Saturday, March 21, 2015

Kedua #39



[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37] [#38]

Kedengaran bunyi nada dering dari telefon Samsung Galaxy S6 milik Zara. Zara membuka mata. Argh… siapa pula yang kacaunya tidur? Dia tidak tahu pukul berapa dia tiba di rumah semalam. Bersuka ria di kelab malam bersama Alan. Dikerling jam di dinding, baru pukul 7 pagi. Terlampau awal untuk dia bangun. Lagipun hari ini hari Sabtu. 

Sekali lagi telefonnya berbunyi. Tangan Zara mencapai telefonnya yang terletak di sebelah katil dengan malas sambil matanya masih tertutup rapat. 

Dibetulkan juraian rambut yang menutupi matanya. Dengan malas dia membuka mata sebelum jarinya menekan skrin telefon tanpa melihatnya terlebih dahulu.

“Hello,” Zara bersuara serak.

“Don’t tell me you tak bangun lagi?” Kedengaran suara tegas Amir.

“Hmmm…” Zara mengeliat. Apa kejadah Amir menelefonnya pagi-pagi buat sebegini. Sah-sah di Australia bukan waktu pagi.

“You pergi clubbing semalam?” Soal lagi Amir.

“You nak apa?” Soal Zara dalam keadaan mamai. Benci betul orang mengacau tidurnya lebih-lebih lagi kalau dia tak cukup tidur.

“Nothing. You kat rumah bukan? Wake up now. Kejap lagi Nenek akan datang rumah,” Amir bersuara.

“Datang rumah? You gotta be kidding me?” Zara bangun dari pembaringannya. Amir ni bergurau ke apa?

“Did I sound like kidding?” sinis saja suara Amir di hujung talian. Mujur dia kejutkan Zara, kalau tak, pukul berapa entah Zara Amani akan bangun. Bukan dia tidak tahu isterinya, jika di hujung minggu, selagi matahari belum berada di atas kepala, tak akan bangun.

“Kat Malaysia pukul 7 pagi, bukan? Maybe around 8 she will be there.”

“Kenapa nenek nak datang? ” Soal Zara sambil menguap.

“I telefon Nenek tadi, and she did mention about visiting you today. I assume it might in the morning. And plus she is full of surprise just like you.” ujar Amir lagi sebelum matikan talian.

Zara menghembuskan nafas. Berang betul dengan Amir tu. Tapi ada betul juga dengan apa yang Amir cakapkan ini. Nenek pantang kalau orang bangun ketika matahari sudah meninggi. Ah… nampaknya dia terpaksa korbankan masa tidurnya lagi. Perlahan-lahan dia turun dari katil sebelum berjalan ke arah bilik mandi.

******************************



Zara mengeliat sambil menikmati pemandangan di waktu malam dari balkoni di bilik Amir. Hari ini seharian dia menemani Nenek membeli belah. Penat tapi menyeronokkan. Banyak juga yang dia tahu pasal lelaki yang bernama Amir Haikal ini.

Tapi bila difikirkan kembali, jika dia dan Amir bercerai, tentunya Puan Suraya akan kecewa. Bukan wanita itu saja, keluarga mereka akan kecewa. Ayah, Mama, Mummy dan Daddy, semuanya akan kecewa. 

Ketukan di pintu membuatkan Zara berhenti berfikir dari hal perkahwinannya. Dia berjalan ke arah pintu sebelum memulas tombol. Kelihatan Nenek di balik pintu.

“Zara belum tidur lagi?” Soal Puan Suraya.

Zara menggelengkan kepala. Dia membiarkan Puan Suraya melangkah masuk.

“Kenapa tak tidur lagi? Teringatkan Amir?” Soal Puan Suraya sambil berjalan ke arah katil dan melabuhkan punggung di situ.

“Tak lah,” ujar Zara sambil memandang wanita berusia 60-an ini. Masih sihat dan bertenaga.

“Tak salah kalau nak rindukan suami sendiri. Nenek dulu, selalu juga rindukan arwah suami Nenek.”

Zara menganggukkan kepala sambil mengukirkan senyuman kelat. Jujur, dia tidak pernah merindui Amir setiap kali lelaki itu berjauhan dengannya. Entah, mungkin Amir tidak begitu penting dalam hidupnya. “It’s just feel so quiet here.”

Puan Suraya senyum. Dia faham maksud Zara. Sebelum Amelia dan Qaisara pulang ke Brunei, rumah ini riuh dengan suara Qaisara yang akan bertanyakan itu dan bertanyakan ini. 

“Zara dengan Amir macam mana?” Soal Puan Suraya lagi.

“Maksud Nenek?” Soal Zara berpura-pura. 

“Zara tahu apa yang Nenek cakapkan ni.”

Zara menelan air liur. Puan Suraya sudah tahu tentang proses penceraian mereka? Tapi bagaimana? Siapa yang beritahunya?

“Nenek tahu, Zara dah banyak ditimpa masalah sejak Amir ada hubungan dengan Tania. Kalau Nenek tahu, tentunya Nenek tak akan minta Amir kahwin dengan Zara.”

Zara mengeluh lega. Ingatkan Puan Suraya mahu bercakap tentang penceraian mereka. Cuak betul tadi. 

“It’s okey. Nenek tahu semuanya,” tambah Puan Suraya lagi sambil mengusap tangan Zara.

Zara menelan air liur. Nenek tahu semuanya? Apakah yang Nenek tahu?

“Bila Nenek ingat Amir akan pilih Tania, Nenek tertanya-tanya apa yang akan jadi dengan Zara nanti.”

Zara mengukirkan senyuman kelat. Dia tahu Nenek tentunya orang yang paling akan kecewa jika dia dan Amir bercerai. 

“Kamu tidurlah awal. Esok kamu nak teman Nenek lagi bukan?” Puan Suraya bersuara lagi setelah melihat wajah kelat Zara. Tentu cucu menantunya tidak selesa apabila kisah Tania dibuka. 

Zara menganggukkan kepala. Dia kemudian mengiringi Puan Suraya ke pintu sebelum melabuhkan dirinya ke katil. Dipandangnya telefon bimbitnya. Tiba-tiba sahaja dia mahu menelefon Amir Haikal tapi tentunya lelaki itu sedang sibuk. 

Telefon bimbit di meja solek dicapainya. Tangannya ligat menekan nombor Amir sebelum tiba-tiba saja telefonnya bordering. Zara telan air liur melihat nama Amir tertera di skrin. Jarinya kemudian menekan butang jawab. 

“You dah tidur ke?” kedengaran suara Amir di hujung talian. 

“I’m on my way to sleep.”

“Sorry. But I nak tahu apa yang berlaku hari ini.”

Zara kerut dahi. “Maksud you?”

“You jumpa Nenek right?”

Zara mengeluh. “Yes.”

“So how’s it going?”

“Kenapa you nak tahu?”

Kedengaran dengusan Amir. “Because everything yang Nenek buat ada sebabnya. Dia tak akan sewenangnya nak jumpa you.”

Zara tarik senyum senget. Nampaknya dia tahu apa yang Amir Haikal maksudkan. “You are afraid if she knows about our acting?”

“Yes!” ucap Amir dengan tegas. 

Zara ketawa. “Actually, Mir. I kat rumah Nenek. I tidur di bilik you. Dan I harap you tak kisah I selongkar barang you.” Dia kini sedang mengambil tempat di meja kerja lelaki itu. Senyuman sinis terukir saat melihat gambar Amir di atas meja. Memang Zara terpaksa akui Amir seorang lelaki yang kacak. 

“Kalau you tak buat I bengang untuk satu hari ini, tak boleh ke? I penat hari ini.” marah Amir. 

“I tak minta you call I pun,” balas Zara. 

“I need to know what happened. I tak nak you hebohkan tentang penceraian kita pada Nenek. Itu masih dalam perbincangan kita.”

“I thought we already agreed about this.” Kali ini tangan Zara membuka laci. Dibelek helaian kertas di dalam itu sebelum dia menelan air liur. 

“I tak nak bercakap itu melalui telefon. Bila I balik kita akan bincang hal ini.” Ayat Amir tidak Zara ambil penduli. Matanya masih galak memerhatikan gambar-gambar yang ditemui dalam laci Amir. 

“Zara?” kedengaran suara Amir. 

Zara mengeluh. DIa tersedar. “I jumpa gambar you dan Tania. You still keep it.”

Amir diam. Dia lupa itu. “I’m sorry.”

Zara ketawa. “Kenapa you nak minta maaf? I don’t mind it.”

“I…” Ayat Amir terhenti di situ. Zara mencelah. 

“I penat. I nak tidur. Good night.” Talian dimatikan. Zara kembali membelek kepingan gambar-gambar Tania dan Amir. Tapi itu bukan yang buatkannya terkejut. Gambar dua orang kanak-kanak yang membuatkannya terkejut. Itu adalah gambarnya ketika kanak-kanak dan dia pasti budak lelaki di sebelahnya adalah Amir. Tapi bagaimana gambar itu ada pada Amir? Dan apakah kaitannya dengan lelaki itu ketika zaman kanak-kanaknya? Dia pasti dia sedikit pun tidak mengingati Amir di zaman kanak-kanaknya.




Kedua #38



[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36] [#37]

Zara Amani hanya membiarkan sahaja jasadnya berada di bilik mesyuarat sedangkan mindanya melayang entah ke mana. Apa yang Ayah sedang bentangkan, langsung dia tidak ambil penduli. Sudah seminggu dia berkeadaan sebegitu. Acap kali dia termenung sendirian, sama ada di tempat kerja mahupun di rumah. Dia lebih selesa menyendiri. Mujur juga, Amir tiada untuk dua minggu ini. Lelaki itu sedang berada di luar Negara atas urusan kerja. Ah… senang juga baginya lelaki itu tiada. Senang untuk memikirkan keputusan yang telah diambil oleh mereka. Betulkah mereka akan bercerai? 

“Zara?” Dato’ Mukhriz bersuara setelah mesyuarat selesai. Zara masih termenung tatkala bilik mesyuarat hampir kelihatan kosong. Apa yang dimenungkan anak perempuannya ini dia tidak tahu. Dia sedar, Zara Amani kebelakangan ini banyak mendiamkan diri dan termenung.

Lamunan Zara terhenti. Dia memandang Ayahnya sebelum memerhatikan keadaan bilik mesyuarat yang hampir kosong. Rupanya mesyuarat telah selesai. Bila masa selesai, dia tidak sedar itu.

“Kamu tak apa-apa? Ayah tengok kamu kebelakangan ni asyik mengelamun je. Takkan rindu Amir kot?”Usik Dato’ Mukhriz. Dia tahu menantunya berada di luar Negara ketika ini.

Zara tunjuk riak tidak selesa dengan ayat Dato’ Mukhriz. 

“Zara dengan Amir macam mana?”

Zara menelan air liur. “Means?”

“You know what I’m talking about.”

“Maksud ayah, proses penceraian kami?”

“Zara…” Dato’ Mukhriz menegur. “Tak habis-habis dengan cerai. Kalau benar-benar terjadi, baru kamu akan menyesal.

Zara senyum senget. Hampir dia lupa proses penceraiannya dengan Amir harus dirahsiakan. Tidak sehingga semuanya selesai. Peguamnnya, Christina sudah menghubunginya, memaklumkan tentang penghantaran surat pada Amir. 

“Zara yakin dengan apa yang Zara cakapkan ini? Zara dah fikir masak-masak?” Soal Dato’ Mukhriz. 

Zara gigit bibir. Jari jemarinya mengetuk meja. Cuba memikirkan soalan Dato’ Mukhriz. Datuk Mukhriz menanti jawapan anak perempuanya dengan tenang walau sebenarnya dia sudah berdebar. 

Zara tiba-tiba ukirkan senyuman. “I was teasing you, Ayah.”

“Hurm..” Dato’ Mukhriz geleng kepala. Zara Amani dan gurauan yang mampu buatkannya sakit jantung tak pernah tamat. “You almost made me heart attack, Zara.”

Zara ketawa kecil. “I’m sorry.” Zara mengeluh. “Besides, kalau someday Amir pilih perempuan tu dari Zara, nothing that I can do, Ayah. He loves her. Not me.”

Dato’ Mukhriz telan air liur. Dia tahu itu. Saat dia tahu tentang kecurangan Amir, bukan dia tidak mahu marah menantunya tapi disebabkan dia tahu hal sebenarnya. Menantunya dan Zara saling tidak mencintai satu sama lain. “I’m sorry, dear.”

Zara kerut dahi. “Kenapa ayah nak minta maaf?”

“Kalau Ayah tak paksa Zara setuju dengan perkahwinan ni, you wouldn’t suffer this much.”

Zara ketawa kecil. “Ayah ni kelakar la. I’m not suffering, Ayah. I’m okay.”

Dato’ Mukhriz senyum kelat. Dia tahu anak perempuannya berbohong. Walau Zara hebat dalam menyembunyikan perasaannya sebenar, Dato’ Mukhriz tahu bukan itu yang sebenar berlaku. Dia tahu apa dirasakan anak sulungnya itu. 

“By the way, may I ask you a question?” Soal Zara tiba-tiba.

Dato’ Mukhriz angguk. “What it is?”

“Bila Ayah dan Mama tahu tentang Amir dan Tania, why both of you didn’t get mad at him?”

Dato’ Mukhriz tarik nafas. “The truth is Zara, Mama did get mad on Amir. Tapi Ayah tak.”

“Mama?” Soal Zara hairan. Mana mungkin Mama akan marah pada menantu kesayangannya. Seingatnya Datin Azrina lah yang akan menyebelahi Amir setiap kali dia melakukan sesuatu yang mampu membuatkan air muka Amir jatuh. Dia selalu rasakan Datin Azrina lebih menyayangi Amir dari dirinya, anak kandung Datin Azrina. 

Dato’ Mukhriz angguk. “Zara ingat tak masa Zara merajuk satu minggu tu? Tak keluar bilik?”

Zara angguk.

“Hari yang Amir datang, adalah hari Amir kena marah dengan Mama. You should join us that conversation. Ayah pasti Zara gembira tengok Amir kena marah dengan Mama,” Dato’ Mukhriz senyum.

Zara ketawa. “I always thought Mama loves Amir more than me. Kalau Zara buat satu kesalahan yang akan effect Amir, she will be on Amir side.”

Dato’ Mukhriz senyum sambil geleng. “She loves you more than you can’t imagine, Zara. If anything happened to you, she feel the pain.”

Zara senyum kelat. Dia sedar itu. Tapi dia sudah lama tidak berbual mesra dengan Datin Azrina sejak dia berkahwin. Masing-masing sibuk. “Dan kenapa Ayah tak marah Amir? I thought you loves me more than Amir.”

Dato’ Mukhriz senyum. “Sebab Ayah tak ada hak untuk masuk campur hal rumah tangga kamu. I know the truth.”

“The truth?”

Dato’ Mukhriz angguk. “You didn’t love him. Whatever he do, nothing will effect you.”

Zara senyum. “That’s why I love you, Ayah.”

Dato’ Mukhriz senyum. 

“But hari tu, Ayah cakap Zara akan rindu Amir…”

Dato’ Mukhriz senyum lagi. “Sometimes, we didn’t realize how much we love someone until that someone disappear from our life, Zara.”

Zara telan air liur. “Jadi, Ayah nak cakap Zara loves Amir?”

Dato’ Mukhriz jungkit bahu sambil senyum. “I don’t know that. Do you love him?”

“No.” Jawab Zara dengan yakin.

“Kalau Zara cakap macam tu, there’s nothing I can say anymore.”

Zara senyum kelat. 

“Zara…” Dato’ Mukhriz bersuara lagi. Zara menoleh. “I want you to know, whatever decision you take, Ayah dan Mama akan sokong Zara.”

Zara telan air liur lagi. “Even it’s include Zara akan bercerai dengan Amir?”

Dato’ Mukhriz tarik nafas. “Even Ayah tak harap kamu bercerai, but one advice, do whatever makes you happy. Ayah dan Mama will be with you forever.”

Zara senyum kelat. Disaat itu, mahu saja dia menangis. Sebak pula mendengar ayat yang keluar dari mulut Dato’ Mukhriz. “I love you, Ayah.”

“I love you too, sweetheart,” balas Dato’ Mukhriz dengan senyum. 

Zara senyum. Jam tangan dikerling. “Ayah nak lunch dengan Zara?”

Dato’ Mukhriz geleng. “Ayah dah janji dengan someone.”

“Siapa?”

“Datin Azrina Abdullah.”

Zara ketawa kecil. “Can I join?” usik Zara.

Dato’ Mukhriz geleng. “It’s a date, Zara. Ayah tak nak orang lain kacau daun.”

Zara mencebik. “So, Zara akan dapat adik lagi tak?”

“Zara Amani…” Dato’ Mukhriz buat-buat marah. Zara senyum sebelum kedua-dua mereka mengeluarkan tawa bersama-sama. “I have to go. Zara tahu macam mana Mama, tak suka menunggu.”

Zara angguk. "“Say hi to Mama from me.”

Dato’ Mukhriz angguk. “Jangan lupa meeting selepas ini.” Ucap Dato’ Mukhriz sebelum menepuk bahu anak perempuannya.

Zara angguk sebelum melihat saja kelibat Dato’ Mukhriz hilang dari pandangannya. 

****************


Zara memandang Kamal dengan rasa ingin tahu. Tertanya-tanya mengapa Kamal Hakimi mahu bertemu dengannya? Apa yang teman lelaki Sarah mahukan darinya? Adakah ia berkaitan dengan penceraiannya dengan Amir?

“Zara…” Kamal memulakan perbualan. Berdebar juga untuk berbicara dengan isteri sepupunya. Zara Amani terkenal dengan sikap tegas. Dan sedikit garang. Itu yang teman wanitanya beritahunya. 

“You nak jumpa I sebab penceraian I dan Amir? I thought you gonna refer with my lawyer first?”

Kamal angguk. “I dah refer Christina. Dan I pun very sure yang Christina beritahu you apa yang Amir bagitahu dia?”

Zara angguk. Amir memintanya supaya berfikir sebaik-baiknya. Atau dalam erti kata lain, lelaki itu tak mahu bercerai. 

“Kalau dia tak mahu bercerai, kenapa dia perlu refer pada you? Why he needs to hire you?”

Kamal mengeluh. “Sebab you yang cakap nak bercerai. You just think divorce is the best way for both of you.”

“It is, Kamal,” ucap Zara tenang. 

“Kenapa you nak bercerai?” Soal Kamal.

Zara senyum. “Amir dah bagitahu you semuanya, bukan?”

“It is.”

“Jadi, apa lagi yang you nak dengar? Apa jua yang keluar dari mulut I nanti adalah sama dengan apa yang Amir beritahu you.”

“You tak pernah sayang Amir?” Soal Kamal lagi.

Zara ketawa kecil. “You are a funny guy, Kamal. No wonder Sarah fall for you.”

Kamal senyum kelat. “Zara looks… I tahu I tak layak masuk campur hal you dengan Amir, but divorce isn’t the best way.”

“Macam mana you pasti itu bukan jalan yang terbaik? Untuk dua orang yang tak cinta satu sama lain, apa lagi yang terbaik selain bercerai?”

Kamal mengeluh. Nampaknya dia akan kalah dalam perdebatan ini. “But you dengan dia dah kahwin for almost a year.”

“It’s almost 9 month, Kamal,” Zara membetulkan.

Kamal angguk lemah. Dia tahu itu. Tapi sia-sia saja perkahwinan yang hampir mencecah 1 tahun itu dibatalkan dengan alasan yang dia rasakan tidak munasabah. Dan dia pasti bukan tiada cinta antara Amir dan Zara tapi masing-masing tidak mahu tunjukkannya. Dan dia juga pasti Amir cintakan Zara. Ia cuma kalaulah Tania tidak muncul, tentunya Amir akan jelaskan hal sebenar pada Zara. 

“You sebenarnya tak nak Amir dan I bercerai, bukan?” Soal Zara tiba-tiba.

“Yes.”

“Why? You risau kalau Amir will lost everything selepas bercerai dengan I?”

Kamal mengeluh. Kepala digeleng. 

“Then?”

Kamal diam. “I don’t have valid answer for that, Zara. I cuma rasa divorce is not the best solution for every problems of marriage.”

Zara tarik nafas. “Amir didn’t love me. He loves Tania. And I don’t love him either.”

“Tapi Amir dan Tania are nothing anymore. Diorang dah break up.”

“But he still loves Tania.” Zara tidak mahu mengalah. Bukan dia saja-saja buat andaian. Tapi itu adalah fakta. Masih dia ingat pandangan Amir pada Tania semalam ketika dia ada mesyuarat di Intermax Holdings. Lelaki itu masih cintakan Tania. Cara Amir pandang Tania sudah cukup untuk buktikan apa yang diandaikannya. 

Kamal mengeluh. “How can you be sure with that, Zara?”

Zara senyum. Bahu dijunkit. “I don’t know. You tell me. You are his bestfriend. Kenapa Amir tak pernah jalinkan hubungan dengan mana-mana perempuan selepas break up dengan Tania dulu?”

Kamal telan air liur. Dia tidak boleh berikan jawapan yang sebenar pada wanita di hadapannya walau dia pasti Zara telah mengetahui hal sebenar. “Amir is a faithful guy Zara, but…” belum sempat Kamal habiskan ayatnya, Zara telah mencelah.

“See! You dah jawab soalan I.” Zara pandang Kamal. “Even I dan Amir hold on to this marriage like forever, that fact wouldn’t change. He still no matter what, loves Tania.”

Kamal pandang Zara. “Are you hurt with the fact that Amir loves Tania not you, his wife?”

Zara telan air liur. “No.”

“Then? Kenapa you jadikan fakta itu sebagai alasan untuk bercerai?”

Zara telan air liur lagi. Dia tiada jawapan yang tepat untuk soalan Kamal. “Sebab I tak nak digelar perampas, orang ketiga whatsoever yang pernah Tania lemparkan pada I.”

Kamal mengeluh. 

“I didn’t mean to rude, Kamal,” Zara bersuara lagi. “But ini hal I dengan Amir. Biarkan kami selesaikan masalah ini.” Zara bangun dan beredar.

Kamal mengeluh kecewa. Dia kalah. Dan jauh di sudut hatinya, akan ada keajaiban dimana Zara batalkan saja niatnya untuk bercerai itu. 





Friday, March 20, 2015

Kedua #37



[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36]

Zara menanti Johan di tempat yang telah diminta oleh lelaki itu. Dia meminta Alex menghantarnya ke situ memandangkan dia tidak memandu kereta ke tempat kerja hari ini. Amir yang menghantarnya pagi tadi. Pemandangan di Taman Seri Empangan Putrajaya dinikmatinya dengan sehabis baik. Deruan angin sempoi yang menyentuh rambutnya membuatkan dirinya tenang. 

Katanya Johan, dia akan tiba lewat. Ada urusan yang harus diselesaikan. Tidak beberapa lama kemudian…

“Hai,”kedengaran suara Johan dari belakang. Zara menoleh, terus dia mengukirkan senyuman pada Johan.

“Sorry lambat. I hope you not mad,” Johan bersuara lagi.

Zara menggelengkan kepala. “Kenapa you nak jumpa I?” 

Johan hanya mengukirkan senyuman tawar. Dia harus luahkan segalanya hari ini juga. Apa jua jawapan Zara, dia terima dengan hati terbuka.

“Are you in love?”

Zara menelan air liur. Hairan dengan soalan Johan.

“Kenapa you tanya?”

“Sebab I nak tahu if, kawan you jatuh cinta dengan you, what would you do?”

Zara menarik nafas. Seperti biasa, dia akan menolak jika kawan lelakinya punya perasaan padanya. Jadi kawan adalah lebih baik.

“Normally, I reject.” Jawapan Zara menghampakan Johan.

“Macam mana kalau Amir?” Soalan Johan membuatkan Zara menelan air liur.

“Kenapa you tiba-tiba tanya ni? Weird.”

Johan hanya memandang sahaja Zara. Dicapai tangan Zara.

“Diantara I dengan Amir, yang mana you akan pilih?”

Sekali lagi Zara menelan air liur. Apa kena dengan dia ni? Rasanya dia faham apa yang Johan Richardson ini mahu katakan tapi tak mungkin andaiannya tepat. Tangannya ditarik dari pegangan Johan.

“Don’t tell me you…” Zara tak mampu menghabiskan ayatnya.

“Yes. I love you,” Johan memberitahu hal sebenar. Terasa bebanan yang ditanggung ringan sedikit.

Zara menghembuskan nafas. Terkejut dengan kenyataan yang keluar dari mulut Johan itu.

“I know it’s wrong for having feeling on my bestfriend’s wife but that’s that truth.”

Zara telan air liur. “I… I… don’t know what to say.” 

“You just bagitahu I, antara Amir dengan I, siapa yang akan you pilih,” ujar Johan. Dia harap Zara akan memilihnya.

Zara menarik nafas. Dia hanya menganggap Johan sebagai kawan sahaja tapi dia juga tak mahu kehilangan lelaki ini. Dan Amir? Mereka sekarang berada dalam proses untuk bercerai walau dia sendiri tidak tahu benar atau tidak Amir bersetuju untuk bercerai. Lelaki itu lebih banyak mendiamkan diri dengannya sejak kejadian minggu lepas. Lebih banyak menjauhkan diri darinya.

“Well… well, look what we have here,” kedengaran suara seorang wanita. Zara dan Johan menoleh.

“Apa yang you buat kat sini?” Soal Johan dengan kasar. Terkejut juga melihat kelibat Tania berada di sini.

Tania hanya mengukirkan senyuman sinis memandang kedua-dua orang di hadapannya. Rupanya Zara juga punya hubungan sulit dengan Johan. Dia sendiri tidak tahu kenapa dia mahu mengekori Johan ini. Mungkin mengharapkan akan bertemu Amir. Namun sangkaannya salah. Johan bukan bertemu Amir, tapi Zara, isteri Amir.

“Bayangkan kalau Amir tahu tentang ini,”ugut Tania.

Zara hanya mampu mengukirkan senyuman sinis sahaja. Dia bukannya kisah kalau Amir tahu tentang ini..

“No need for that,” kedengaran suara seorang lelaki pula. Kelihatan kelibat Amir sedang berjalan ke arah Zara. Kedua-dua Johan dan Tania menelan air liur.

“Amir…” Tania bersuara.

Amir berdiri di hadapan Zara. Dia sendiri tidak tahu mengapa dia mahu ke tempat ini. Dia tiba di pejabat Zara tengahari tadi dan Alex memberitahu Zara berada di sini. Dan bila melihat Johan datang bertemu wanita ini, sungguh dia cemburu. Dia perhati sahaja kedua-dua Johan dan Zara sehinggalah Tania muncul. Risau jika Tania mahu mengapakan Zara.

“Sorry for interrupt but I need to take my wife back,” Amir bersuara. Dia mencapai lengan Zara tapi Johan menahannya.

“Let her go,” ujar Johan. Dia memandang Amir dengan perasaan bengang. Kali ini dia tak akan mengalah. Dia tak akan benarkan Amir mengambil Zara.

“She’s my wife, Jo,” ujar Amir geram.

Tania menelan air liur melihat perilaku Amir. Belum pernah lelaki itu bersikap sedemikian. Jadi, betullah, Amir sudah jatuh cinta pada Zara.

Zara hanya mampu mendiamkan diri. Tidak tahu apa yang harus dia lakukan. Wajah kedua-dua Amir dan Johan kelihatan tegang dan kedua-duanya sedang memegang lengannya.

Amir mengepal tangannya sebelum melayangkan satu tumbukan ke muka Johan. Tania dan Zara terkejut dengan tindakan Amir. Belum sempat Zara berkata apa-apa, Amir terus menarik tangan isterinya sebelum memaksa wanita itu masuk ke dalam keretanya.

Johan hanya menarik nafas sambil tangannya mengesat darah di hujung bibirnya. Dipandangnya Tania, wanita itu juga sepertinya, terkejut. Tertanya-tanya apa yang Amir akan buat pada Zara.

********************



Zara memandang Amir yang dari tadi dengan pemanduannya. Setiap ayat yang terkeluar dari mulutnya langsung tiada balasan dari Amir. Marahkah Amir padanya? Tapi atas sebab apa?

Mereka kini sudah tiba di Villa Lilium. Amir sudah turun dari kereta tanpa menunggu Zara. Zara mengeluh sekali lagi. Dia juga marah pada Amir bukan Amir sahaja yang marah padanya. Tidak menyangka Amir sanggup menumbuk sahabat sendiri. Amir memang gila.

Tiba-tiba pintu kereta di bahagian Zara dibuka. Zara memandang Amir. Dia berniat memang tidak mahu turun dari kereta. Dia lebih rela bermalam di situ dari menghadap muka Amir Haikal ini.

“Keluar!”Arah Amir.

Zara kaku. 

“I said get out!” Amir berkeras sebelum dia menarik Zara keluar dari keretanya. Dia mengheret Zara masuk ke dalam rumah sebelum melemparkan tubuh wanita itu ke sofa di ruang tamu.

Zara menelan air liur. Mahu saja mengamuk tapi ditahannya. Tiada guna bergaduh dengan Amir Haikal. Tanpa sebab lelaki di hadapannya ini mengamuk. Ah… gila ini!

“Kenapa you diam?” Soal Amir selepas beberapa ketika. Zara hanya memandangnya sambil memeluk tubuh.

“I tak nak cakap dengan you,” ujar Zara dingin sambil berdiri. Sebelum sempat dia melangkah, Amir menarik tangannya menyebabkan dia berhadapan dengan lelaki ini.

“Apa yang you nak sebenarnya?” Zara berang sebelum menolak tubuh Amir dengan kasar.

“You sendiri tahu apa yang you dah buat, bukan?” Soal Amir sinis.

Zara mendengus. Dia langsung tidak memahami fikiran Amir Haikal ini.

“I tak buat salah apa-apa pun. Kalau you nak marah just only I met Johan, that’s doesn’t make sense.”

“Johan dah bagitahu you hal sebenar?”

Zara memandang Amir dengan reaksi terkejut. Jadinya Amir tahu hal sebenar.

“Jadi, you terima cinta dia?” Amir bersuara lagi.

Zara telan air liur. Adakah itu juga sebab mengapa Amir tak mahu bercerai? Tak mahu lihat dirinya bersama kawan baiknya?

“Itu bukan hal you!”

“Itu hal I, Zara Amani! Kalau you libatkan diri dengan kawan I, itu hal I!”

Zara menarik nafas. Amir benar-benar sudah hilang akal.

“Kalau hal you sekalipun, you tak patut tumbuk Johan!”

Amir menarik nafas. Dia tahu dia agak melampau tadi. Tapi tadi, dia benar-benar berang dengan tindakan Johan. Johan sepatutnya menjauhkan Zara dari Tania.

“Oh, so sekarang, you nak defend dia? Why? Sebab you juga ada perasaan pada dia? That’s why you eagerly want to divorce?”

“I malas nak cakap dengan you!” Zara membuat keputusan mahu beredar ke bilik. Makin lama dia dengan Amir ini, makin dia rasa bengang. Namun belum sempat dia melangkah, Amir menarik tangan, membuatkan dia berhadapan dengan lelaki itu. Terasa hembusan nafas Amir di wajahnya. Zara telan air liur. 

Amir memegang pipi Zara. Matanya memandang tepat ke anak mata coklat Zara. “Bagitahu I hal sebenar. Do you love him?”

Zara diam. Tidak memberi reaksi.

“Zara…” sekali lagi Amir bersuara.

Zara tarik nafas. Ditarik tangannya dari pegangan Amir dengan kasar. “Whatever I feel, it’s none of your business.”

Amir mengeluh. Dia memerhatikan saja kelibat Zara menghilangkan diri ke tingkat atas. Adakah benar apa yang disangkanya selama ini? Zara Amani punya perasaan pada Johan Richardson itu?

*******************

Kamal memandang sepupunya dengan rasa terkejut. Tidak menyangka tujuan Amir ke pejabatnya adalah untuk ini. “Are you sure, Mir?”

Amir mengeluh. “I guess. There’s no other way. Bercerai is the best way.”

“And she is agree with it?”

Amir angguk lemah. 

Kamal angguk faham. “Did your family know this?”

Amir geleng. “Kau orang pertama tahu ini. Aku mintak Zara jangan bagitahu sesiapa.”

“Jadi, aku kena deal dengan lawyer dia?”

Amir jungkit bahu. “She already sent me that letter.”

Kamal angguk lagi sebelum membaca semula surat dari peguam Zara. Dia mengeluh seusai membacanya. “Aku akan tengok apa yang aku boleh buat. But in the meantime, pujuk dia lagi, Mir.”

Amir geleng. “Kau sendiri tahu Zara macam mana. When she said no, it means no. Nothing gonna change her.”

“Mintak tolong Nenek kau?” cadang Kamal.

Amir kerut dahi. Kamal ini sedar atau tidak apa yang dikatanya? Meminta pertolongan dari Puan Suraya tentunya akan menjadi isu besar. 

“Aku takkan bagitahu Nenek tentang perceraian kami.”

“Amelia?”

Amir kerut dahi. Dia geleng kepala. “Never! If I’m gonna tell Amelia, I had to tell her from the beginning. Dan kau tahu apa yang akan berlaku bila Amelia tahu hal penceraian aku? She absolutely will kill me first before tell to our parents.

Kamal ketawa. Ada benar juga. “Aku tak suruh kau beritahu Nenek atau Amelia tentang apa yang kau dan Zara dah bersetuju. Just ask their help. Kau pilih yang mana kau lagi selesa. Mintak tolong Nenek atau mintak tolong kakak kau. You got what I mean?”

Amir ukirkan senyuman. Dia tahu apa yang Kamal maksudkan. Tak sia-sia punya sahabat yang punya IQ tinggi. 





Thursday, March 19, 2015

Kedua #36



[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33] [#34] [#35]

Amir yang baru sahaja tiba di bilik hanya memerhatikan sahaja perilaku Zara. Dia menggelengkan kepala melihat Zara. Jaket yang dipakai wanita itu tadi dibiarkan berselerak di bawah katil. Lama dia perhatikan Zara Amani itu sebelum dia mengeluarkan telefon bimbitnya dari poket. Ada mesej yang diterima dari Tania tadi ketika dia sedang makan malam bersama Zara.

I miss you.

~Tania~

Amir mengeluh apabila membaca mesej itu sekali lagi. Dia juga merindui wanita itu tapi dia tak akan pernah menarik balik kata-kata perpisahan yang pernah dia lontarkan pada wanita itu. Dia perhatikan sekali lagi Zara Amani. Wanita itu sedang berbaring tanpa mengeluarkan suara. Penat mungkin.

“So, what’s with the private conversations?” Soal Zara. Hairan juga dengan Amir ini. Tadi, beria-ia mahu berbicara mengenai hubungan mereka tapi bila ditanya ketika makan malam tadi, katanya tempat itu tidak sesuai untuk berbincang mengenai hubungan mereka. 

Amir mengambil tempat di hujung katil, membelakangi Zara. 

“I think it’s private enough for us to have private conversations,” tambah Zara lagi. 

“I tak nak bercerai Zara.”

Zara mengeluh, dia tahu itu. Sudah banyak kali Amir keluarkan ayat yang sama. Tapi tak tahu kah Amir yang dia sebenarnya sudah penat dengan perkahwinan yang dibina atas dasar hipokrit ini?

“We both had agreed at the beginning, Amir.” Zara tidak mahu mengalah.

“I tahu. But that’s not the best options for us.

Zara mendengus. Dia sudah hilang sabar. “You tak nak bercerai sebab you dah tahu perangai Tania yang sebenarnya.”

“It is.”

“Then? Apa lagi yang you mahu? We didn’t love each other.”

“It’s true.”

“Then?” Zara bengang.

Amir mengeluh lagi. “Biar I tanya you satu soalan. Kalau you nak bercerai, kenapa you bersetuju dengan perkahwinan ini pada permulaan?”

Zara telan air liur. “I just want to fulfill my grandfather last wish.”

“By marrying me?”

“Yes.”

Amir angguk. Sekarang dia tahu satu fakta yang baru. “Kalau you bercerai dengan I, is that gonna make him sad?”

Zara senyum sinis. “He’s dead, Amir. Let it be. Buat apa mahu penduli tentang orang mati.”

“Then, you’re breaking your promise.”

“I’m not.”

“Really?”

“Why?”

Zara tarik nafas. “He didn’t ask me to stay with you forever. He just ask me to do whatever that makes me happy.”

“Our divorce will make you happy?”

“Yes,” balas Zara dengan yakin.

“Dan apa yang you nak buat selepas kita bercerai?” Soal Amir lagi.

“I’m gonna do the things that I’ve done before I met you.”

“You want to have your life back?”

“Yes.”

Amir angguk kepala. “Atau you ada someone special dalam hati you?”

Zara kerut dahi. “I don’t have one. If I have, he’s not important to you.”

Amir telan air liur. Tertanya-tanya siapa yang berada dalam hati Zara. Johan?

“Is that Johan?”

Zara mendengus. Kenapa dengan Amir ni? Pelik betul soalan yang keluar dari mulut lelaki ini. 

“Actually, conversations kita ini akan bawa kita ke mana?”

Amir jungkit bahu. “Kalau you betul-betul nak bercerai, I akan bincang dengan Kamal. But in the meantime, tell nobody about this. Not anyone even our family.”

“Okay then. I harap you keep the promise. Dan I tak nak dengar you tukar keputusan you lagi,” ucap Zara sinis sebelum turun dari katil dan berjalan ke arah bilik air. 

Amir mengeluh. Betulkah keputusan yang dia buat ini?




Kedua #35



[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33] [#34]


“Macam mana dengan perbincangan kamu dengan Amir semalam?” Soalan Dato’ Mukhriz pada pagi itu membuatkan Zara menelan air liur. Gelas susu di tangannya diletakkan kembali.

“Okay,” balas Zara selamba.

Dato’ Mukhriz menggelengkan kepalanya. Tak berubah perangai Zara ini.

“Is it true you are seeing Amir?”Soal Datin Azrina pula. Bukannya dia tidak tahu perangai anaknya ini. Pandai mencari alasan.

“Betullah. Mama boleh telefon dia. Ataupun Mama telefon Kamal. Dia ada masa Zara jumpa Amir.

Datin Azrina menarik nafas. Entahkan betul atau tidak apa yang dikatakan oleh Zara ini.

“Dan kenapa Zara tak tidur je kat situ?” Soal Datin Azrina.

“Malas,” balas Zara.

Datin Azrina menggelengkan kepalanya.

“Tak baik layan Amir macam tu. Kalau macam tu, baik kamu dengan dia cerai je.”

“Ina!” Dato’ Mukhriz menegur. Tak suka betul kalau isterinya membangkitkan isu cerai pada anak mereka.

Datin Azrina menarik nafas. Dia baru sedar apa yang dia katakan itu.

“Zara baru ingat nak buat macam tu. Zara might akan jumpa lawyer hari ini” Zara memandang kedua-dua Ayah dan Mamanya.

Dato’ Mukhriz dan isterinya saling berpandangan.

“Bercerai bukan perkara main-main, Zara.” Tegur Dato’ Mukhriz. 

“Zara cakap hal yang sebenar Ayah. Zara dah bincang hal ni dengan Amir.”

Dato’ Mukhriz menelan air liur sekali lagi. Biar betul Zara ni.“Amir cakap apa?” 

Zara menarik nafas. Dia sendiri tidak tahu apa jawapan Amir Haikal itu. Yang dia tahu, saat dia mahu minta cerai hari tu, lelaki itu hanya mendiamkan diri sebelum beredar dari biliknya. Adakah itu bermakna tidak setuju dengan cadangannya?

“He’s agreed,” balas Zara sambil menjungkitkan bahunya.

“Jangan nak tipu ayah dan Mama,” Datin Azrina bersuara.

Zara mengukirkan senyuman sinis. Sah-sah keluarganya tak akan percaya.

“Kalau Zara jujur sekalipun, apa pandangan Ayah dengan Mama? Setuju?”

“Zara!” Datin Azrina menegur. Dia tahu Zara sejak kebelakangan ini selalu mahu memberontak.

“Zara tertanya-tanya, kalau Zara bercerai, apa yang Ayah dengan Mama akan hilang?”

Dato’ Mukhriz mendengus. Dia tahu anak perempuannya sengaja berkata sedemikian. Mungkin Zara ingat mereka peroleh sesuatu melalui perkahwinannya.

“Zara Amani!” Kali ini nada suara Datin Azrina tinggi.

“Ayah dan Mama tak akan hilang apa-apa kalau kamu bercerai sekalipun. Yang akan hilang sesuatu, Zara.” Dato’ Mukhriz merenung tepat ke mata Zara.

Zara menelan air liur. Dia yang akan hilang sesuatu jika dia bercerai? Apakah? Ah… Ayah sengaja mahu menakutkan dia.

“Apa yang Zara hilang?”

Dato’ Mukhriz mengukirkan senyuman. “Tanya hati Zara.”

“Hati Zara? Kenapa?”

“Sebab hanya hati Zara saja yang tahu apa yang akan Zara rindu nanti,” Dato’ Mukhriz mengukirkan senyuman.

Zara mengerutkan dahi. Tidak faham ayat Ayahnya. Siapa yang akan dia rindu? Amir? Ah… tak mungkin.

“Ayah ingat Zara akan rindu Amir?”

Dato’ Mukhriz menganggukkan kepalanya. Datin Azrina mengukirkan senyuman.

“Never, Ayah. Zara tak akan rindu Amir,” balas Zara dengan angkuh. Dia pasti dia tak akan rindu Amir selepas bercerai nanti. Sekarang pun, dia tak merindui lelaki itu apatah lagi bila bercerai nanti.

“Really? Zara yakin Zara tak suka Amir?”Soal Dato’ Mukhriz lagi.

Zara menganggukkan kepala.

“Jadi, kenapa perlu sampai macam ni sekali Zara nak merajuk dengan dia kalau apa yang dia buat tu tak melukakan Zara? Zara boleh berlagak biasa bukan?”

Zara menelan air liur. Terasa ayat Ayah menikam jantungnya. 

“Zara tak merajuk dengan dia! It’s just Zara… Zara…” Zara tidak tahu apa yang harus dia katakan. “Zara tak kisah hubungan dia dengan Tania. It’s just bila dia lagi percayakan Tania dari Zara, Zara sakit hati.”

“Kenapa Zara sakit hati dengan dia?”Dato’ Mukhriz memandang anaknya. Isterinya hanya mengukirkan senyuman.

Zara menelan air liur. Kali ini dia tidak mampu mencari alasan.

“Zara?” Dato’ Mukhriz bersuara sekali lagi. Dia mengukirkan senyuman melihat wajah kelat Zara Amani.

“Zara pergi kerja dulu,” Akhirnya Zara mengalah. Mujur hari ini Ayah benarkan dia ke pejabat. Ah… ayah sengaja mahu menduga hatinya. Dia yakin dia sikitpun tak suka Amir Haikal itu. Pasti!

**************************


Amir mengeluh apabila teringatkan kejadian di rumah mertuanya. Kerja yang sepatutnya dia siapkan hari ini, ditangguhkan. Mindanya masih memikirkan tentang apa yang terkeluar dari mulut Zara Amani itu. Adakah Zara benar-benar maksudkan apa yang wanita itu katakan? Adakah Zara benar-benar mahu bercerai? Dia baru sahaja mahu mulakan kehidupan baru dengan Zara dan Zara telah mengambil keputusan sebegitu. Terlampau bencikah Zara padanya?

Dipandang telefonnya, mahu saja menghubungi Zara meminta untuk berjumpa tapi dia tahu, tak mungkin Zara akan bersetuju untuk berjumpa dengannya. Tiba-tiba pula dia teringatkan Johan. Diantara dia dan Johan, yang mana Zara akan pilih?

Bunyi ketukan di pintu pejabat mematikan lamunannya. Amir memandang ke arah pintu. Setiausahanya, Suzie melangkah masuk.

“Bos ada tetamu,” ujar Suzie sambil mengukirkan senyuman.

“Siapa?” Soal Amir. Rasanya, dia tiada sebarang temu janji hari ini.

“That would be me,” kedengaran suara wanita di belakang Suzie. Amir memandang ke arah Suzie. Dia menelan air liur tatkala Zara muncul di sebalik setiausahanya itu.

“Zara…” Amir bersuara. Zara mengukirkan senyuman kepadanya. Tidak tahu sama ada senyuman itu ikhlas atau tidak.

“Puan Zara mahu minum apa-apa?”Soal Suzie.

“Cappucino?”

Suzie menganggukkan kepala sebelum beredar.

“What are you doing here?” Soal Amir apabila Zara mengambil tempat berhadapannya.

“I ada urusan kat sini. So, alang-alang kat sini, I datang melawat you,” balas Zara sambil memerhatikan keadaan sekeliling. Ada meja untuk mesyuarat kecil di satu sudut di bilik itu.Besar juga pejabat Amir. Lagi besar dari pejabatnya. Tentulah, pejabat CEO. 

“Itu je? I’m fine thank you,” balas Amir dingin.

Zara mengukirkan senyuman sinis. Dia sendiri tidak tahu mengapa dia mahu melawat Amir Haikal di pejabat. Dia teringatkan ketika dia terserempak dengan Tania tadi. Wanita itu hanya mendiamkan diri saja. Tiada lagi cubaan Tania untuk menyakitkan hatinya. Dah berubah kah wanita itu?. 

“Lagipun, kita akan bercerai tak lama lagi. I shouldn’t miss the opportunity to visit your huge office.”

Ayat yang keluar dari mulut Zara benar-benar membuatkan Amir tersentap. Tak ada hal lain ke kau nak sebut selain isu bercerai, Zara Amani?

“That’s the main reason?” Soal Amir.

Zara menganggukkan kepala. Dia perhatikan lelaki di hadapannya. Ayah kata dia akan merindui lelaki ini nanti. Adakah? Ah… Ayah sengaja berkata sedemikian. Tentunya. Dia teringatkan pula Amelia yang ditemuinya tadi. Juga menuturkan ayat yang sama seperti Ayah. Dia akan merindui Amir? That’s impossible! Mana pernah dia merindui lelaki itu setiap kali lelaki itu terpaksa ke luar Negara. Tak pernah!

Beberapa seketika, kelibat Suzie muncul membawa dulang berisikan dua cawan Cappucino yang diminta oleh Zara dan dua potong kek.

“By the way, I dah jumpa peguam I,” Zara bersuara lagi setelah meletakkan cawan kopi. 

Amir telan air liur. “Then?

“Sooner or later, you akan dapat surat dari peguam I.”

“You betul-betul nak bercerai?” Soal Amir, meminta kepastian. Zara ni tak dengar ke apa yang dia bagitahu hari itu? Yang dia tak mahu bercerai.

“Yeah, why?”

Amir mengeluh. “You tahu bukan keputusan I?”

Giliran Zara pula mengeluh. “Come on, Amir. Kenapa you tak nak bercerai? Kalau you risau tentang tuntutan harta or whatsoever, I tak akan pernah claim semua tu.”

Amir diam. Tidak memberi reaksi pada ayat Zara. Matanya masih pada Zara yang mengambil tempat di sofa. Tidak tahu bagaimana lagi mahu menjelaskan sebab mengapa dia tak mahu bercerai.

“It’s all about Tania, isn’t it?” Zara bersuara lagi. Kesabarannya makin menghilang.

“Means?”

Zara tarik senyum senget. “You dah lost Tania. That’s why you out of sudden change your mind.”

Amir senyum sinis. Separuh tepat tekaan Zara Amani. “Let’s have private conversation?” 

Zara kerut dahi. Tidak memahami tujuan Amir. 

“I’m kind of busy. I tak nak bincangkan hal penceraian kita di sini,” terang Amir.

“Then?”

“You tunggu I somewhere. And then text me where you are.” Cadang Amir.

Zara angguk. Nak tak nak Zara terpaksa bersetuju dengan lelaki itu. Dia bangun, bersiap sedia untuk keluar tanpa langsung mempendulikan pandangan Amir. 

Dan Amir mengeluh lagi. Tidak tahu apa yang harus dia bincangkan. Harus kah bercerai seperti yang mereka telah bersetuju di awal rancangan?


Reenapple: Tetiba aku kesian kat Amir. Ermmm. 



Wednesday, March 18, 2015

Kedua #34


[Prolog][#1][#2][#3][#4][#5][#6][#7][#8][#9][#10][#11][#12][#13][#14][#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30] [#31] [#32] [#33]


Zara mengeluh sambil memandang ke luar jendela. Kedengaran titisan hujan jatuh ke bumi. Dia mengeluh lagi. Sudah seminggu dikurung di rumah. Dalam seminggu itu jugalah dia protes. Langsung tidak keluar dari bilik. Makanan untuknya dibawa ke bilik oleh orang gaji.

Kedengaran ketukan di pintu. Zara hanya membiarkan sahaja gerangan yang mengetuk pintu biliknya. Tentu Mama ataupun adiknya. Ayah? Sudah lama tidak bercakap dengannya. Terlampau marahkah Ayah padanya?

“Hai…” kedengaran suara lelaki. Zara lantas menoleh. Dipandangnya lelaki di hadapan sebelum kembali memandang ke luar jendela. Tiada keinginan untuk membalas sapaan itu.

“How are you?” Soal Amir sambil mengambil tempat berhadapan isterinya. Dia baru sahaja berbual dengan mertuanya perihal Zara. Dia tahu dia yang bersalah. Dia yang menyebabkan Zara berkelakuan sedemikian. Dia sudah meminta maaf kepada mentuanya. Nasib baik Ayah dan Mama tidak menyalahkannya.

Zara masih mendiamkan diri. Malas untuk bersuara. Lebih-lebih lagi dengan lelaki yang telah banyak menyusahkan hidupnya. Kalau dia tahu begini yang dia akan alami, sah-sah dari awal lagi dia menolak hasrat arwah datuk yang mahu dia berkahwin dengan Amir Haikal ini.

Amir menarik nafas. Nampaknya Zara benar-benar membencinya. Dia mahu perbetulkan semua kesalahannya pada wanita di hadapannya.

“Zara, look… I’m sorry,” Amir bersuara sekali lagi. Namun Zara masih tidak mengendahkannya. 

“Leave me alone…”

Amir mengukirkan senyuman tawar. Nasib baik Zara masih bersuara dengannya. Risau juga dengan sikap Zara yang mendiamkan diri ini. Mama kata Zara kebelakangan ini tidak seperti keadaan selalu. Lebih banyak mendiamkan diri dari bercakap.

“First, I nak ucap terima kasih.”

Zara kerut dahi. Ucap terima kasih padanya untuk apa? Bukan dia pernah menolong lelaki di hadapannya ini.

“Sebab you tolong I tumbuk Rushdi. Dah lama I nak buat macam tu,”tambah lagi Amir.

Zara hanya mengukirkan senyuman sinis. Kalau Amir tak minta, dah lama dia mahu tumbuk Rushdi tu. Lagi menjengkelkan dari Amir Haikal. Dan dia pasti Rushdi tentunya tak akan berani mencari pasal dengannya lagi. Kali terakhir dia liha lelaki itu di balai polis. Bagaimana lelaki itu begitu gerun dengannya.

“And, I’m sorry for everything that happen,” Amir bersuara sekali lagi. Kali ini dia ikhlas.

Zara menelan air liur. Amir ikhlas kah?

“I tahu you dah banyak alami masalah sejak kita kahwin.”

“It is. We both shouldn’t agreed to get married. You pun selepas itu jumpa ex girlfriend you semula. Amd make my life more miserable.,” Zara mencelah.

Amir memandang Zara. 

“Maksud you?” Soal Amir.

You sendiri faham apa yang I katakan ini, Amir Haikal.” Zara senyum sinis. 

Amir menelan air liur. Rasanya dia setuju dengan apa yang Zara katakan. Memang benar, Zara berada dalam kesusahan semenjak dia kembali berhubungan dengan Tania. Kalaulah dia tahu awal-awal perangai sebenar Tania, tentunya hal ini tak akan terjadi.

“I’m sorry. I dengan dia dah tak ada apa-apa.”

“Itu bukan masalah I,” ucap Zara sinis.

Amir menelan air liur sekali lagi.

“I’m sorry.” Sekali lagi Amir meminta maaf. “Let’s start this over again?”

Zara mengukirkan senyuman sinis. Mulakan kembali? “Means?” 

“Kita cuba hidup macam pasangan suami isteri yang lain.”

Zara senyum sinis lagi. Sudah lupakan Amir pada persetujuan mereka. “Kita dah bersetuju untuk bercerai. We’ve been married for almost 8 month. Dan you baru nak minta kita hidup seperti orang lain? Funny!”

Amir telan air liur. Dia tahu itu. “Lepas apa yang berlaku, I tak nak bercerai.”

Zara pandang Amir dengan riak terkejut. Dia salah dengarkah?

“You’re lying, right?” Zara tidak mahu percaya. 

Amir menarik nafas. Dia menggelengkan kepala.

Zara mengeluh. Ini adalah sesuatu yang dia langsung tidak jangka. “Tapi I nak bercerai. Keputusan I muktamad!”

“Tak boleh ke you bagi peluang pada kita?” cadang Amir. 

“I don’t love you!” nada Zara makin ditinggikan.

Amir telan air liur. Dia tahu itu. “Zara please…”

Zara geleng. “No! Kita dah setuju hal ini.”

“Zara…” pujuk Amir. Mindanya cuba menyusun ayat lagi. 

“Why? We didn’t love each other. So, untuk apa kita nak keeping each other? You dah dapat apa yang you nak dengan kahwin dengan I. Dan I…” Ayat Zara terhenti di situ. Dia tidak tahu apa yang dia dapat dari perkahwinannya dengan Amir. Rasanya kesengsaraan mungkin.

“I tahu kita kahwin sebab kita mahu ikut permintaan keluarga, but cinta boleh dipupuk.”

Zara mengukirkan senyuman sinis. Cinta? “You don’t love me, Amir.”

Amir telan air lagi. “It’s true… but…”

“You dah janji dengan I.”

Amir mengeluh. Dia tahu itu. Terlajak perahu boleh diundur tapi terlajak kata?

“You memang nak bercerai?” 

“Yes!”

“Bagi I masa…”

“Masa apa lagi you nak? Masa apa? I’m just so sick with all this!” Nada suara Zara ditinggikan. 

Amir mengeluh lagi. “Zara…” 

“I tak nak dengar apa-apa lagi. Leave…” tambah Zara.

“Zara… listen…”

“Leave Amir!” arah Zara. Nada suara ditinggikan.

Amir angguk. Mungkin dia terpaksa biarkan Zara bertenang dahulu. Dan selepas itu mereka boleh berbincang tentang perkahwinan mereka dalam keadaan tenang. 

***************


Kamal memandang sepupunya dengan terkejut. Biar betul?

“You gotta be kidding,” ujar Kamal seolah tidak percaya dengan apa yang terkeluar dari mulut sepupunya ini.

“I’m not kidding, Mal. Kau sendiri tahu Zara, dia serius dengan apa yang dia cakapkan tu.”

“But… why?”Soal Kamal.

Amir mengeluh. Nampaknya dia harus ceritakan pada Kamal tentang Tania yang tiba-tiba muncul di rumahnya hari itu. Dia menceritakan satu-persatu kepada Kamal.

“Kau memang buat macam tu pada Zara?” Soal Kamal lagi setelah Amir selesai menceritakan apa yang terjadi.

Amir menganggukkan kepala. “That’s the only way nak suruh Tania beredar.”

“No wonder. Kalau aku jadi Zara, sah-sah aku bengang tapi takkanlah sebab tu dia nak bercerai. And kau dengan Tania? Memang tak ada apa-apa? Kau yakin yang Tania tak akan ganggu Zara lagi?”

Amir menelan air liur. Entah. Dia tak pasti sama ada Tania akan berhenti menganggu Zara lagi atau tidak.

“And kau nak ikut kehendak Zara?” Soal Kamal lagi. Tentunya sepupunya berada di dalam kekeliruan sekarang ini.

“I don’t know. Memanglah kitaorang dah bersetuju untuk bercerai tapi everything has change…” Amir mengeluh sekali lagi.

“Kau pilih dia? Have you told this to your parents?”

Amir mengangguk.

“Then suruh je parents kau yang pujuk Zara.”

Amir memandang Kamal. Idea yang baik. Zara tentunya akan termakan pujuk Mummy atau Nenek.

“But, setakat nak suruh Zara menyusahkan hidupnya dengan hidup aku, sah-sah Nenek akan ikut apa jua keputusan Zara.” Amir teringatkan ayat Nenek hari itu.

Kamal menganggukkan kepala.

“Bagaimana dengan Johan?”

Amir menelan air liur. Johan? Rasanya hanya dia sahaja yang tahu Johan punya perasaan pada Zara. Kalau menyuruh Johan memujuk Zara supaya tidak bercerai, dia risau jika itu akan melukakan hati sahabatnya itu. Lagipun sudah terangan Johan punya perasaan pada Zara. Sahabatnya sendiri yang mengaku padanya. Takkan! Dia takkan gunakan Johan untuk memujuk Zara. Tentuny Johan akan ketawakannya nanti.

“Aku tak nak libatkan orang luar.”

Kamal menganggukkan kepalanya. Dia faham perangai Amir.

“But still aku hairan kenapa kau tak nak bercerai? We both know even kau dan Zara bercerai, kau still ada segala-galanya.”

Amir menelan air liur. Entah, dia sendiri tidak tahu kenapa dia tak mahu lepaskan Zara. Takkan aku dah jatuh cinta dengan dia kot?

“Or, kau dah jatuh cinta dengan dia?” Soalan Kamal membuatkan Amir menelan air liur.

“Nonsense! Entah… aku tak tahu. But itu lagi better bukan?”

Kamal memandang sepupunya.

“Maksud aku, aku dengan Zara baru je kahwin tak sampai setahun and then kitaorang nak bercerai. Nanti benda ni akan jadi big issue,” Amir menambah lagi. Risau jika Kamal berfikir yang dia sudah jatuh cinta dengan Zara.

Kamal menganggukkan kepala. Ada benar jugak apa yang dikatakan oleh Amir. Isu penceraian Amir tentunya akan mendapat perhatian semua pihak terutamanya para pelabur. Lihatlah ketika isu Amir punya hubungan sulit dengan Tania hari tu, hampir-hampir berita itu tersebar namun mujur Tan Sri Ridzuan pandai menguruskannya.

“Mir!” Kamal bersuara. Matanya masih memandang ke hadapan. Rasanya dia mengenali kelibat yang baru muncul di kelab malam ini.

“Kenapa?”Soal Amir hairan. Dia memandang ke arah hadapan, mahu melihat apa yang diperhatikan Kamal. Tapi tiada sesiapa yang dia kenali di tengah-tengah muda-mudi yang sedang asyik mengoyangkan tubuh badan mereka mengikut alunan muzik.

“Zara! Aku nampak Zara,” ujar Kamal.

“Zara? Impossible. She’s been grounded. Tak mungkin dia boleh keluar dan datang ke sini,” Amir tidak mahu percaya.

“I saw her. There!” Kamal menunjukkan ke arah Zara sedang berbual dengan seorang lelaki yang tidak mereka kenali.

Amir menelan air liur. Memang benar itu Zara. Wanita itu menyarungkan mini dress yang berwarna hitam dipadankan dengan jaket kulit berwarna coklat dan legging warna hitam. Dia melihat Zara melangkah ke arah mereka. Mungkin menyedari kelibat dia dan Kamal di sini.

“Hai…” sapa Kamal apabila Zara tiba di meja mereka.

Zara hanya mengukirkan senyuman pada Kamal tapi tidak pada Amir. Dia mengambil tempat berhadapan Amir.

“Sorang je?” Soal Kamal.

“Tak lah. Dengan kawan. Itu dia,” ujar Zara sambil menunjukkan ke arah seorang lelaki muda yang tidak kurang kacaknya yang sedang berbual dengan seorang wanita.

Amir menelan air liur. Zara sengaja mahu buat dia marah.

“So, nanti you akan bermalam di rumah dia?”Soal Amir sinis.

“Mir!” Kamal menegur.

“Maybe,” balas Zara selamba.

Amir mengukirkan senyuman sinis. Patutlah kau nak cerai sangat. Rupanya dah ada penganti baru. “Macam mana you boleh keluar?I thought you’re been grounded?”

“I cakap I nak pergi jumpa you and tadaa… here I am.”

Kamal hanya memandang sahaja Zara dan Amir. 

Amir senyum sinis. Kadang-kadang dia langsung tidak faham. Baru tadi wanita itu bengang dengannya dan sekarang dia pula yang bengang dengan wanita ini ini. Karma apakah ini?

“You sengaja gunakan nama I?”

Zara menganggukkan kepala. “I tak tipu ayah. At least I jumpa you kat sini juga. Bukan kah begitu Kamal?”

Kamal menganggukkan kepala. Dia mengukirkan senyuman melihat Zara mengenakan Amir. Wanita ini tidak berubah. Itu yang membuatkan dia kagum dengan Zara Amani ini.

“What would happen Ayah tahu hal sebenar?”Amir mengugut.

“Bagitahu jela. Sah-sah ayah tahu I ada dengan you.”

Amir mengetapkan gigi. Zara Amani tak pernah berubah.

“Korang, I think, it’s not appropriate to fight here right?” Kamal mencelah. Risau jika perbalahan mulut diantara kedua orang dihadapannya berterusan.

Zara mengukirkan senyuman. Bukan dia yang mulakan pergaduhan. Dan lagipun, dia sememangnya mahu berjumpa Amir. Dia pergi ke Villa Lilium, tapi tiada sesiapa jadi dia datang ke sini.

“There you are! I’ve been looking for you,” lelaki yang bersama Zara tiba di meja.

“Sorry. Lupa nak bagitahu you, I kat sini,” balas Zara.

“It’s okey. Ini?” Soal lelaki itu sambil memandang Kamal dan Amir.

“Oh, ini Kamal, he’s a lawyer. Sarah’s boyfriend. Kamal, ini Alan.” Zara memperkenalkan.

Kamal berjabat tangan dengan Alan.

“And this…” Zara memandang Amir. “ Kamal’s friend, I guess.”

Amir mengetapkan giginya. Dijabat tangan Alan sambil matanya masih menjeling Zara.

“Amir, Zara’s husband.”

Zara menelan air liur. Tak guna punya Amir!

“Your husband? Soal Alan. Tidak percaya.

“He’s kidding. I tak pakai cincin kahwin. See,” ujar Zara sambil menunjukkan ke arah tangannya. Mujur dia tanggalkan cincin di jarinya.

Amir mengepalkan tangan. Berang dengan Zara.

Alan menganggukkan kepala sebelum membisikkan sesuatu di telinga Zara. Amir merenung Alan dengan tajam. Tertanya-tanya apa yang dibisikkan lelaki itu sehinggakan Zara mengukirkan senyuman.

“Ekhem…” Amir berdehem. Tidak selesa dengan gelagat Alan pada Zara. 

Alan angkat muka, memandang Amir. 

“Apa kata you tunggu I kat bawah?” Pinta Zara pada Alan. Dia dapat rasakan Amir tidak mengemari Alan. 

Alan angguk kepala. “I tunggu kat bawah.” Ucap Alan dengan senyuman sambil mencuit dagu Zara sebelum beredar. 

Amir yang melihat situasi mendengus. Sakit hati pula melihat situasi manja Alan dan Zara. “So, lepas ni you nak pergi tidur dengan dia? Dah booking hotel?” sinis soalan Amir. 

“Mir!” Kamal bersuara. Sinis betul ayat sepupunya itu. 

Zara tarik senyum senget. “That’s a good idea. But his home much better.”

“How dare you!” Amir merenung tajam Zara.

Zara ketawa kecil. “You are funny, Amir. Did you know that?” ucap Zara sinis. Dipandang Amir lagi sebelum berkata, “I see you with Tania. Both of you punya romance, but I didn’t get mad of that. But now, you nak marah I sebab cheating on you?”

Amir telan air liur. Air mukanya berubah. “I didn’t said you were cheating on me.”

“Then?”

“Because I don’t think its appropriate for you nak pergi rumah lelaki sembarangan.

Zara ketawa lagi. “So, is that appropriate you pergi rumah Tania? Bukankah dia juga dikategorikan sebagai perempuan sembarangan?”

“I love Tania dan you, I am very sure you sedikit pun tak cinta Alan, bukan? You just want him for one night love stand only.”

Zara senyum sinis. “You still love her after what she had done to you?”

Amir telan air liur. Kamal menggelengkan kepala padanya. Memberi isyarat supaya berdiam saja tapi Amir tidak endah. “You tak ada hak untuk masuk campur urusan I.”

Zara mencebik. “Well then, you pun tak ada hak untuk masuk campur urusan I. Dengan lelaki mana I bermalam, is none of your business.” Sejurus ucapkan itu, Zara bangun dan melangkah ke arah Alan yang tidak jauh darinya. 

Amir mengetapkan gigi. Dia perihatikan sahaja kelibat Zara Amani bersama Alan itu. Dia perhatikan saja Zara yang sedang bergelak sakan dengan lelaki kacukan itu. 

“Mir…”Kamal bersuara sekali lagi. Dia memandang Zara yang sedang berbual dengan Alan. Dipandangnya sepupunya pula. Rasanya Amir sedang menahan rasa cemburu. Dia tahu itu. Mata Amir tak lekang memerhatikan Zara.