Friday, May 20, 2016

3 Tahun #9


[Prolog] [#1][#2] [#3] [#4] [#5] [#6] [#7] [#8]


Adam Hakimi hanya mengukirkan senyuman melihat wajah masam seperti cuka milik gadis di hadapannya. Dibiarkan saja Ain Umaira berkeadaan seperti itu untuk sementara waktu. Jika mahu diikutkan hatinya, mahu saja Adam memarahi Ain tapi disebabkan akal Adam yang logic itu membuat andaian yang Ain tentunya tidak mampu berfikir dengan tenang sekarang ni.

“Dah okay?” Soal Adam setelah 30 minit sesi berdiam diri mereka tamat. Pesanan minuman tadi pun hanya dia saja yang bersuara. 

Ain mendengus. Bengang. Kecewa. Terkejut. Semuanya bercampur aduk dalam dirinya saat ini. Mahu mengamuk pada Fikri Haziqqulah berselang dengan mahu mengamuk pada lelaki di hadapannya. 

“How on earth you know I was there?” Ain mula mengeluarkan soalan.

Adam senyum lagi dan itu membuatkan Ain makin sakit hati dengan Adam Hakimi ini. 

“Kamal.” Pendek dan ringkas jawapan Adam.

Ain kerut dahi.

Mira call Kamal. Dan Kamal bagitahu Adam, got it?”

Ain mengeluh. Tentulah, hanya Mira saja yang tahu tentang pertemuannya dengan Fikri petang ini. 

Dan apa yang saya buat kat situ… I just want to save you. From him,” tambah Adam lagi. Seolah-olah mengetahui soalan kedua gadis di hadapannya.

Ain kerut dahi. Aneh dan janggal dengan perbualan bersama lelaki ini. Kenapa Adam guna ‘saya’ dan ‘awak’? Mana pergi ‘aku’ dan ‘kau’ yang mereka gunakan waktu dulu?

“Mana pergi ‘aku’ ‘ kau’? Kenapa perlu guna ‘saya’ ‘awak’?” soal Ain selamba. 

Adam tahan ketawa. “I just think that’s appropriate. You are not a girl anymore. You are a lady right now. So, saya patut cakap lemah lembut dengan awak. ‘Aku’ ‘Kau’ bunyi kasar untuk seorang wanita.”

Ain kerut dahi lagi. Apa yang Adam merepek ni?

So, mari kita bercakap tentang hal tadi,” cadang Adam.

Ain geleng. Kalau boleh dia tak mahu bercakap tentang Fikri. Dengan Adam. Lagi baik bercakap dengan Mira berkenaan lelaki tak guna itu.

Adam mengeluh. “Luahkan apa yang awak nak cakap.”

“I don’t talk to stranger to about my problem,” laju saja mulut Ain keluarkan ayat itu tanpa dia sedar.

Adam telan air liur. Dia salah dengar? “Am I a stranger to you?”

Ain telan air liur. Kepala digeleng lemah. Entah. Dia juga tidak tahu mengapa dia lontarkan ayat itu pada Adam. 

“Then?” Soal Adam, tidak puas hati dengan reaksi Ain. 

Ain diam. Dia tiada jawapan untuk soalan Adam. Bukan dia mahu menidakkan kewujudan Adam Hakimi dalam hidupnya tapi untuk saat ini, dia rasa janggal dengan lelaki itu. Hatinya tiba-tiba saja berdegup kencang. Dia berdebar sebenarnya. 

“Kenapa perlu jumpa lelaki tu lagi?” Terus saja Adam keluarkan soalan apabila Ain tidak mahu menjawab soalannya tadi. Lagi baik terus ke topic utama dari menanti jawapan Ain siapa dia dalam hidup gadis itu. Dia mungkin sedikit risau jika ayat Ain bakal mengecewakannya. Sepertimana hatinya kecewa dengan insiden di lapangan terbang itu.

Ain mengeluh. “I just think that I have to finish it. Bagitahu Fikri yang… yang… yang…” Ayat Ain terhenti di situ. Dia sendiri tidak tahu kenapa tiba-tiba saja lidahnya kelu.

At least, you should ask someone accompany you. It’s still dangerous,” tegur Adam.

“Fikri tak akan buat apa-apa.”

Adam telan air liur. “Awak masih nak defend dia, selepas apa yang dia dah buat pada awak?”

“It’s the old story.”

“Jadi, awak terima dia semula dalam hidup awak?”

Ain mendengus. Entah kenapa dia tiba-tiba saja mahu mengamuk dengan soalan yang bertubi-tubi keluar dari mulut Adam. 

“If I said yes, apa yang awak nak buat?” 

“Kalau awak cakap macam tu, Jadi, di mana ruang untuk Adam Hakimi dalam hidup Ain Umaira?”

Ain telan air liur. “You are missing for three years, Adam.”

Adam senyum hambar. 

“3 tahun tu bermacam-macam hal boleh berlaku,” tambah Ain.

“Awak menyesal berpegang pada janji itu?”

Ain diam. Tidak tahu sama ada mahu mengiyakan atau tidak. 

“Whatever happen, Ain,”Adam pandang tepat ke anak mata coklat milik Ain. “My feelings are still same…”

Ain mengeluh. “Tapi awak dah kahwin.”

Adam kerut dahi. “Apa yang awak merepek ni? Apa yang saya tahu, saya akan berkahwin satu hari nanti, bukan dah berkahwin.” 

Ain senyum hambar. “Tak payah nak tipu, Am. I saw with my own eyes. Di airport hari tu… awak dukung seorang budak dan ada seorang perempuan berjalan di sebelah awak.” 

Di saat itu, Adam mengeluarkan tawanya. 

“Kenapa awak ketawa?” Ain kerut dahi. Entah apa yang lucu sangat sampaikan Adam ketawa. Bukannya dia sedang berjenaka saat ini. 

Adam berhenti ketawa. “So, you admit that you saw me at airport that day?”

Ain telan air liur. “Saya ingat saya salah orang je. If it’s true anyway, saya tak nak kacau daun.”

Adam senyum. “For your information cik Ain Umaira, saya masih single. Single but not available.”

Ain mahu mencelah tapi Adam menghalang niatnya. 

“Biar saya habiskan ayat saya dahulu…”

Ain angguk terpaksa bersetuju.

“Perempuan yang awak nampak dengan saya kat airport hari tu, dan juga budak perempuan, both are my sister and my niece.”

Ain telan air liur lagi. Malu sebab salah sangka. 

“That’s the truth,” tambah Adam lagi. “Jadi, awak dah boleh buat kesimpulan yang saya dah kahwin atau saya tak berpegang pada janji saya pada 3 tahun yang lepas.”

“3 tahun… ada banyak hal yang terjadi.,” balas Ain pendek. Saat ini, hatinya diganggu satu perasaan yang sukar ditafsir. 

Adam senyum hambar. “Awak menyesal?”

Ain jungkit bahu. “Awak tak pernah mintak jawapan saya.”

“Sebab tu saya bagi awak masa 3 tahun.”

Ain mengeluh lagi. Ingatkan dia tahu apa yang dia mahu dari lelaki Adam Hakimi ini. Penantian 3 tahun sudah berakhir, jadi apa lagi yang dia mahu? Apa lagi yang dia mahu dari Adam? Bukankah lelaki itu sudah nyatakan hal yang dikatakan 3 tahun yang lalu masih lagi valid? Bukankah Adam telah katakan sesuatu yang sudah lama dia tanyakan?

“Ain?” Adam bersuara. Risau dengan diam gadis ini.

“Let’s drop this conversation. I can’t think properly,” Ain berkata jujur. Sudahlah dengan hal Fikri tadi. Ini pula dengan hal yang berlaku 3 tahun lepas. Semuanya membuatkan Ain bingung dan keliru.

Adam angguk. Dia faham situasi Ain sekarang ini. Gadis itu tidak boleh berfikir dengan tenang. Mungkin dia terburu-buru. “Take your time. When you’re ready, tell me.”

Ain angguk lemah.

Selesai membayar harga minuman, disaat mereka mahu melangkah keluar dari restoran, kedengaran satu suara lelaki menyapa mereka. 

Ain telan air liur, melihat Hazwan dan Sarah. Wajah Sarah kelihatan angkuh memandangnya. Dan Hazwan memandangnya dengan satu wajah yang sukar ditafsir. Apa maksud pandangan itu?



Reenapple: Actually ia adalah satu cabaran nak tulis cerita ni dengan writer blocknya, dengan mood yang sedang swing lately. Tersangat mencabar. Lagi lagi bila perlu tulis sesuatu yang different dari Amir & Zara. Wish me good luck. :)




2 comments:

  1. Yeahh. Goodluck sis. Nak ain dgn adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik. Akan cuba diusahakan ending dia dengan Hazwan. Ehhh Adam. :P

      Delete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.