Tuesday, June 9, 2015

Stick & Stones #37



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35] [#36]



Adam Joshua melangkah masuk banglo mewah di hadapannya. Termasuk waktu ini, sudah cukup 36 jam Amily Katrina mendiamkan diri dengannya. Wanita itu langsung tidak mahu bercakap dengannya. Tengoklah apa yang berlaku pagi tadi, nyaris-nyaris saja dia terlepas menaiki kereta yang telah menunggu mereka. Amily langsung tidak mengejutkannya dari tidur. Mujur saja Daniel menghubunginya, kalau tidak, sah-sah Amily terpaksa menantinya lebih lama. 

“So, mana satu bilik I?” Kedengaran suara Amily. 

Adam menoleh ke arah isterinya. Air liur ditelan tapi dia tidak bersuara. Tiba-tiba saja dia berasa janggal dengan situasi sekarang ini. Baginya mungkin lebih baik AMily mengamuk dan bersikap dingin padanya dari melayannya seperti biasa. Sungguh, rasa bersalah diatas kejadian di bilik hotel dua hari lepas makin bertambah. 

“I’m asking you.” Amily bersuara lagi. Kakinya melangkah ke arah Adam. 

“Pick any room you like.”

Amily senyum. “Are we gonna share the room?”

Adam diam. Dia tidak tahu jawapan pada soalan Amily itu. 

“You cakap kita sedang berbulan madu pada Anna, mungkin kita patut guna biik yang sama?”

Adam telan air liur. Bagaimana Amily tahu wanita semalam itu bernama Anna? “How’d you know…”

“Her name?” Amily mencelah. Dia ukir senyuman sinis. “Itu perkara senang bagi I, sayang.”

Adam mengeluh kasar. 

“You tak nak tanya apa yang I buat pada dia?”

Sekali lagi Adam telan air liur. Dia cuak. Harapnya Amily tidak mengapa-apakan Anna. Anna tidak bersalah pun dalam kejadian hari itu. Kejadian dua hari lepas hanyalah satu salah faham. Dan dia pasti Amily tak akan mahu percaya.”Do not hurt her. She’s innocent.” Risau Adam sudah mula bertambah. 

Amily senyum sinis. “Is that so? Did she means something to you?”

“She doesn’t know the truth, Amily. It was a misunderstanding” Ucap Adam dengan sedikit bengang. 

Sekali lagi Amily senyum sinis. Lelaki di hadapannya ini beria-ia mahu pertahankan perempuan tak tahu malu itu. Dan dia tak akan terima sebarang penjelasan dari mulut Adam. Baginya penjelasan Adam adalah satu alasan palsu semata-mata. “Kalau you bagitahu hal sebenar sekalipun, semuanya sudah terlambat. I dah buat apa yang I nak buat pada perempuan itu.”

“You are just kidding, right?” Soal Adam dengan rasa cuak. Sungguh, kali ini dia harap Amily hanya menipunya saja. Dia harap Amily hanya mahu menakutkannya seperti biasa. 

Amily geleng dengan senyuman jahat di bibir.“I just giving her a lesson. A lesson that she will remember for entire her life, not to mess with me again.”

“What you had done to her?” Adam mendekatkan diri ke arah Amily yang masih tersenyum sinis memandangnya. “What you had done to her, Amily?” Nada suaranya ditinggikan. 

“Apa kata you tanya Daniel? Dia tahu semuanya.”

“You… what?” Adam kerut dahi. Daniel mengkhianatinya?

“Daniel ada waktu I upah seseorang untuk langgar perempuan tu. I rasa dia selamatkan Anna dari maut, mungkin.”

Adam telan air liur. Amily ini berkata benarkah? Dan kalau benar apa yang dikatakan oleh Amily, makanya Anna telah mengalami kesusahan hanya disebabkan satu salah faham. Dan dia juga pasti apa jua ayat yang keluar dari mulutnya, Amily tak akan mahu percaya. 

Ah, kejap. Buat apa dia mahu penduli tentang apa yang Amily mahu fikirkan tentang kejadian semalam? Buat apa dia mahu risaukan jika Amily melakukan sesuatu yang jahat pada Anna? Dia bukannya rapat dengan Anna apatah lagi mengenali wanita itu. Semuanya hanya salah faham saja. 

“You memang tak nak kongsi bilik dengan I?” Amily bersuara lagi. Dia tak mahu penduli reaksi wajah Adam saat dikhabarkan tentang apa yang berlaku pada perempuan tak tahu malu itu. Padan muka! 

Adam diam. 

“Kalau you ubah fikiran, I akan berada di bilik itu,” Amily melangkah ke arah bilik di belakang Adam.

Adam masih mendiamkan diri. 

“I’ll see you at dinner tonight,” ucap Amily lagi sebelum melangkah masuk bersama-sama bagasinya. 

Adam mengeluh. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!




Adam mengerutkan dahi saat terpandangkan kelibat Amily berada di dapur. Bukanlah dia hairan dengan kelibat Amily tapi yang menghairankannya adalah keadaan wanita itu. Amily menyarungkan apron di tubuhnya dan wanita itu sedang memegang senduk, mengacau sesuatu. Dia salah tengokkah? Adakah dia sedang bermimpi?

“Hai, sayang,” sapa Amily saat melihat kelibat Adam di dapur. Satu mangkuk dicapai sebelum dia menuangkan sos yang dimasaknya tadi ke dalam mangkuk tersebut. 

Adam diam. Dia tidak membalas sapaan Amily. 

“Now our dinner is ready,” Amily bersuara lagi seusai selesai menghidangkan makanan. Apron ditubuhnya ditanggalkan sebelum mengambil tempat di meja makan. Dia memandang Adam yang masih lagi berdiri, memerhatikannya. “Aren’t you joining our dinner?”

Adam tarik nafas sebelum mengambil tempat berhadapan Amily. Dia memerhatikan stik daging di hadapannya. Dari bau saja sudah tahu kelazatan stik di hadapannya. Dia memandang Amily. “How’d you…”

“Get the ingredients?” Amily mencelah. “Semuanya dah ada dalam peti ais.”

Adam mengeluh lagi. Bukan itu yang dia mahu tanya sebenarnya.

“Let’s eat,” Amily bersuara lagi. Stik di hadapannya dipotong tanpa menunggu Adam. Jujur, dia lapar.

Dan Adam turut memotong stik daging di hadapannya tanpa bersuara. Baru saja suapan pertama, dia puji dalam hati kelazatan stik daging di hadapannya. Dan dalam masa yang sama, dia dihimpit persoalan tentang Amily dan kepakaran wanita dalam memasak.

Makan malam yang berlangsung selama 30 minit itu berlalu tanpa sebarang suara, tanpa sebarang perbualan diantara Adam dan Amily. Dan selesai saja makan malam, Amily terus menghadap sinki, mengemas dan mencuci apa yang patut dan Adam masih berada di dapur, memerhatikan gerak geri Amily. Dia sebenarnya masih bingung dengan apa yang berlaku. Bagaimana wanita seperti Amily tahu memasak? Dia rasakan tak mungkin Amily yang mempunyai personality ‘gelap’ tahu memasak.

Selesai mengemas dapur, Amily melangkah ke arah Adam yang sedang termenung di kaunter dapur. Satu mug kopi diletakkan di hadapan lelaki itu. Dia mengukirkan senyuman sebelum mengambil tempat di berhadapan Adam Joshua.

Adam tersentak. Dia baru saja tersedar kelibat Amily di hadapannya. Entah bila isterinya ini selesai mengemas dapur, dia tidak tahu. Dia asyik memikirkan sesuatu. Sesuatu yang diberitahu Daniel padanya tadi. Tidak sangka Amily benar-benar punya niat untuk membunuh Anna, mujur saja Daniel berada di situ. Atau lebih tepat, mujur saja Daniel mengintip pergerakan Amily ketika ketiadaannya.

“Apa yang you sedang fikirkan?” Soal Amily.

Adam mengeluh. “I tak sangka yang you tahu memasak.”

“You know nothing about me, isn’t it?” Soal Amily sinis.

Adam telan air liur. Dia mengiyakan saja soalan Amily dalam hati. Jika dia membalas ayat Amily, risau pula dia yang akan sakit hati. Wanita dihadapannya ini tak pernah gagal untuk membuatkannya marah walaupun hal kecil. “Sejak bila you belajar memasak? Atau itu cubaan pertama you?” Sengaja Adam membalas soalan Amily dengan soalan yang sinis.

Amily senyum sinis. “You tak tahu apa-apa pasal I.”

“I cuma tahu satu perkara ni saja. You adalah perempuan materialistik.”

Amily ketawa sinis sebelum menghirup Latte di hadapannya. “And?”

“Tak ada apa-apa yang menarik tentang you yang I patut tahu. Hal you tak ada kaitan dengan I, Amily.” Balas Adam dingin.

Amily angguk. “For the truth, I have this one dream.”

“Which is?” Soal Adam walau dia tidak mahu tahu sebenarnya.

“To open a restaurant or a bakery or something like that. But I like bakery more.”

Adam kerut dahi. Amily ini sedang bercakap benarkah? “Jadi, kenapa you tak lakukan itu?”

Amily senyum senget. “Papa tak benarkan. Kalau I berkeras mahu lakukan itu, segala kemewahan I dapat dari Papa akan diambil semula. Dan nama I akan dibuang dari wasiat nanti.”

Adam telan air liur. Tidak menyangka ayah mentuanya akan mengugut anaknya sebegitu rupa. “Is that one of the reason why you agree to our marriage?”

Amily mengukirkan senyuman sebelum kembali menghirup Latte. “Maybe. But the truth is, I am more interested with the affluence that I received when I became your wife.”

Adam telan air liur. Dia tahu itu. Amily akan menerima satu jumlah wang yang banyak setiap bulan dari Casa Holdings hanya disebabkan wanita itu isterinya. “Money is not everything, Amily.”

Amily geleng dengan senyuman. “For me, money is everything. You still need money to survive.”

Adam mengeluh. Nampaknya Amily langsung tidak faham erti hidup yang sebenar. 

“You cakap duit bukan segala-galanya. Jadi, apa yang penting dalam dunia ni?” Amily bersuara lagi. 

Adam telan air liur. Dia tidak tahu jawapan pada soalan Amily. “Have you ever love someone?”

Amily senyum sinis. “Love? Are you saying that love is the most important in this world.”

Adam diam. Dia tidak mengiyakan mahupun menidakkan soalan Amily.

“Do you know what is the most foolish feeling in this world?”

Adam diam lagi. 

“Love,” jawab Amily.

Adam mengeluh. “Are you hurt with Zack?” 

“No.” Amily pandang Adam.

“Then, why you are saying that love is the most foolish feeling in this world?”

Amily senyum sinis. “It’s because you love someone but that someone hurt you in a way you never imagined. That’s stupid.”

Adam telan air liur. Tiba-tiba saja dia teringatkan Maya. Tiba-tiba saja dia teringatkan insiden dimana dia hampir saja mahu bunuh diri.

“You bagitahu I, kita berdua pernah mengalami situasi yang sama, dikecewakan oleh orang yang kita cinta.” Amily bersuara lagi.

Adam tarik nafas. Dia memandang Amily. “Jadi, you nak cakap yang you terluka dengan Zack?”

“No.” 

“You are lying.” Adam pasti Amily tidak berlaku jujur dengannya. 

“I used to feel that.” Amily senyum sinis lagi. “Tapi I tak adalah sampai nak bunuh diri.”

Adam ketap gigi. Dia tahu Amily sedang menyindirnya. “For how long you’ve been relationship with Zack?”

“Less than a year.”

“He’s cheating on you?”

“Perhaps. But he said that night was a mistake.”

Adam senyum sinis. Dia pasti Zachary berbohong. Satu kesilapan konon! Zachary dan sikap kasanova tidak dapat dipisahkan. “Tapi you masih berbaik dengan dia.”

“He was my senior. Dan I rasa tak salah berbaik dengan bekas kekasih, bukan?”

“Jadi you kahwin dengan I sebab nak balas dendam pada dia?”

Amily senyum senget. Soalan Adam tidak dijawab. Dia kembali menghirup Latte. “You nak tahu apa yang I buat pada perempuan yang sebabkan Zack curang pada I?”

Adam telan air liur. Rasanya dia tahu apa jawapan Amily.

“I did the same thing that I did to Anna. And she died.” Ucap Amily lagi selamba. Dia bangun. “Good night.” Seusai ucapkan itu, Amily beredar dari dapur, meninggalkan Adam.

Adam mengeluh kasar. Jujur, Amily kadang kala mampu membuatkannya seram dengan wanita itu.


Reenapple: Amily ni scary. 



17 comments:

  1. Gila betul Amily ni. Siap bunuh orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa. Dialah watak antagonis dalam cerita ni. Ahaaa

      Delete
  2. I wonder amily ni pernah terluka teruk sngt2 ke bcoz of love and as result she become the scary amily..hurmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin. People change when they get hurt.

      Delete
  3. Serius scary gila. Amily ni mystery lahh. (⊙o⊙)?

    ReplyDelete
  4. Babe, habiskan cite ni cepat. Dia hari dh catch up episod semasa .cpt laaa cpt la. Haha

    ReplyDelete
  5. Cant wait for their romantic scenes..haha jahat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harapnya ada romantic scenes. Ahaa. Still tengah karang

      Delete
  6. Ohmy. Do update!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Update terpaksa ditagguhkan untuk sementara waktu. :(

      Delete
  7. green, it seems like you have deleted some parts of Kedua

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. It's because of request from someone. :)

      Delete
  8. Bila nk upd new entry ? ⊙▽⊙

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak akan diupdate untuk sementara waktu. :)

      Delete
  9. Akan diterbitkan ke novel ni? Bestnyaa.. Tak sabar nk grab one, semoga cecepat blh release novel ni, hehe

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.