Sunday, May 31, 2015

Stick & Stones #28



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27]

Tombol pintu dipulas. Amily melangkah masuk. Senyuman senget diukir saat matanya melihat pasangan lelaki dan perempuan dalam posisi yang begitu menarik diatas sofa. Lelaki yang dikenalinya memandangnya dengan riak cuak, manakala wanita yang tidak dikenalinya, cepat-cepat membetulkan bajunya yang mendedahkan bahagian tubuh atasnya.

“Opsss…” Amily berpura-pura terperanjat padahal dia sudah jangka ini yang akan berlaku setiap kali dia mengunjungi lelaki itu. 

“Amily…” Zachary bersuara, cuba menutup rasa cemas yang melanda dirinya saat ini. Wanita berambut merah disebelahnya dijeling sekilas lalu, memberi isyarat supaya diam sebelum dia meluru ke arah Amily. “What makes you come here?”

Amily senyum. “You cakap I boleh datang sini bila-bila masa. You even bagi I kunci apartment you.”

“At least, you patut bagitahu I you nak datang.”

“Sorry for interrupting. You may continue apa yang you nak buat tadi.”

Zachary mengeluh.

“You ni siapa?” Tiba-tiba kedengaran suara wanita berambut merah seperti Ginny Weasley itu. Dia pandang Amily dari atas sampai bawah. Cantik dan dia tidak menyukainya.

Amily tarik senyum senget. “I’m one of his ex-girlfriend. But the special one.”

“Kalau ex-girlfriend, tak ada yang special.” Ucap Deanne dengan sinis.

Amily senyum. Matanya memandang Zachary yang sedang menjeling wanita berambut merah itu. Mungkin berang dengan ayat yang didengarnya sebentar tadi.

“One day, you akan jadi macam I dan all those girls that he had left.” Amily memandang wanita tidak dikenalinya itu dengan sinis.

Zachary telan air liur. Risau kalau Amily dan Deanne akan bergaduh. Risau jika Deanne akan meluru ke arah Amily dan cuba untuk mencederakan wanita kesayangannya itu. Bukannya dia tidak tahu perangai Deanne yang kuat cemburu dan cepat mengamuk. Tapi dia, walau apa apa pun akan menyebelahi Amily. Dia sayang wanita itu bukan Deanne. Deanne hanyalah tempatnya melempiaskan nafsu sepertimana bekas bekas kekasihnya yang terdahulu kecuali Amily. 

Hanya disebabkan kecurangannya, Amily tawar hati padanya. Tapi mereka masih bersahabat baik walaupun dia mengharapkan Amily akan kembali ke sisinya. 

“I datang semula,” Amily bersuara lagi sambil matanya memandang Zachary. Baru sahaja dia memulakan langkah pertama ke arah pintu, tubuhnya telah ditarik oleh Zachary.

“Deanne dah nak beredar.” Zachary bersuara sambil matanya menjeling Deanne. 

Deanne tunjuk riak tidak puas hati. Dia tak akan beredar. Zachary miliknya bukan milik wanita yang bernama Amily itu! “I tak nak!” Deanne peluk tubuh. 

Zachary mengeluh. Dia mahu marah Deanne. Tapi dia tidak boleh lakukan itu di hadapan Amily. Sah-sah wanita itu akan berfikir yang bukan-bukan. Melihat senyuman Amily sudah cukup mengambarkan apa yang sedang difikirkan oleh wanita itu.

“I datang semula. You sambung apa yang you nak buat tadi.” Amily bersuara.

“Amily…” belum sempat Zachary menghabiskan ayatnya, Amily telah melangkah keluar. Zachary mengeluh kecewa. Matanya merenung Deanne dengan rasa sedikit bengang.

“What?” Deanne tinggikan suara. “Bukan salah I, kalau dia balik pun. After all, dia cuma ex girlfriend you je,” ucap Deanne tanpa rasa bersalah.

Zachary mendengus berang. “Just shut up, Deanne!”

Deanne telan air liur. Sedikit gerun dengan nada tinggi Zachary. Dia tahu jika lelaki itu meninggalkannya, dia akan kehilangan segala kemewahan yang ditabur padanya sejak hubungan mereka bermula. Dan dia tak mahu itu terjadi. 

Deanne bangun, melangkah ke arah Zachary dengan senyuman yang menggoda. “Let’s continue what we are supposed to do a while ago.” 

Zachary mengeluh kasar. Jujur, dia sudah tiada mood. Semuanya disebabkan Amily.

“Honey?” Deanne bersuara lagi. Matanya merenung Zachary dengan pandangan menggoda. 

Zachary menarik nafas sebelum merangkul erat tubuh Deanne di hadapannya. Apa-apa pun ‘rezeki’ jangan ditolak. Persetankan tentang Amily. Nantilah, dia pujuk wanita itu. Yang penting dia harus menikmati malam ini. ‘Kesayangannya’ ini sudah tidak sabar untuk melawat tempat ‘kesayangan’ Deanne. 


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Amily memandang keadaan sekeliling. Bunyi irama muzik di hadapannya langsung tidak menarik perhatiannya. Dia perhatikan saja kumpulan muda mudi menari mengikut rentak muzik yang dimainkan oleh DJ kelab malam ini. Diteguk sekali lagi minuman di hadapannya. 

“Hai.” Tiba-tiba kedengaran suara lelaki. Amily memandang sekilas lelaki itu sebelum kembali meneguk minuman di hadapannya. Lelaki itu mengambil tempat disebelahnya. 

Amily tarik senyum senget. “Dah puas berseronok dengan Deanne?”

Zachary telan air liur. 

“Cukup ke 2 jam untuk you dan dia?” Amily bersuara lagi.

“Still mad?” Soal Zachary tanpa menghiraukan soalan soalan berbaur amarah Amily.

Amily senyum. Sekali lagi dia meneguk minuman di hadapannya hingga gleas itu kosong. “Why would I? We are over, Zack.”

“But you know I still want you.”

“Really? If you really want me, you takkan curang dengan I, Zack.”

Sekali lagi Zachary telan air liur. “That night was a mistake, Amily.”

“Jadi adakah Deanne pun you nak cakap, it’s a mistake too?” 

“You tahu I masih sayangkan you. I still love you.”

“But I don’t. 

Zachary mengeluh. “Bagi I peluang kedua.”

“I dah kahwin Zack.”

“Then, bercerai.”

Amily geleng. “I won’t do that.”

“You don’t love him, Amily. Kita berdua tahu kenapa you nak kahwin dengan dia. You love his money, not him.”

“You get it wrong, Zack.” Amily memandang Zachary dengan senyuman. “Mungkin betul kata you yang I cuma mahukan duit dia but I’m starting to like him. He’s irresistible.” Jarinya merayap di pipi Zachary yang kacak itu. 

Zachary mendengus. Dia pasti Amily sengaja berkata sedemikian. “Dia tak cintakan you.”

“I don’t care tapi I suka status I sebagai isteri dia. Isteri yang tak pernah dia cintai.” Amily ketawa kecil.

“Amily… stop it!” 

Amily senyum sinis. “You tahu yang I tak akan tinggalkan dia. Losing him means losing everything.”

“I juga ada duit Amily.”

“I don’t give a damn about your money, Zack. I cuma nak duit dia. Just him only.”

“Then get his money dan kembali ke sisi I. I love you regardless who you are.”

Amily tarik nafas. “That’s a good idea. Tapi you bazirkan masa you sebab I takkan kembali ke sisi you.” Amily bangun, meninggalkan Zachary keseorangan diri. 

Zachary mengeluh. Susah betul untuk memujuk Amily Katrina ini. Dia bangun, cuba mengejar Amily yang masih lagi belum hilang dari pandangannya. Tangan wanita itu ditarik ke satu sudut, jauh dari kumpulan manusia di kelab malam itu.

“What you’re thinking you’re doing?” Soal Amily tenang. 

“Tinggalkan Adam.” Ucap Zachary sambil merenung mata Amily di hadapannya. Haruman Victoria Secret milik wanita itu menusuk ke hidungnya. Mereka saling berpandangan satu sama lain tiba-tiba saja bibirnya menyentuh bibir Amily. Wanita itu tidak menepis bahkan membalas ciumannya. Lidah bertemu lidah sambil tangannya merangkul erat tubuh Amily. Mereka bercumbuan untuk seketika sebelum Amily menolak tubuhnya.

“That’s all for now.” Amily bersuara.

Zachary telan air liur. Dia mahu lebih lagi. Dia mahu seperti apa yang dia dan Deanne lakukan beberapa jam yang lalu. “Amily…”

Amily tarik senyum senget. Dia menolak tubuh Zachary sebelum kakinya melangkah ke arah parkir. Dan belum sempat dia tiba di keretanya, Zachary sekali lagi menarik tubuhnya.

“It’s okay, Bryan.’ Ucap Amily tatkala kelibat pengawal peribadinya meluru ke arahnya. Dia memandang Zachary dengan senyuman. “I see you again, handsome,” Satu ciuman diberikan pada pipi Zachary sebelum beredar ke arah keretanya sambil diiringi oleh pengawal peribadinya.

Zachary mengeluh dengan rasa sedikit kecewa. Jujur, keinginannya untuk mendapatkan Amily makin membuak-buak.

$$$$$$$$$$

Amily melangkah ke arah pintu dengan malas. Beberapa kali juga dia menguap dalam perjalanan ke pintu utama. Siapa entah yang datang hujung minggu macam ini. Takkanlah Tina? Sah-sah sahabatnya itu tahu jadualnya di hujung minggu ini. Dan tak mungkin Lydia sebab adiknya itu perangai sama dengannya, akan bangun lambat di hujung minggu. 

Daun pintu dibuka, Amily memandang manusia di hadapannya dengan rasa tidak puas hati. Dan juga rasa bengang kerana menganggun waktu tidur berkualitinya. 

“What the hell you are doing?” Amily bengang apabila lelaki yang menekan loceng rumahnya melangkah masuk tanpa dipelawa.

Adam tidak mempendulikan amarah Amily. “Visiting you.” Adam pandang Amily yang masih berpakaian tidur. Sedikit seksi dengan gaun tidur paras paha dan rambut kusut Amily yang disanggul malas. Mujur saja wanita itu memakai seluar pendek warna ungu gelap paras paha kalau tidak, sah-sah dia pun tewas dengan tubuh seksi Amily. Apa-apa pun wanita dihadapannya masih kelihatan seksi.

Amily senyum senget. “What a surprise seeing you here,’ ucap Amily dalam nada jengkel. Dia melabuhkan punggung di sofa. Jujur, dia mengantuk yang teramat. Semalam entah pukul berapa dia pulang ke rumah. Seronok betul bersuka ria di kelab malam.

Adam tarik nafas sebelum mengambil tempat di sofa. “Are you smoking?” Soal Adam apabila terpandangkan satu kotak rokok di atas meja kopi di hadapannya.

Amily buka mata. “Oh. Kalau you nak, ambiklah.”

“I don’t smoking.” Balas Adam dingin. 

“Neither I. That’s belong to Zack.”

“Zack?” Adam hampir saja menjerit. “He’s here?”

Amily angguk lemah. “In my room, sleeping.”

Adam mengeluh. Dia sepatutnya sudah jangkakan ini. “Still seing ex boyfriend?”

Amily pandang Adam. “How’d you know that?”

Adam senyum sinis. “Tak susah untuk I tahu masa silam you.”

“Well, good for you.” Amily senyum. “Make yourself please. I nak sambung tidur.” Ambil bangun. Dia bersiap sedia untuk melangkah ke biliknya sebelum tubuhnya ditarik dengan kasar oleh Adam.

“You nak pergi sambung tidur dengan Zack?”

“Yes. Why?

Adam mendengus. “I’m your husband.”

Amily menguap sebelum mengukirkan senyuman. “You never thought me as your wife, why would I want to think about you as my husband.”

Adam telan air liur. Sedikit terkesima dengan ayat Amily. 

“Now, let me go,” Amily menepis pegangan Adam sebelum melangkah ke biliknya.

Adam mengekori langkah Amily. Saat dia tiba di bilik tidur Amily, dia kerut dahi. Di mana kelibat Zachary? Atau lelaki berada di bilik air?

“Where’s Zack?” Soal Adam.

Amily memanjat katilnya sebelum memandang Adam yang sedang berdiri di hujung katil. “You betul-betul percaya yang Zack ada dengan I sekarang ini?”

“But the cigarette box?” Adam bingung.

“That’s belong to Bryan.”

Adam mendengus. Sekali lagi dia terkena. Dia memandang Amily yang berada di atas katil. “Go prepared.”

“For what?” Amily memeluk tubuh.

“We are going to somewhere.”

“To where?”

You will know it soon.

Amily tarik senyum senget. “I takkan pergi.”

“What?”

“You heard me. I takkan pergi ke mana saja you plan nak bawak I.”

“Why?”

Amily mengeluh. “You sepatutnya beritahu semalam kalau tak I boleh cancelkan semua plan I hari ini. I pun nak spend masa dengan you.”

Adam tunjuk riak jengkel. “Apa plan you hari ini?”

“I have to attend one of my friend;s wedding today.”

“When?”

“At 2 pm.”

Adam angguk. “I pergi dengan you.”

Amily kerut dahi. Hairan dengan apa yang didengarnya. Dia senyum. “Oh sayang, you are so sweet. Tapi I nak tidur dulu. You kejutkan I another 4 hour?” Amily mengerling jam loceng di sebelah katil. Baru pukul 7 pagi. Terlalu awal untuk seorang Amily Katrina bangun. 

Adam angguk sambil matanya memerhati saja gerak geri Amily yang kembali menyambung tidur. Akhirnya dia melangkah keluar selepas menutup pintu dengan perlahan. Di luar pintu, dia mengeluh. Tertanya-tanya apa yang dia harus buat dalam masa 4 jam ini. 

Akhirnya dia mengambil keputusan untuk ‘menyiasat’ rumah Amily. Dia melangkah ke arah pintu pertama yang dilihatnya. Rupanya itu adalah bilik kerja. Dia terpegun seketika saat melihat rak rak buku di dalam bilik itu. Dia mengukirkan senyuman sebelum melangkah ke arah meja kerja. Di meja itu ada satu bingkai gambar Amily dan keluarganya. Dia tersenyum kelat, sedikit terkesima apabila perkahwinannya tiada. Tentulah, dia pun tidak meletakkan gambar perkahwinan, jadi buat apa dia mahu berkecil hati kalau Amily melakukan perkara yang sama.

Tiba-tiba matanya terpandang pada satu buku berwarna coklat. Dicapai buku itu sebelum membelek isi kandungannya. Senyuman lebar terukir di wajahnya. Buku itu mengandungi lukisan wajahnya. Bukan satu, banyak. Dan entah mengapa Adam rasakan dia harus mengenali Amily Katrina dengan lebih mendalam.



Saturday, May 30, 2015

Stick & Stones #27



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26]


Di saat Audi R5 diparkir di hadapan hotel murah, Amily terus melangkah keluar tanpa menunggu Adam. Dia memandang keadaan sekeliling. Hotel murah dan kawasan yang agak sunyi. Tertanya-tanya kenapa Lydia berada di sini. 

“Lydia kat sini?” Soal Adam hairan. Dari tadi dia mengeluarkan soalan pada Amily tentang keberadaan adik iparnya tapi wanita itu langsung tidak mahu menjawab soalannya. Dan dia akhirnya hanya meneruskan pemanduan mengikut arahan Amily.

Soalan Adam, Amily tidak hiraukan. Kakinya melangkah masuk ke dalam hotel murah yang buruk itu. Disaat dia tiba di lobi, kelihatan ada seorang wanita bermekap tebal mengukirkan senyuman pada mereka.

“Selamat datang!” sapa wanita berambut seperti sarang tebuan dan bermekap tebal itu dengan senyuman. 

Amily tidak hiraukan sapaan wanita itu. 

“Nak tempah bilik?” Soal wanita itu. 

“Bilik 105 kat mana?” Soal Amily tanpa menghiraukan soalan wanita di kaunter tu.

Wanita berambut seperti sarang tebuan memandang Amily dengan terpinga-pinga. Hairan dengan soalan wanita cantik di hadapannya. Dia perhatikan lelaki kacak di belakang wanita itu. Lelaki itu hanya memandangnya dengan wajah kosong. 

“I tanya you, miss.” Amily bersuara lagi.

“Ah ya…” Wanita itu tersedar. Inilah padahnya bila lelaki kacak berada di hadapannya. “Bilik itu berada di tingkat satu. Cik naik tangga itu dan jalan sikit, akan nampak bilik 105 tu. Tapi cik dan teman lelaki cik ni nak bilik tak? Bilik 105 tu dah ada orang.”

Amily menoleh ke arah Adam. “Would you want a night here?”

Adam kerut dahi. 

“Condom juga disediakan,” tambah wanita bermekap tebal.

Adam ketap gigi. Sakit hati pula dengan apa yang difikirkan oleh Amily. Belum sempat dia memarahi wanita itu, Amily telah menaiki tangga yang berada tidak jauh darinya. Dia akhirnya menuruti langkah isterinya dengan tidak rela. 

Tidak sampai 5 minit, Amily telah berada di hadapan pintu bernombor 105. Belum sempat dia mengetuk, pintu telah terbuka. Kelibat Lydia memandangnya dengan riak terkejut sebelum memeluk eratnya. “Kakak! You are my life savier.” Jerit Lydia dengan nada yang hampir menangis.

Amily dan Adam melangkah masuk ke bilik kecil dan tidak selesa itu. Mujur saja ada aircond, jadi bilik itu tidak panas. Tapi tidak sepanas hati Amily Katrina. 

“What is this place, Lydia? I thought you were hang out with your friend.” Amily memandang Lydia dengan rasa bengang sedikit. 

Lydia telan air liur. Wajah kakak dan abang iparnya dipandang dengan rasa takut. Sah-sah kakak kesayangannya akan mengamuk jika dia beritahu hal sebenar.

“Lydia akan ceritakan semuanya pada kakak tapi kita keluar dari tempat ni sebelum dia balik? Please.”

Amily kerut dahi. Dia? Siapa dia yang Lydia maksudkan ini? Kepala diangguk sambil matanya memerhatikan saja Lydia mencapai barangnya. Amily menoleh ke arah Adam. Sah-sah lelaki out juga sepertinya, tertanya-tanya apa sebenarnya yang berlaku.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Amily memandang Lydia yang baru saja mengambil tempat di sofa seusai mereka selamat tiba di apartmennya. Apa yang dia mahukan sekarang adalah penjelasan dari adik kesayangannya ini. Memanglah Lydia mahu jelaskan ketika dalam perjalanan pulang tadi, tapi dia tidak mahu mendengar. Dia tak mahu menganggu pemanduan Adam.

“Now, explain to me, Lydia Damia. What’s exactly happening right now? Apa yang Lydia buat di hotel murah? Did you really hangout with Michelle today?” 

Lydia telan air liur mendengar soalan yang bertubi-tubi keluar dari mulut kakak kesayangannya ini. Dia pasti apa yang bakal dijelaskan nanti bakal mengundang kemarahan Amily Katrina ini. Dipandang abang iparnya yang berada di belakang kakaknya. Lelaki itu menganggukkan kepala padanya, memberi isyarat lelaki itu berada di pihaknya walau apa sekalipun.

“Lydia…” Lydia bersuara. Otaknya cuba menyusun ayat yang akan menjadi penjelasan pada apa yang berlaku tadi. “Lydia tak keluar dengan Michelle sebenarnya.”

Amily berpeluk tubuh. Wajah adik kesayangan itu dipandang tanpa reaksi. “Then?”

“I know this guy on this social site. He seems nice and good looking also.”

“For how long you know him?”

“A month.”

“So, sebulan kenal, Lydia terus ikut dia ke hotel?” 

Lydia geleng. “Lydia tak expect yang dia akan buat macam tu.”

“Something already happened?”

Lydia geleng kepala dengan laju. “No.”

Amily mengeluh lega. Tidak tahu apa yang dia harus beritahu Papa dan Mama jika berlaku sesuatu pada anak bongsu mereka. “That’s good to hear that. Sekarang, kakak nak Lydia pergi mandi dan berehat. You sleep here tonight until Mama dan Papa pulang dari UK.”

Lydia kerut dahi. Hairan dengan sikap kakaknya. “That’s it?” Soalnya hairan sambil matanya memandang Amily.

“What are you expecting, Lydia?”

Lydia mengeluh. “Lydia ingat kakak akan marah.”

Amily diam seketika. “Just go get a bath, Lydia.” Arah Amily tanpa mempendulikan ayat Lydia.

Lydia mengeluh sebelum bangun dan melangkah ke arah bilik tidur Amily. Kakak kesayangannya memang seorang yang tidak punya perasaan. Dia rasa lagi baik Amily mengamuk padanya dari berlagak tiada apa yang berlaku. 

Adam yang memandang situasi itu hanya mampu menggelengkan kepala. Amily memang seorang wanita yang tidak punya perasaan. Kalau dia ditempat Amily, sah-sah dia akan mengamuk pada Lydia tapi isterinya itu tidak lakukan itu. 

“I rasa you dah boleh balik,” Amily bersuara lagi sambil matanya memandang Adam.

Adam kerut dahi. 

“Everything is over. Thanks for the help,” tambah Amily lagi. “You may leave now.”

“You halau I?” 

Amily memandang Adam dengan hairan. “You nak tidur sini?

Adam angguk.

Amily senyum sinis. 

“I’m damn tired.” Adam berkata jujur. Memandu selama 4 jam benar benar memenatkannya. 

“I akan suruh Bryan hantarkan you.”

“Don’t need for that.”

Amily kerut dahi. 

“I akan bermalam kat sini.”

“I thought you hate spending time with me.”

“I am. Tapi sekarang I lebih pentingkan keselamatan Lydia. That guy might coming find her again.”

Amily senyum senget. “I dah suruh Bryan uruskan hal itu.”

Giliran Adam pula kerut dahi. 

“Dan lelaki itu tak mungkin akan dapat masuk bangunan ini dengan sewenangnya. Bangunan ini dikawal ketat.” Tambah Amily lagi.

“Tapi I tetap mahu tidur di sini.”

“Well then, ikut suka hati you. Bilik tamu ada di sebelah kiri lorong itu.” Ucap Amily sebelum menghilangkan diri ke biliknya.

Adam mengeluh. Akhirnya kakinya melangkah ke arah bilik yang ditunjukkan Amily sebentar tadi. Dia memandang keadaan bilik tamu. Kemas dan bersih. Beberapa seketika kemudian, kedengaran ketukan di pintu. Adam melangkah ke arah pintu. Kelibat Amily berada di muka pintu sambil tangannya menyerahkan dua persalinan baju lelaki. 

“I think you need some clothes.”

“You have men’s clothes?” Adam hairan.

Amily tarik senyum senget. “It belongs to Bryan. I tak pasti sama ada saiz dia sama atau tidak but itu lagi better dari tiada.”

Adam mengeluh sebelum mengambil baju dari tangan Amily. 

“Ada berus gigi yang belum diguna dalam kabinet di bilik air.” Tambah Amily lagi sebelum kembali melangkah ke bilik tidurnya. 

Adam mengeluh. Tidak tahu apa yang dilakukannya ini betul atau tidak.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Lydia mengukirkan senyuman saat melihat kelibat abang iparnya di ruang makan. “Morning, Abang.”

Adam memgukirkan senyuman sebelum mengambil tempat di meja makan. “Mana Kakak?” 

“Kakak dah keluar awal pagi lagi,” jawab Lydia sambil mengambil tempat di ruang makan, berhadapan abang iparnya. 

“Dia pergi mana?”

Lydia jungkit bahu. Jujur, dia memang tidak tahu ke mana kakak kesayangannya pergi. Apa yang dia tahu, di saat dia bangun, ada nota disebelah telefon bimbitnya memaklumkan tentang sarapan dari Amily. 

“Did she seeing someone?” Soal Adam tidak puas hati.

“Maksud abang?” Lydia kerut dahi.

Adam telan air liur. Jujur, dia tiba-tiba teringatkan Zachary. Dia pasti Amily keluar bertemu Zachary. “Lydia, would you mind if I’m asking something?”

Lydia angguk. 

“Lydia kenal Zack?” Soal Adam.

Lydia kerut dahi. Dia hairan tapi dia tetap anggukkan kepala. “Abang maksudkan Abang Zack?”

Adam telan air liur. Jadi, Lydia kenal juga Zachary. “Apa hubungan dia dengan Amily?”

Lydia telan air liur. Tidak tahu sama ada mahu beritahu hal sebenar atau tidak. “Lydia supposedly not to tell this to anyone.” Ucap Lydia dengan rasa takut.

It’s okay. You can tell me.” Adam berharap Lydia akan beritahunya sesuatu mengenai hubungan Amily dan Zachary itu.

“Abang Zack adalah ex boyfriend kakak.”

Adam telan air liur. Sedikit terkejut dengan apa yang didengarnya sekarang ini. “Mereka pernah jalinkan hubungan?”

Lydia angguk. “ Tapi itu sebelum kakak putuskan hubungan mereka.That was story of 5 years ago.

“Kenapa break up?”

“Kakak cakap Abang Zack ada perempuan lain.”

Adam tarik senyum senget. Zachary dan perangai kasanovanya tidak boleh dipisahkan. “But they seems so nice.”

Lydia angguk. “Lydia pun tak tahu sangat. Sebab dulu Lydia pernah tanya kakak tentang hubungan dia dengan Abang Zack. Dan kakak cakap dia dah break up dengan Abang Zack.”

“She must be hurt. Did she cried?”

Lydia geleng. “Kakak tak menangis ataupun marah bila dia cakap Abang Zack ada perempuan lain. Dia macam biasa, macam yang abang tengok semalam. Cold heartless. Dan keesokan Lydia nampak kakak dan Abang Zack baik macam tak ada apa-apa berlaku.”

“Is that means that she still like Zack?”

Lydia geleng. “I don’t think so. Sebelum dia kahwin dengan abang, Lydia pun ingat macam tu, macam diorang dah berbaik semula tapi tak. Bila Papa minta kakak kahwin dengan abang, kakak setuju tanpa sebarang bantahan. I mean, kalau kakak suka Abang Zack lagi, tentu dia akan tak mahu kahwin dengan abang, bukan?”

Adam angguk. Dia mencapi kopi yang baru saja dituang oleh Lydia padanya. Akhirnya dia memahami cerita sebenarnya. Tapi berkemungkinan juga Amily berkahwin dengannya hanya untuk membalas dendam pada Zachary?

“Abang…” Lydia bersuara sambil matanya memandang abang iparnya. 

Adam memandang adik iparnya. 

“Whatever happen last night, can you keep it as a secret?”

Adam senyum sambil angguk kepala. “I will keep it as secret. No one will know about that.”

Lydia senyum. Beruntung dapat abang ipar yang sporting. “Oh, lupa. Jemputlah makan.” Lydia menghulurkan satu pinggan berisikan Spanish Layered Egg pada abang iparnya. 

“Lydia masak?”

Lydia geleng. “Kakak masak.”

Adam kerut dahi. Amily masak? Biar betul. “Amily?”

Lydia angguk. “Kakak pandai masak.”

Adam pandang Lydia. Mengharapkan adik iparnya tidak menipunya. 

“She is, abang. Cooking is her hobby.” Terang Lydia lagi. 

Sekali lagi Adam mengerutkan dahi. Agak sukar untuk mempercayai Amily adalah wanita sedemikian. Sangkaannya dengan perangai Amily seperti itu, wanit itu tidak tahu memasak. Akhirnya dia mengunyah sedikit sarapan di hadapannya. Not bad. Pujinya dalam hati sebelum menikmati sarapan bersama-sama adik iparnya.


Reenapple: Amily ada sisi yang jarang ditunjukkan rupanya.




Friday, May 29, 2015

Stick & Stones #26



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25]

Di saat kaki Amily melangkah masuk ke sebuah butik, kedengaran suara marah seorang wanita. 

“You tahu tak I ni customer VIP kat sini!” lantang suara wanita berbaju merah. Ditangan wanita ada sehelai baju berwarna hitam.

“Tapi Puan…” staff butik itu bersuara dengan rasa takut. Gerun menghadap pelanggan yang berperangai sedemikian. 

“Datin! Panggil I Datin!” Wanita berbaju merah itu meninggikan suara. 

“Datin…” Staff yang memakai tag nama Dahlia membetulkan sebutannya. ““Kami tak boleh tukarkan baju ini kalau tiada resit belian ditunjukkan.”

Wanita berbaju merah itu mendengus berang. Wajahnya terlampau bengis, membuatkan Dahlia makin bertambah gerun. Kalau ikutkan hatinya, mahu saja dia mengamuk tapi etikanya sebagai pekerja tidak membenarkan dia meninggikan suara pada pelanggan. 

“Resit?” Sekali lagi nada wanita berbaju merah yang gelarkan dirinya Datin ditinggikan. “You tahu tak I ni siapa? I ni VIP. Bos you pun kenal I.” Matanya dijegilkan pada staff di hadapannya ini.

Amily geleng kepala memerhati situasi dihadapannya. Penuh drama! Kakinya melangkah ke arah wanita kaunter, dimana wanita berbaju merah dan staff itu berada. “What is going on?”

Wanita berbaju merah memandang Amily dengan sinis. Siapa entah wanita ini? Dipandang Amily dari atas hingga bawah sebelum kembali memandang wajah Amily. Cantik seperti model!

“What exactly going on here?” Soal Amily pada staff di kaunter. 

“Puan…” Gadis di kaunter menundukkan wajahnya. Dia tidak berani untuk bertentang mata dengan majikannya. Risau kalau wanita cantik di hadapannya ini akan mengamuk lebih teruk dari pelanggan berbaju merah tadi.

Amily memandang pula Dahlia yang masih menundukkan wajahnya apabila soalannya tidak berjawab. Dia kemudian memandang pelanggan berbaju merah itu. 

“You ni siapa?” belum sempat Amily mengeluarkan soalan, wanita yang menggelarkan dirinya sudah mengeluarkan soalan padanya. 

“I’m their boss,” balas Amily sedikit angkuh sambil matanya memandang kedua-dua staffnya. 

“Hah baguslah!” Wanita berbaju merah itu bersuara. “Staff you rude.”

“Definisikan maksud staff I biadap.”

Wanita berbaju merah telan air liur. Sedikit terkesima dengan ayat wanita cantik di hadapannya. Ingatkan wanita di hadapannya akan terus memarahi staffnya namun tidak. “I nak tukar saiz tapi staff you minta I tunjukkan resit.”

“She is doing the right thing.” Amily bersuara. “That’s our company protocol.”

“What?” Wanita berbaju merah itu sedikit bengang.

“So, you kena tunjukkan resit you dulu before minta nak tukar saiz.”

“I tak bawa.”

Amily angguk. “Bila you cakap you beli baju ini?” Mata Amily memandang kain baju di tangan wanita itu.

“Last week.”

Sekali lagi Amily angguk. Dia pandang kedua-dua staffnya. “Maybe you can show your membership card?”

“Kenapa dengan membership card?” Wanita berbaju merah itu bingung.

“You cakap you customer VIP right?”

Wanita berbaju merah itu menganggukkan kepala. 

“We can trace your purchase from there. Give me your membership card, staff I akan scan card itu.”

“I tak bawa itu juga.”

Amily senyum sinis. “Then, give me your identification number. We can trace your purchase from it too.”

Wanita berbaju merah itu telah air liur. Dia mula telan air liur. “You don’t believe me, isn’t it?” Dia sudah tidak mula sabar.

Amily tarik senyum senget. Dia pandang Dahlia. “Dahlia, you bawa code yang sama customer ni pegang according to her size.”

Dahlia angguk sebelum menghilangkan ke bilik stor. Beberapa minit kemudian, Dahlia menyerahkan sehelai baju pada Amily. 

Amily memandang wanita berbaju merah di hadapanya dengan senyuman sinis. “Di tangan I adalah size yang puan nak.”

“It’s Datin,” ucap wanita berbaju merah itu dengan bengang.

Amily tarik senyuman senget. “Then, you boleh bagi I your identification number?”

Wanita itu telan air liur. 

“Don’t tell me, you tak ingat your identification number? Are you really a Datin?” Soal Amily dengan sinis. 

Wanita berbaju merah sudah mula tunjuk riak cuak.

Amily senyum sinis. Dia pasti wanita tua di hadapannya menipu. Tangannya merampas kain baju di tangan wanita itu. Dibandingkan kedua-dua kain yang berada di tangannya. “One of this clothes is a fake one. Do you know which one, Datin?”

Sekali lagi wanita berbaju merah telan air liur. Bagaimana wanita cantik di hadapannya tahu? “You nak cakap I penipu? I ni Datin! Buat apa I nak menipu?” Dia berpura-pura marah walhal dia cuak.

Amily senyum sinis pada wanita di hadapannya. “I don’t care whether you are Datin or not. Once you made chaos in my store, you will get it from me. And I believe you are not Datin at all.”

Wanita berbaju merah itu mendengus. “I tak akan datang ke butik ni lagi! Service tersangat buruk! I akan buat laporan pada pihak pengurusan bangunan ini.”

“You are talking to the right person.”

“What?” Wanita itu kerut dahi.

“I pemilik butik dan bangunan ini,” ucap Amily dengan senyuman sinis.

Wanita itu mengeluh risau. Nampaknya dia tak boleh berbohong lagi.

“You better leave before I panggil polis.” Amily bersuara lagi. “And plus di sini ada CCTV. I bet dah cukup untuk buat laporan yang you ni adalah penipu.

Tanpa membuang masa, wanita berbaju merah itu terus melangkah keluar dari butik. Amily menoleh semula kearah staffnya. “Simpan ini semula.” Dihulurkan kain baju yang aslii kepada Dahlia. Dia kemudian memandang Suzie di belakangnya. “Make sure you buat laporan polis tentang itu.”

Suzie angguk, memahami arahan yang diberikan. Dia mencatat sesuatu di dalam diarinya. 

“Puan… datang sini…” Gadis di kaunter bersuara. Dari tadi dia mahu bertanya tentang tujuan kedatangan majikannya ini tapi tidak berani mengeluarkan soalan. Akhirnya ayatnya dibiarkan tergantung.

“I nak jumpa your manager.”

“Miss Kim keluar lunch.”

Amily mengerling jam tangannya. Sudah pukul 12.30 tengahari. “Dia rehat pukul 12?”

Gadis di kaunter menganggukkan kepalanya. “Nanti saya bagitahu Miss Kim yang Puan datang.”

Amily angguk. “Suruh dia jumpa saya pukul 3 nanti di tingkat atas.” Seusai mengucapkan ayat itu, Amily melangkah keluar. 

Langkah pertama terhenti saat dia terpandangkan susuk tubuh lelaki di luar butik. Lelaki itu mengukirkan senyuman padanya tapi dia tidak membalas. 

“You buat apa kat sini?” Amily mengeluarkan soalan. Dia mengukirkan senyuman pada Daniel di sebelah Adam. 

“I nak beli sesuatu untuk Mommy. Her birthday is coming soon.”

“When?” Amily kerut dahi. Bukankah hari jadi ibu mertuanya adalah bulan hadapan? Kenapa perlu membeli belah awal? Atau Suzie salah maklumkan padanya.

Next month.” Balas Adam ringkas.

Amily angguk tanda faham. Adam nampaknya jenis yang akan membuat persedian awal.“Have something in your mind? I boleh tolong you dapatkan diskaun.”

Adam senyum senget. Tahulah Amily Katrina pemilik pusat membeli belah ini tapi dia tidak perlukan diskaun. “I tak perlukan diskaun untuk membeli hadiah hari jadi Mommy.”

Amily senyum sinis. “Well, enjoy your shopping.” Amily menyarungkan semula kaca mata hitamnya sebelum memulakan langkah. Baru saja dia memulakan langkah, Adam kembali bersuara, membuatkan langkahnya terhenti sekali lagi.

“You nak teman I shopping?”

Amily memandang Adam dengan dahi berkerut. Aneh. Bukankah Adam Joshua tidak suka menghabiskan masa bersamanya? Ini pula mahu dia teman lelaki itu membeli belah. Aneh!

Daniel di sebelah Adam hanya mengukirkan senyuman. 

Amily memandang Suzie di sebelahnya. “Apa appointment I selepas ini?”

“Puan Amily ada appointment dengan Miss Kim pukul 3 nanti.”

Amily angguk sebelum matanya memandang Adam. “Sure.”

Adam mengukirkan senyuman. Daniel dipandangnya memberi isyarat. Daniel angguk. “If anything, call me.” Ucap Daniel sebelum berlalu pergi. Begitu juga Suzie.

Sekali lagi Adam mengukirkan senyuman. “We have lunch first?” ucapnya sambil mengerling jam di pergelangan tangannya. 

Amily angguk kepala.

“Let’s go.” Arah Adam sebelum memulakan langkah. Amily hanya menuruti langkah lelaki dari belakangnya. Jujur, dia dihimpit rasa aneh dengan perlakuan Adam tapi dia layankan saja. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Adam memerhati keadaan sekeliling restoran di hadapannya. Kelihatan mewah dan elegan. Matanya kemudian memerhatikan Amily yang asyik dengan telefon bimbitnya sementara menanti menu yang dipesan tiba. Sah-sah isterinya itu sedang ‘berborak’ dengan Zachary. Masih teringat ayat Zachary tadi.

“So, how’s your marriage life? Bila kau dan Amily nak bercerai?”

Nasib baik waktu itu, Daddy dan Uncle Qie, ayah Zachary ada tadi. Kalau tak dah lama dia belasah Zachary Davis sampai mati. Dia kembali memandang Amily yang masih dengan telefon pintarnya.

"I like your attitude towards someone a few minutes ago." Adam memulakan perbualan.

Amily kerut dahi, Dia salah dengarkah? Adam sedang memujinya?

"I ingatkan you adalah someone yang tak ada hati dan perasaan," tambah Adam lagi.

Amily tarik senyum senget."Sebelum you nak suruh orang hormatkan you, learn to respect other people first. I buat apa yang patut. She's a liar."

Adam angguk kepala. Beretuju dengan Amily. Jujur, dia perhatikan saja kejadian di butik tadi. Walaupun pada permulaannya dia langsung tidak sedar kewujudan Amily tapi apa yang berlaku tadi, dia boleh sifatkan sesuatu yang professional walaupun Amily hanya menunjukkan sifatnya yang sebenar.

“So…” Amily kembali bersuara. Matanya memandang Adam. “Apa mimpi you sampai nak ajak I lunch sekali dengan you?”

Adam diam. Dia sendiri pun tidak tahu kenapa dengan dia hari ini. Apa yang dia tahu dia cuma mahu membeli hadiah hari jadi untuk Puan Julia saja.

“Atau you mahu sesuatu dari I?” Amily bersuara lagi, dengan senyuman menggoda.

Adam mendengus. “Keep dreaming, Amily.”

Amily ketawa kecil. “I thought you hate me and want to get revenge on me, Adam.”

“I am. Tapi permainan tidak akan seronok once you know what I’m doing.” 

Amily senyum. “I will look forward to it, soon.” Ucap Amily tenang. 

Beberapa seketika kemudian, pelayan membawakan pesanan mereka. Amily yang dari tadi lapar, terus saja menikmati makanannya tanpa menunggu Adam. Begitu juga Adam. Tapi sekali sekala dia akan memerhatikan Amily. 

“You memang suka datang makan kat sini?” Adam bersuara, memulakan perbualan. Tidak selesa dengan sunyi yang melanda mereka berdua.

Amily berhenti mengunyah. Matanya memandang Adam. Kepalanya digeleng. “I prefer fast foof restoran more than fancy restaurant.”

Adam kerut dahi. “Jadi, kenapa you ajak I datang sini?” Adam hairan. Tadi dia tanya Amily tentang lokasi makan tengahari mereka, dan Amily memberitahu mahu datang ke sini.

“Kalau I cakap I nak makan McD, KFC, Subway, I bet you tentu tak mahu datang ke situ.”

“I’m not a picky eater.”

“Is it?”

Adam tidak menjawab soalan Amily. “McD contain lots of calories in their food. You tak takut gemuk?”

Amily ketawa kecil. “I pergi gim.”

Adam angguk. Itu menjelaskan kenapa badan Amily seperti model. Walaupun wanita itu tidak menjaga pemakanannya sangat tapi penjagaan berat badan mungkin suatu perkara yang dititikberatkan. Berbeza dengan Maya, wanita itu sudahlah seorang yang cerewet tentang makanan dan terlalu obsess dengan berat badannya. Dia masih ingat jeritan Maya saat berat badannya bertambah satu kilogram.

“so, you dah fikir apa yang you nak bagi pada Mommy?”

Adam jungkit bahu. “I have no idea.”

“Last year, you bagi apa?”

“A holiday vacation to Paris.”

Amily angguk. “So, tahun ini kita nak share beli hadiah untuk Mommy?”

Adam telan air liur. Nampaknya itu saja dia dan Amily harus buat. Takkanlah mahu beri hadiah secara berasingan. Nanti makin kecil hati Puan Julia itu. Dia mengeluh. “I rasa itu saja yang kita harus buat. I risau kalau kita bagi hadiah berasingan, Mommy akan kecil hati.”

“Sayang juga you pada Mommy you,” ucap Amily selamba.

Adam diam. Dia dapat rasakan ayat Amily itu seperti satu sindiran. “She’s the only mother that I have.”

“That’s good for her to have an obedient son like you.” 

Adam tarik senyum senget. “Kalau I ni anak derhaka, I tak kahwin dengan you. I kahwin dengan you pun sebab Mommy only.”

“And also sebab you tak nak jawatan you dirampas oleh Zack.” Sengaja Amily berkata sedemikian. 

Adam senyum sinis. “How is it between you dan Zack?”

Amily pandang Adam. Hairan dengan soalan yang keluar dari mulut lelaki itu. “We’re doing fine.”

“Dah berapa lama you dan dia berhubungan?”

“Lebih dari I kenal you,” balas Amily tenang. Dia mengukirkan senyuman sinis.

“How does he felt when he know about your marriage?” Soal Adam lagi.

“I tak pernah bagitahu dia pun yang I akan berkahwin dengan sepupunya. He knows it when he attend our wedding.”

“Why? You risau kalau dia kecewa?”

“He will be fine. Dia tak akan bunuh diri even I pilih orang lain,” balas Amily dengan sinis. 

Adam mendengus. Tahu sangat Amily sedang menyindirnya. “Let’s talk about something else.”

“Okay. I dah dapat idea apa yang kita harus bagi pada Mommy. “But that takes time to create that.” Tambah Amily lagi. 

“Which is?” Adam kerut dahi.

Amily senyum. “A grandchild.”

Hampir saja Adam tersedak mendengar ayat Amily Katrina. “Are you out of your mind?”

Amily geleng dengan senyuman. “I rasa itu hadiah yang akan menggembirakan Mommy nanti.”

“For your information, Along sekarang tengah mengandung.”

“Owh…” Amily berpura-pura lupa. “I just thought we should make one.”

“In your dream only, Amily.” Adam bengang.

Amily ketawa kecil. 

Adam ketap gigi. Berang juga dengan ayat Amily. 

“Jadi, apa yang you nak beli untuk Mommy?”

“I will think about it. And I will put our name.”

“Atau you nak I belikan?”

“I lagi tahu taste Mommy macam mana.”

“Tapi Mommy sayang I lagi dari you.”

Adam mendengus. Tidak puas hati dengan ayat Amily. “She’s my mother, not your mother.”

Amily tarik nafas. Sedikit terkesima dengan ayat Adam. “Well then, ikut suka hati you. I dah bagi cadangan tapi you tolak.”

“Cadangan you tak masuk akal, Amily,” balas Adam dengan berang.

Amily senyum. “Well, up to you. After all, she’s your Mommy not my Mommy.”Baru saja Amily kembali mengunyah, kedengaran bunyi deringan telefonnya. Nama Lydia tertera di skrin. 

"Yes, Lydia." Amily menjawab panggilan. 

"Kakak... tolong selamatkan Lydia." kedengaran suara cemas Lydia di hujung talian.

"What? Lydia kat mana?" Soal Amily seikit cemas.

Adam mengerutkan dahi. Tertanya-tanya kenapa dengan adik iparnya.  Beberapa saat kemudian, Amily bangun. 

"I have to go." ucap Amily sedikit cemas. 

"What happened?" Soal Adam hairan.

Amily jungkit bahu. "I rasa something bad is happening to Lydia. I nak pergi ambil dia."

"I pergi sama." Adam bangun sambil tangannya memanggil pelayan. Amily mengangguk. Seusai membuat pembayaran, masing-masing bergegas ke kawasan parkir. Amily kelihatan cemas. 

Tanpa disedari, gerak geri Amily dan Adam diperhatikan dari tadi lagi. Zachary mengenggam erat tangannya.Kalau boleh dia mahu melayangkan saja tumbukannya pada Adam. Ya, dia cemburu melihat Amily dan sepupunya itu. Amily harus menjadi miliknya semula!




Thursday, May 28, 2015

Stick & Stones #25



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24]

Adam memulas tombol pintu biliknya. Malam ini dia ada makan malam bersama keluarganya. Arahan Daddy yang mahu dia makan malam di sini. Dan nak tak nak dia terpaksa turuti saja walaupun dia sebenarnya tidak mahu. Saat dia melangkah masuk matanya terpandang kelibat wanita yang cukup dikenalinya. Wanita itu sedang meniarap di atas katilnya dengan tenang. 

“Apa yang you buat kat sini?” Soal Adam sedikit terkejut. Sedikit berang dan sedikit hairan. Hairan dengan kelibat Amily Katrina dibiliknya. 

Amily mendongak, memandang Adam dengan senyuman. “Hai, sayang.”

Adam mendengus. “Apa yang you buat kat sini?” Soal Adam sekali lagi. Kali ini dengan nada tidak puas hati.

Mommy ajak I makan malam kat sini.”

“I don’t care about that. What I meant now is, apa yang you buat kat bilik I?”

Amily jungkit bahu. “Mommy suruh I rehat kat sini sementara menunggu makan malam siap.”

“Tapi you tak ada hak untuk selongkar barang I.” Adam memandang album albumnya yang berselerakan di atas katil.

Amily senyum. “Mommy yang bagi pada I.”

Adam mengeluh. Mommy ni…

“By the way, you look cute when you were a baby. I bet anak kita nanti tentu comel macam you.” Jari Amily menunjukkan ke arah satu gambar kanak-kanak lelaki.

Adam tarik senyum senget. “Takkan pernah ada perkataan anak kita. You tak layak untuk jadi ibu pada anak I.”

“Okay then. I pun tak nak mengandung. Tapi kalau betul ada anak kita nanti, bukan kah itu satu bonus?”

Adam kerut dahi. Tidak memahami ayat Amily.

“Bonus pada you sebab you tentu tak akan mahu ceraikan I.” Amily bersuara lagi. “So, you dah fikirkan cara untuk balas dendam pada I?”

Adam mengeluh kasar. Akhirnya dia berlalu ke bilik air. Malas untuk melayan Amily Katrina itu. Makin dilayannya, makin bertambah sakit hatinya. 

Amily mengukirkan senyuman sebelum kembali membelek album di hadapannya. Kadang-kadang dia akan senyum sendirian apabila melihat gambar kanak-kanak Adam yang comel itu. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


15 minit kemudian, Adam melangkah keluar dari bilik air dengan berpakaian. Matanya memandang Amily yang kini lena di katilnya. Adam tarik senyum senget melihat keadaan Amily. Perlahan-lahan kakinya melangkah ke arah katil sebelum melabuhkan punggung di hujung katil. Matanya memerhati Amily Katrina yang masih lagi lena. Dia mengukirkan senyuman senget melihat keadaan Amily. Wlau macam mana sekalipun, dia terpaksa akui Amily punya kecantikan semulajadi. Waktu tidur pun masih kelihatan cantik.

Perlahan-lahan tangannya mengusap pipi Amily. Lembut dan membuatkannya senang.

Eh kejap! Apa yang dia sedang buat ini? Adam melarikan tangannya dari pipi Amily. Entah kenapa dengannya hari ini.

Tiba-tiba kedengaran ketukan di pintu. Adam bangun dengan malas sambil kakinya melangkah ke arah pintu. 

“What?” Soal Adam tatkala melihat kelibat Airil di pintu. 

Airil sengih sambil mengintai bilik abangnya. Kakak iparnya kelihatan lena di katil. “Abang sibuk ke?”

“Why?” Adam kerut dahi. 

“Manalah tahu Ril ganggu masa Abang dan Kak Amily nak bermanja-manja.” Usik Airil.

Adam jeling adiknya. Nasib baik hari ini mood dia baik. “Kau nak apa?”

Airill sengih lagi. “Dinner dah siap. Mommy suruh turun makan.”

“Okay.” Balas Adam dingin.

“Tapi kalau abang dan Kak Amily tak nak turun makan pun tak apa. Nanti Rill bagitahu yang both of you is busy doing something.” Tambah Airil lagi.

“Well cakap lah macam tu. Abang sibuk.” Balas Adam dingin sebelm menutup pintu. Reaksi adiknya selepas itu, dia malas ambil tahu. kakinya kemudian melangkah ke arah katil. Dan Amily Katrina masih lagi lena di katil. Sedikit pun tak terjaga. Letih sangatkah wanita itu?

“Amily…” bahu wanita itu digoncang lembut. Adam tarik nafas apabila Amily bergerak sedikit. 

Amily buka mata. Dia bangun dengan malas. Matanya digosok sebelum memandang Adam di hadapannya. “What?” Nadanya sedikit kedengaran kasar. Marah apabila tidurnya diganggu. 

“Dinner.” Balas Adam ringkas. Tanpa menunggu Amily, dia terus melangkah keluar dari bilik. 

Amily mengeluh. Dia turun dari katil dengan malas sebelum kakinya melangkah ke bilik air. 

10 minit kemudian, Amily Katrina telah berada di meja makan bersama-sama ahli keluarga Encik Kamarul yang lain. Dia mengambil tempat di sebelah iu mertuanya manakala Adam d sebelah adik lelakinya dan Encik Kamarul, seperti biasa, sebagai ketua keluarga, berada di tempat yang sepatutnya. 

Selesai makan malam, mereka berkumpul di ruang tamu sambil menjamu pencuci mulut. Yang bersuara hanyalah Encik Kamarul yang sekali sekala akan bertanyakan tentang hal kerja pada Adam. Dan Puan Julia akan tunjukkan muka tidak puas hati apabila isu kerja dibangkit ketika sedang menjamu selera. Wanita itu memandang menantunya. Lagi baik berbual dengan Amily dari mendengar perihal kerja Casa Holding. Airil pula awal-awal sudah ke bilik, mahu siapkan tugasan.

“Amily tidur sini malam ni, nak tak?” Soal Puan Julia tanpa menghiraukan suami dan anak-anaknya yang sedang berbual.

Amily berhenti mengunyah epal dalam mulutnya. Manakala Adam yang sedang berbual dengan ayahnya terus memandang Amily. Dia mengharapkan wanita itu akan memberi seribu satu alasan untuk menolak permintaan Mommy.

“Sure Mommy. Why not.” Balas Amily dengan senyuman. Pandangan Adam langsung dia tidak hiraukan. Dia tahu lelaki itu sah-sah sedang bengang dengannya tapi apa dia penduli.

“I’m not gonna agree with that, Mommy.”Adam bersuara. Matanya memandang Amily Katrina yang sedang tersenyum sinis padanya. Dia pasti wanita itu sedang rancang sesuatu dan dia tak akan masuk perangkap lagi.

“Adam….” Tegur Encik Kamarul. Dia dan isterinya saling memandang satu sama lain. Risau jika perbalahan akan berlaku. Bukan dia tidak tahu perangai anak lelakinya ini. 

“Adam tak nak dia kat sini,” Adam bersuara lagi. 

“Why not Adam? She’s your wife,” Puan Julis menyebelahi menantunya. Dia langsung tidak memahami anak lelakinya ini. Mengapa Adam tersangat tidak menyukai Amily? Bukannya Amily menjadi penyebab kepada kecurangan Maya, bekas kekasih Adam dulu.

Adam mengeluh kasar. Dia memandang Encik kamarul yang dia tahu tak akan menyebelahinya. Sah sah Daddy berada di pihak Amily. “I don’t like her.”

“And I don’t like you either, Adam,’ balas Amily selamba.

Adam ketap gigi manakala Encik kamarul dan Puan Julia sudah mula menunjukkan riak cuak. “Jadi, tak ada sebab kenapa you patut berada di sini.”

Amily senyum sinis. “Mommy yang ajak I, bukan you. I nak jaga hati Mommy, bukan jaga hati you. I tak penduli sama ada you suka I atau tak. I don’t give a damn about you, Adam.” Amily bersuara tanpa mempendulikan ayah dan ibu mertuanya. 

“You!” Nada Adam ditinggikan. Matanya merenung tajam Amily Katrina. Kalau bukan Mommy dan Daddy ada di hadapannya sekarang, dah lama dia cekik Amily Katrina sehingga mati. Sudahlah hal Lisa hari tu dia belum balas dendam lagi. 

Puan Julia telan air liur. Dia memandang suaminya yang memberi isyarat anggukan kepala padanya. Dia kemudian memandang pula Amily yang kelihatan tenang. “Apa kata Amily pergi berehat dulu? Mommy teman Amily ke tingkat atas?”

Amily senyum sambil angguk. Tanpa menghiraukan renungan Adam, dia menuruti langkah ibu mertuanya ke tingkat atas.

“Adam…” kedengaran suara Encik Kamarul.

Adam mengeluh kecewa. 

“Why you hate Amily so much?” Soal Encik Kamarul.

Adam telan air liur. Dia tiada jawapan pada soalan Daddy. “I dislike her.”

“Because of what?” Encik Kamarul tidak puas hati.

Adam diam.

“She’s not the reason why Maya left you, Adam. You can’t hate Amily because of someone from your past.

It wasn’t like that, Daddy.” Ucap Adam ragu.

“Then? Adam dah benci dia sejak Daddy bagitahu Adam yang Amily adalah tunang Adam.

“Because of her, Maya tak nak kembali ke sisi Adam.”

Encik Kamarul mengeluh. “Jadi Adam nak benci dia atas kesalahan yang dia tak pernah buat?”

Adam mengeluh. Wajahnya diraut dengan tangan. Jujur, Maya bukanlah penyebab utama kenapa dia terlalu membenci Amily Katrina. Dia juga tidak tahu kenapa dia terlalu membenci Amily. Mungkin saja dia benci sisi Amily yang ‘gelap’ itu. 

“Atau Adam nak benci Amily sebab Daddy dan Mommy paksa Adam kahwin dengan dia?” Soal Encik kamarul sekali lagi. 

Adam diam. 

“You do know, I don’t care with who you gonna married with. Daddy tak kisah kalau Adam pilih Maya. But we just want the best for you. And Maya is not the one, Adam. Whatever you do, Maya tak akan kembali ke sisi Adam. Sama ada Adam kahwin atau tidak dengan Amily. She choose someone else, Adam.”

Adam telan air liur. Ayat Daddy seperti menyedarkannya pada sesuatu.

Encik Kamarul bangun, melangkah ke arah anak lelakinya. Bahu Adam ditepuk lembut. “We don’t live in the history, Adam. Look forward to the future, Adam.” Seusai mengucapkan ayat itu, Encik Kamarul berlalu ke tingkat atas, meninggalkan Adam seorang diri.

Adam mengeluh. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Amily baru saja keluar dari bilik air tatkala Adam melangkah masuk. “Hai, sayang!” Dia mengukirkan senyuman pada lelaki itu tapi lelaki itu bersikap dingin. 

Adam diam, malas untuk melayan Amily. Dia melangkah ke arah sofa sebelum melabuhkan punggungnya di situ. Dia memerhati saja gerak geri Amily yang sedang mengeringkan rambut panjangnya dengan tuala. Tubuh wanita tersarung pijama sutera yang dia pasti adalah milik Arissa. Mindanya menginbau kembali ayat-ayat Daddy tadi.

Seusai menyapu losyen, Amily melangkah ke arah sofa, mengambil tempat bersebelahan dengan Adam. Lelaki itu kelihatan seperti sedang memikirkan sesuatu. Senyuman diukir sebelum dia menghembuska satu tiupan ke telinga Adam.

Adam tersedar. Dia menoleh ke kanannya. Entah bila Amily berada di sebelahnya. Dia tidak sedar itu. “Apa yang you buat ni?”

Amily ketawa kecil. Lucu pula melihat wajah marah Adam yang ini. “You yang sedang berangan.”

Adam menjarakkan dirinya dari Amily.

“So, apa yang you tengah fikir? Would mind to share?”

Adam mendengus. “Hal I bukan hal you, Amily.”

Amily senyum sinis. “Thinking about Maya?”

Adam telan air liur. Dia cuak bila nama Maya terkeluar dari mulut Amily. Risau jika Amily lakukan sesuatu pada bekas kekasihnya.

“She seems so happy with your best friend.” Amily bersuara lagi sambil jarinya sedang bermain di lengan Adam.

Adam menepis sentuhan Amily.

“Atau you sedang fikirkan tentang Laila?”

“Hal I bukan hal you, Amily,” balas Adam dingin.

Amily mencebik. “She actually had feeling for you years ago before she met Jeff.”

Adam menoleh ke arah Amily. Meminta kepastian ayat yang keluar dari mult wanita itu. “Don’t talk nonsense Amily.” Adam tidak mahu percaya. Dia pasti Amily sengaja mahu memburukkan Delaila.

Amily senyum. “Ask her by yourself.” Amily bangun dan melangkah ke arah katil. 

“What are you doing?” Soal Adam apabila melihat Amily mengambil tempat di bahagian kanan katil.

“I nak tidur.” Balas Amily selamba.

“That’s my bed, Amily.”

“Harta you, harta I juga, Adam.”

Adam mendengus. Dia bangun dan melangkah ke arah katil. Matanya memandang Amily. “I tak nak you tidur sini.”

“JAdi? You nak I tidur di sofa malam ini?” 

“Yes.

Amily geleng. “I won’t do that. I’m a guest, Adam. You shouldn’t treat guest like that.”

“Then you can sleep in guest room.”

Sekali lagi Amily geleng kepala. “I isteri you. Buat apa I nak tidur di bilik tamu? I sepatutnya tidur di sebelah you.

Adam mendengus. “I takkan tidur di sebelah you.”

Amily jungkit bahu. “Ikut suka hati you. Tapi I nak tidur di sini malam ini.”

“Amily!” Adam tidak mampu bersabar.

“Sayang, I penat sangat hari ini. I tidur dulu. Good night!. And jangan lupa tutup lampu.” Amily membaringkan dirinya sebelum menarik selimut menutupi seluruh tubuhnya.

Adam mengeluh berang. Akhirnya dia tutup lampu, mengambil tempat di sebelah Amily. Walau macam mana sekalipun, dia tak akan mengaku kalah kali ini.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Adam buka mata. Patutlah lengannya terasa berat, rupanya kepala Amily berada di atas lengannya. Dan wanita itu sedang memeluk erat tubuhnya ibarat tubuhnya adalah bantal golek. Adam telan air liur melihat wajah Amily yang begitu dekat dengannya. 

Perlahan-lahan tangannya mengalihkan rambut panjang Amily yang menutup sebahagian matanya. Adam mengukirkan senyuman melihat wajah Amily di hadapannya. Jujur, Amily punya kecantikan semula jadi. Waktu tidur pun dah cantik. Inikan pula bila mengenakan mekap. Sah-sah lagi cantik. Tapi dia lagi suka kecantikan semula jadi berbanding kecantikan palsu disebabkan mekap. 

Adam kembali memejamkan matanya tatkala tubuh Amily bergerak sedikit. Semuanya disebabkan bunyi telefon bimbit Amily yang terletak di sebelah katil. Siapa entah yang call pagi buta macam ini. Menganggu saja ‘aktivitinya’ tadi.

Amily membuka mata sambil tangannya mencapai iPhone miliknya di sebelah katil dengan malas. Butang jawab ditekan dengan rasa malas sebelum kembali memejamkan matanya. “Hello…”

Adam yang berpura-pura tidur cuba mendengar perbualan isterinya.

“Zack… it’s early in the morning right now. I jumpa you nanti lunch okay? Yes baby. I promise.”

Adam telan air liur. Penyibuk betul Zachary Davis ini. Tapi dia masih berpura-pura tidur. 

Amily bangun dengan rasa malas. Telefon diletakkan kembali ke atas meja di sebelah katil. Dia menoleh ke kanan sambil mengukirkan senyuman. Jarinya merayau ke muka Adam. Bermula dari dahi , melalui hidung, kemudian berhenti ke dahi. Dan satu ciuman singgah di pipi Adam Joshua. “Good morning, handsome,” ucap Amily dengan senyuman sebelum turun ke katil. 

Adam kembali membuka mata seusai mendengar pintu bilik air ditutup. Entah mengapa dia mahu mengukirkan senyuman dengan kelakuan Amily padanya tadi.



Reenapple: Harap-harap good news coming soon. Yeay!