Monday, June 8, 2015

Stick & Stones #36



[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34] [#35]

Adam melangkah masuk kedalam hotel tanpa menunggu Amily. Amily tarik senyum senget sebelum mempercepatkan langkahnya supaya dia dapat berjalan beriringan dengan Adam. 

“Mommy cakap you ada vacation house kat sini. But why kita datang ke hotel?” soal Amily sinis. 

“I ada kerja kat sini untuk sementara waktu. Kita akan stay sini for two days only.”

“But at least you patut hantar I to that house first.”

“I can’t leave you alone there.”

“I can take care of myself, sayang.”

Adam diam. Malas untuk bertikam lidah dengan Amily. Dan kebetulan juga salah seorang pekerja hotel yang dikenalinya meluru ke arahnya. Tangan dijabat dengan mesra.

Amily tidak puas hati tapi dia tetap ukirkan senyuman palsu pada pengurus hotel yang datang menyapa mereka. Mereka kemudian dibawa makan tengahari di bilik makan VIP. Adam asyik berbual dengan pekerja hotel itu. Dan Amily sedikitpun tidak ambil penduli. Dia sebenarnya penat. Dan Adam langsung tidak fahamnya. 

1 jam kemudian, barulah mereka tiba di bilik hotel yang telah ditempah khas untuk mereka. Amily terus melabuhkan punggungnya di sofa. Kakinya agak penat hari ini. Kasut tumit tinggi terus ditanggalkannya dan dibiarkan bersepah di lantai.

Adam mengukirkan senyuman melihat gelagat Amily. Dia tahu isterinya penat. Dan dia juga tahu Amily tak mahu menghabiskan masa dengannya. 

“I ingatkan kita akan tinggal di bilik berasingan,” AMily bersuara setelah chauffeur yang membawa bagasi mereka beredar.

“If we did that, everyone will look weird on us.”

“Hoping something miracle will happen?” ucap Amily sinis.

Adam tarik senyum senget. “Keep dreaming, Amily. There will never something happened between us.”

“So, kita mahu bercerai?”

Adam telan air liur. “You menyesal setuju kahwin dengan I?”

Amily senyum sinis. “I’m not. I got lot of money from it.” Ucap Amily sambil membelek kukunya yang berwarna turquoise itu. 

“Then, you should know if we get divorced, you will lost everything.”

“So, you nak ceraikan I? You want to get revenge on me?”

Adam mendengus. Bertikam lidah dengan AMily tak akan pernah selesai. 

“By the way, siapa lelaki tadi? He’s good looking.” Amily bersuara lagi.

Adam kerut dahi. “Siapa?”

“Yang lunch dengan kita tadi. He treated you like you’re his boss.”

“Hotel ni memang milik I.”

“I see. So, who’s that guy?”

“You mean Alan? He’s one of manager in this hotel.”

“Manager? Very impressive. Such a young age to be a manager.”

“He’s around my age. So, dia tak muda sangat.”

“So, you nak cakap yang you sebenarnya tua?” 

Adam mengeluh. Amily ini kalau satu hari tak buat dia berang, tak boleh ke? “I’m not that old. I’m just 32 years old.”

Amily senyum sinis. Dia dapat hidu bau cemburu dalam diri Adam. “He looks handsome. He’s young and single.”

“He’s not single. He already engaged.”

“I see. But he got my attention.”

Adam mendengus. Sakit hati pula dengan Amily ini.“Whatever. I’m going to take a shower,” ucap Adam sebelum berlalu ke bilik air. 

20 minit kemudian, Adam melangkah keluar dengan berpakaian. Dia mengukirkan senyuman saat melihat kelibat Amily sedang lena di atas sofa. Penat sangatkah Amily Katrina ini sehingga tertidur dengan mekap?

Perlahan-lahan kakinya melangkah ke arah sofa. Dia ukirkan senyuman sebelum mendukung Amily dan membawa tubuh wanita itu ke katil. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Adam telan air liur tatkala melihat Amily sedang berbual mesra dengan lelaki yang cukup dikenalinya itu. Apa yang Zachary buat di sini? 

“What is he doing here?” Soal Adam pada Daniel.

“I’m not sure, sir.” Balas Daniel lemah. 

“Siasat.” Arah Adam sebelum melangkah ke arah Amily.

Daniel angguk sebelum beredar. 

“Adam.. hey,” sapa Zachary dengan senyuman palsu saat terpandangkan kelibat lelaki itu. 

“Kau buat apa kat sini?” Soal Adam sinis sebelum mengambil tempat di sebelah Amily. Wanita itu memandangnya tapi dia tidak endahkan. 

“Uncle suruh aku datang sini. Untuk tolong kau.”

Adam tunjuk riak jengkel. 

“And, you shouldn’t leave Amily along.” Tambah Zachary lagi.

Aku tak rasa risaukan Amily ada dalam skop kerja kau kat sini.”

Zachary ketap gigi. Sakit hati pula melihat Adam berada di sebelah Amily. Sesungguhnya sepupunya memang pengacau. Baru saja dia dan Amily berbual mesra, dan kelibat Adam muncul.

“Since aku dah ada kat sini, mungkin kau patut berambus?” Adam bersuara.

Zachary ketap gigi. Dia pandang Amily yang masih mendiamkan diri. Wanita itu menganguk kepala padanya. Dia akhirnya bangun dengan rasa berat hati.

“You shouldn’t treat him like that. He do nothing.” Amily ersuara.

Adam kerut dahi. Dia ukirkan senyuman sinis. “Still longing for ex boyfriend?”

Amily tarik senyum senget. Dia menoleh ke arah Adam. “You cemburu?”

Adam diam. Soalan AMily langsung tidak dijawab. Tangan diangkat memanggil pelayan. Jujur, dia lapar sebenarnya. 

“I nak keluar esok.” Amily kembali bersuara seusai pelayan yang mengambil pesanan Adam beredar.

“You nak pergi mana?” Adam hairan.

“Bersiar-siar or shopping.”

“You nak pergi dengan siapa?”

“Zack.”

“Zack?” Adam kerut dahi. 

Amily angguk. “Zack cakap dia free esok. And plus dah lama I tak keluar dengan dia.”

Adam mengeluh. Sedikit terkesima dengan ayat Amily. Argh, kenapa perlu Zachary ada di percutian mereka. Memang lah percutian mereka belum bermula secara rasaminya tapi dia tidak selesa dengan kehadiran Zachary Davis itu.

“You nak join?” Amily bersuara lagi.

Adam geleng. “Have fun then,” ucap Adam disertakan senyuman palsu. Dia tiba-tiba saja mahu rancangkan sesuatu pada Zachary esok. Sesuatu yang membuatkan Zachary akan menjauhkan diri dari Amily. 

!!!!!!!!!!!!!!!!!


Adam mengeluh sambil mengerling jam di pergelangan tangannya. Sudah hampir pukul 9 malam dan kelibat Amily Katrina masih lagi belum muncul. Entah kemana wanita itu pergi, dia tidak tahu. Yang dia tahu , saat dia teredar dari tidur pagi tadi, kelibat isterinya sudah tiada di sebelahnya. Dan dia yakin, Amily tidak bersama dengan Zachary sebab lelaki itu dipaksa olehnya untuk hadiri mesyuarat bersamanya pagi tadi. Sengaja dia berbuat sebegitu.

Dan dia juga yakin Zachary tidak bersama Amily waktu sekarang ini sebab dia baru saja terlihat kelibat Zachary bersama seorang gadis seksi. Mereka berjalan berpelukan menuju ke bilik Zachary. 

Adam menghirup lagi kopi ais di hadapannya. Keadaan restoran dipandang sebelum kembali menghadap telefon pintarnya. Tiada langsung panggilan mahupun mesej dari Amily. Dia kini dihimpit rasa risau. Apa yang dia mahu jawab pada keluarga mereka jika sesuatu berlaku pada Amily?

“Hai… “ tiba-tiba kedengaran suara wanita.

Adam kerut dahi sambil matanya memandang wanita cantik yang baru saja mengambil tempat berhadapannya. Tertanya-tanya siapa dan apa wanita ini mahu.

“Are you alone?” Sapa wanita itu dengan senyuman. 

Adam senyum palsu. Jujur, dia tiada keinginan untuk melayan wanita cantik di hadapannya. Mindanya lebih kepada Amily. 

“I’m Anna.” Wanita itu memperkenalkan diri. 

“Adam,” jawab Adam tidak ikhlas.

Anna mengukirkan senyuman. “I nampak you seorang saja kat sini. Waiting for someone?”

Adam mengukirkan senyuman saja. Soalan wanita bernama Anna itu tidak dijawab.

“Then, I andaikan jawapan you adalah NO.” Anna mengukirkan senyuman.

Adam senyum lagi. “And you’re alone too?”

Anna angguk dengan senyuman. “You stay kat mana?”

“Hotel sebelah ni je.”

“Owh really? I pun stay situ. What a coincidence!” ucap Anna teruja.

Adam senyum kelat. Dia bangun. “I have to go. See you again,” ucap Adam dengan senyuman. Walhal dalam hatinya dia harap tidak bertemu lagi dengan Anna. Masak dia kalau AMily nampak dia dengan perempuan. Eh kejap, kenapa dia risaukan andaian Amily? 

“I pun dah nak balik. Mungkin kita boleh balik sama-sama?”

Adam angguk walau dia sebenarnya berat hati. Dia akhirnya melangkah ke hotel dengan Anna. Seusai masuk ke dalam lif dan menekan butang lif, Anna bersuara lagi.

“Kita stay di tingkat yang sama.” Anna memandang butang 11 yang bernyala.

“Really? What a coincidence,” ucap Adam tidak ikhlas. 

Setibanya di tingkat 11, Adam melangkah keluar terlebih dulu. Manakala Anna pula sedang membelek sesuatu dalam tas tangannya sambil menuruti langkah Adam. Apabila Adam berhenti di hadapan biliknya, Anna turut berhenti. Dia memandang Adam dengan wajah sayu. 

“I think I had left my ky in the room. There’s no key in my purse.”

“You boleh pergi ke kaunter dan maklumkan yang you tertinggal kunci. Mereka akan beri kunci baru pada you.”

Anna mengeluh. Berpura-pura sedikit menyesal atas kecuaiannya. “Can I just use the phone in your room and call the customer service?”

Adam telan air liur. Dia mahu tolong Anna atau terus masuk ke biliknya terus? Dia mengeluh sebelum menganggukkan kepala. Tombol pintu dipulas dengan harapan Amily Katrina belum pulang lagi, mati dia kalau AMily lihat dia bawa masuk wanita lain ke bilik mereka. 

Anna melangkah masuk dengan senyuman. Dia pandang Adam sebelum memerhatikan keadaan sekeliling. “This is VIP room isn’t it?”

Adam angguk. “There’s the phone.” Adam bersuara sambil menunjukkan telefon yang berada berdekatan katil. 

Anna mendekati Adam. “Is just you and me alone?” 

“Err….” Adam telan air liur melihat Anna mendekatinya. Dia mengundurkan diri ke belakang setapak dengan setapak. Hairan dengan wanita itu dan juga rasa cuak sudah mula muncul dalam dirinya. 

Anna mengukirkan senyuman menggoda sebelum menolak tubuh Adam ke katil. Tanpa membuang masa, dia mengambil tempat di atas tubuh lelaki itu. 

“What the hell you’re doing?” Soal Adam sedikit berang pada wanita yang berada diatas tubuhnya.

“Say it. You want me right?” Tangan Anna merayap ke tubuh Adam. 

Adam telan air liur apabila Anna menanggalkan bajunya. Tapi aneh, dia hanya kaku saja, melihat Anna yang kini tubuh atasnya hanya mengenakan coli merah saja. Wanita itu mendekatkan diri ke wajahnya. Adam telan air liur lagi.

“Tonight, I’m yours,” bisik Anna ke telinga Adam.

Tiba-tiba pintu terbuka. Adam terus menolak Anna, membuatkan wanita itu jatuh ke lantai. Dia sedikitpun tidak penduli akan Anna yang sedang mengaduh kesakitan. Dia sudah dihimpit rasa cemas dan cuak melihat Amily di hadapannya. Wanita itu tidak bersuara mahu pun menunjukkan reaksi marah. Apa yang Amily Katrina lakukan hanyalah memerhatikannya.

“Who are you?” Anna bersuara, memandang wanita yang menganggu rancangannya. 

Amily senyum sinis. Dia memandang wanita separuh bogel itu dengan sinis. “I should ask you that question. Who are you and what are you doing with my husband?”

Anna telan air liur. Suami? Lelaki yang baru dikenalinya itu sudah berkahwin?. Dia memandang Adam.

Adam mengeluh. “I’m on my honeymoon.”

Anna bangun. Dicapai baju yang dilempar ke lantai tadi dan menyarungkan ke tubuhnya semula. “I don’t know he’s a married man. I just thought…” Anna telan air liur melihat senyuman sinis Amily. “I pergi dulu…’ baru saja Anna memulakan satu langkah, Amily bersuara lagi.

“You forgot your shoes,” AMily memandang kasut tumit berwarna yang tersadai di lantai.

Anna cepat-cepat mengambil kasut itu dan melangkah keluar dengan tergesa-gesa.

Amily senyum sinis sekali lagi. Dia memandang Adam yang dari tadi mendiamkan diri. Adakah dia marah? Atau dia cemburu? Apa-apa pun apa yang dilihatnya sebentar tadi adalah sesuatu yang dia sendiri tidak jangka. 

“I can explain this,” Adam mula bersuara. Otaknya sedang mencipta penjelasan yang harus diberikan pada Amily. Jujur, dia mula dihimpit rasa gerun dengan isterinya ini. 

Amily diam. 

“It’s not what you’re thinking. There’s nothing happen between us,” Adam bersuara lagi.

“Well… Of course, there’s nothing happen between us…” AMily mengajuk cakap Adam sebelum matanya memandang lelaki itu. “… sebab I dah kacau that things that almost happen antara you dan dia.”

Adam mengeluh. “That’s the truth, memang tak ada apa-apa yang berlaku.”

Amily mendengus kasar. Dia malas ambil tahu apa jua penjelasan yang bakal keluar dari mulut Adam Joshua. Apa yang dilihatnya tadi sudah cukup membuktikan siapa Adam sebenarnya. 

“Amily…” Adam bersuara lagi. Tapi belum sempat dia menghabiskan ayatnya, tiba-tiba saja dia dapat rasakan satu objek keras terkena dahinya. Dia jatuh rebah sebelum mengaduh kesakitan. Dia telan air liur apabila objek keras yang terkena dahinya tadi adalah sebuah bekas abu rokok besi. Mujur tak ada luka hanya lebam saja di dahinya. Adam memandang Amily. Wanita itu hanya memandangnya dengan reaksi kosong saja. Dan dia pasti Amily lah gerangan yang membaling steel ashtray padanya tadi. 

“I harap you dah siap berkemas. Esok kita akan ke rumah percutian seperti yang telah dirancangkan, bukan?” Amily berlagak tiada apa apa yang berlaku.

Adam diam, tidak menunjukkan sebarang reaksi. Dia masih lagi mengurut dahinya yang sudah menunjukkan benjolan besar. Dia memandang Amily Katrina yang kelihatan tenang. Dia mahu andaikan Amily marah padanya tapi wanita itu hanya berlagak biasa saja. Belum sempat dia bersuara, Amily telah menghilangkan diri ke bilik air.

Adam mengeluh. Tiba-tiba dia dihimpit rasa bersalah.


Reenapple: Mungkin Amily sedang rancang sesuatu untuk balas dendam. Ahaaaa



11 comments:

  1. Urgh...i think both adam n amily should plans some sort of revenge toward each other..haha..baru gempak >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. nice idea. Akan dipertimbangkan :D

      Delete
  2. Ingatkan amily dgn adam dh nk berbaik.

    ReplyDelete
  3. Tetiba aku rasa macam nak marah Adam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kenapa nak marah dia? Dia tak bersalah

      Delete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.