Wednesday, June 1, 2016

Gaya Smart Casual untuk Wanita



Hari ini nak post something yang tak ada kena mengena dengan tuan blog;

Gaya smart kasual bagi seorang Reen adalah gaya yang ringkas tapi kemas. Kalau kat Negara barat-barat, etika kod berpakaian smart casual adalah sesuatu yang normal untuk ke pejabat.

Tapi sebelum itu, gaya smart casual ni bukanlah bermaksud korang boleh pakai singlet, short pants dan selipar ‘jepun’ ke tempat kerja. Ahaa.

Fesyen smart casual dari sumber internet mengatakan adalah gabungan gaya formal dan gaya kasual di mana si pemakai akan kelihatan lebih santai tetapi kemas. Atau dalam erti kata lain, Smart casual means outfit yang agak chic for woman..not too much but still look good and stylish for both gender. Not too simple and bukan terlalu santai.

Berikut, merupakan antara gaya-gaya smart casual untuk wanita sebagai panduan:


1. Blouse


Untuk gaya smart casual yang paling ringkas tetapi menyerlah adalah dengan memakai koleksi blouse seperti berikut. Pilih blouse yang tidak berwarna terlalu terang atau tidak direka dengan potongan yang terlalu seksi. Ekhem



2. Basic tees


Untuk korang yang gemar memakai t-shirt, pilihan yang terbaik adalah dengan memakai t-shirt berwarna putih atau hitam. Gayakan bersama jeans kegemaran korang dan jangn lupa sarungkan blazer untuk kelihatan lebih berkeyakinan.



3. Kemeja Bercorak


Untuk pemilihan jenis kemeja yang bersesuaian pula, the best part is korang boleh sarungkan apa jua jenis kemeja bercorak yang korang fikir matching dengan personality and karakter korang.




4. Outerwear


The key is by wearing an outerwear. Tak kiralah apa jua jenis outerwear yang korang suka. It could be blazer, cardigan atau jaket.


Okay. Itu je yang nak ditulis. 



Nota Reenapple: Selalunya pergi kerja pakai t shirt and jeans only. Jenis yang malas nak menyusahkan diri. 



No comments:

Post a Comment

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.