang bukan genre cinta. Contoh Fixi. Masa nak move on hari tu, aku avoid segala buku yang berkaitan cinta. Haha.

2. Sebab ada someone ajarkan aku yang real life ain't a fairy tale. There is no Prince Charming in real life. (Ini complicated nak cerita)

Tapi one of my best friend cakap, "Just jadi diri sendiri. It's okay kalau kau tak boleh tulis sesuatu yang sweet, sekurangnya kau tahu mana kekuatan dan kelemahan kau. Tak perlu terikut-ikut gaya orang lain just only sebab kau nak diri kau diterima."

Okay. Tu je bebelan hari ini. Bye.


Reenapple:  Nanti ada masa cuba up M. I was busy lately. 



Sunday, December 4, 2016

Sahabat



Tak kisah pun hilang kawan. Sebab yang betul betul stay dengan kau waktu kau susah, regardless how bad you are adalah kawan yang sebenar. Sebab tu orang cakap, zaman sekarang ni susah nak cari kawan yang boleh dipanggil sahabat.  Dan mereka itulah yang akan tolong kau untuk bangkit semula. 

You get what I mean?




Reenapple: Tak pasti dapat publish next entry M bila. Kesibukan sedang melanda diri ketika. I ada dateline untuk dikejar. Hurmm