Sunday, June 7, 2015

Stick & Stones #35




[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33] [#34]

Encik Kamarul memandang besannya sebelum matanya memandang kedua dua anak dan menantunya. Seperti biasa pasangan suami isteri itu tidak bercakap mahupun memandang satu sama lain. Agak sia sia saja setiap makan malam yang dihadiri mereka.

“Adam…” Encik Kamarul memandang anak lelakinya. 

Adam memandang Daddy nya,. Tertanya-tanya apa yang lelaki itu mahu beritahunya. Beria-ia mahu pastikan dia datang ke makan malam kali ini. Ah, bukannya dia pernah ‘ponteng’ pun. Walaupun dia sendiri berat hati untu menghadiri makan malam yang dicipta hanya untuk memastikan kelangsungan perkahwinan, dia muncul juga.

“I would like to inform something.” UCap Encik Kamarul dengan senyuman. Besannya juga turut mengukirkan senyuman padanya. 

“Inform apa?” Amily tidak sabar. Dia juga mahu tahu apa muslihat Papanya kali ini sehinggakan sanggup mengugutnya jika tidak mahu munculkan diri sekali lagi. 

“Next month is your 6 month anniversary” Puan Julia bersuara girang. “… so, Mommy, Daddy, Papa dan Mama nak hadiahkan kamu berdua percutian ke luar Negara.”

“Percutian?” Soal Amily dengan nada terkejut. Sekali lagi Adam dipandang. Kali ini dengan riak tidak puas hati. Adam pula hanya mendiamkan diri saja. Tidak tahu apa yang harus dibagitahunya.

Puan Julia angguk. Dipandang besannya, Puan Sarah mengukirkan senyuman

“Thinking about that, kita berdua tak pernah pergi bercuti sama-sama.” Adam bersuara.

Amily pandang Adam dengan hairan. Hairan dengan ayat yang baru saja keluar dari mulut lelaki itu. “But why out of sudden?” Amily pandang kedua-dua ibu bapanya dan mentuanya.

Puan Julia dan Puan Sara mengukirkan senyuman. “We just thought we have to do smoething with your marriage.” Ucap Puan Julia.

“Don’t you afraid, we might get divorced after this?” Soalan Amily itu membuatkan Puan Julis resah.

“Amily…” tegur Encik Zafrul. Spontan Amily kadang-kadang mampu membuatkannya sakit jantung.

Amily tarik senyum senget. 

“Jadi… apa kata kamu berdua?” Encik Kamarul bersuara. Rasanya lebih baik dia bersuara. Risau jika berlaku apa-apa yang tidak dingini.

Adam tarik nafas. Dia memandang Amily di hadapannya. Wanita itu turut memandangnya. Masing masing berpandangan satu sama lain. 

“I’m fine with that.”

AMily tarik senyum senget. Hairan dengan ayat Adam. Bukankah lelaki itu tidak mahu habiskan masa bersamanya? Jadi mengapa Adam setuju dengan rancangan keluarga mereka?

“Are you sincere?” Soal Amily sinis. 

Adam telan air liur. 

“Amily?” Soal Puan Julia. Harapnya menantu itu bersetuju. Kalau kedua dua Adam dan Amily setuju, rancangan mereka akan berlangsung dengan jayanya. 

Mata Amily masih pada Adam. “I do not agree with this.”

Jawapan Amily membuatkan Puan Julia dan Puan Sara dilanda kebinungan. Lagi-lagi Adam. 

Adam memandang Amily dengan hairan. tertanya-tanya apa yang Amily sedang rancangkan sebenarnya. “Why?”

Amily tarik senyum senget. “You already know that answer, Adam.”

Amily…” Encik Zafrul bersuara. Dipandang anak perempuannya. “You do know what will happen when you reject this, right?”

Amily senyum sambil kepala diangguk. “I do know, Papa. I always know.”

Encik Zafrul mengeluh. “Amily masih nak berpegang pada perjanjian yang kamu dan Adam buat dulu?”

Amily angguk.

Adam mengeluh. Dia pasti sebab mengapa Amily bangkang pada cadangan ibu bapa mereka ada kaitan dengan Zachary.

“Amily dear…” Puan Julia bersuara. Dipandang menantu kesayangannya. “Both of you dah kahwin almost 5 month dan dalam masa itu, Mommy pasti none of you take action to know each other better, right?”

Amily diam. Begitu juga Adam. Ayat yang didengar tadi benar-benar terkena batang hidung sendiri. 

“Lagipun vacation ini, adalah untuk menyambut kamu berdua 6 month’s anniversary,” tambah Puan Julia.

“Baru 6 bulan, bukan setahun lagi,” ujar Amily selamba.

“Amily…” tegur Puan Sarah. Kepala digeleng melihat sikap anak perempuannya ini. Keras kepala. Hitam katanya, sampai bila-bila kekal hitam.

“No matter what, I’m not gonna agree with this.” Amily bangun dan melangkah ke arah pintu. Panggilan Encik Zafrul, Amily langsung tidak hiraukan. 

Encik Zafrul mengeluh. Sekali lagi air mukanya jatuh dek perangai Amily. Dipandang isterinya sebelum memandang besannya.

“I’m so sorry with Amily behavior.” Ucap Encik Zafrul dengan rasa kesal. 

“It’s okay. Kami faham,” balas Encik Kamarul. Dia pandang isterinya. Wanita itu senyum kelat.

“Amily keras kepala,” tutur Encik Zafrul lagi. “When she say No, it means No.”

“She must be having some problems, that’s’ why she act like that.” Puan Julia berfikir positif. Bukan dia tidak tahu perempuan setiap satu bulan sekali akan mengalami ketidakseimbangan hormone. Dan yakin itu yang berlaku pada menantunya sekarang ini. 

Puan Sara geleng kepala. “It’s her character. Stubborn…”

“Just like me,” celah Encik Zafrul. 

Puan Julia dan Encik Kamarul ketawa kecil tapi tidak Adam. Lelaki itu masih kelihatan biasa. Tidak sedikit pun terganggu dengan kejadian tadi. 

“Adam, akan cuba bincang dengan Amily,” celah Adam tiba-tiba.

Encik Zafrul geleng. “You wouldn’t make it. Amily tak akan dengar kata Adam. She hates you.”

“Abang…” tegur Puan Sara. Tidak sesuai menuturkan ayat itu pada menantu mereka.

Adam senyum. Dia tahu itu. “It’s okay, Mama, Adam tahu itu.”

“But that’s the truth, Sara. Kita tahu perangai Amily macam mana,” terang Encik Zafrul.

“I wil try, Papa,” ucap Adam dengan yakin walau dia pasti untuk mengubah keputusan Amily adalah sesuatu yang sukar. Harapnya dia berjaya. 

!!!!!!!!!!!!!!!!


Tina memandang Amily yang kelihatan tenang menonton televisyen. Kalau dia jadi wanita itu, sah-sah dia akan berasa risau. Sudahlah digantung kerja oleh ayah sendiri. Itu belum lagi dengan elaun yang dipotong. Silap hari bulan, dengan apartmen mewah akan diambil alih. Tidak risaukah Amily?

“Babe…” Tina bersuara.

Amily memandang sahabatnya. 

“You tak risau?”

“Maksud?”

Tina mengeluh. Amily memang tak ada perasaan. Dia pula yang tolong risaukan Amily. “You kena gantung kerja oleh ayah sendiri. Allowance you ditahan. Dan I pasti sooner or later, Papa you akan ambil apartmen you.”

Amily ketawa kecil. Dia tahu itu. “So? You nak suruh I buat apa? There’s nothing I can do about it. But trust me, ini cuma sementara saja. Papa tak kejam sangat untuk biarkan keadaan I macam ni untuk selama-lamanya.

Tina mengeluh lagi. “I rasa lagi baik kalau you setuju dengan cadangan percutian ni. Besides, I nampak lagi banyak kebaikan dari keburukan.”

“Such as?”

Tina senyum. “You boleh baiki hubungan you dengan Adam.”

“And?”

Tina telan air liur. Dia tidak tahu apa lagi kebaikan yang dia boleh sebut. “You cakap you tertarik pada Adam.”

“So?”

Tina mengeluh sekali lagi. “Just agree with that vacation, AMily. Or else you will…”

“End up losing everything?” AMily mencelah.

Tina telan air liur. kepala diangguk lemah.

“You betul betul ingat I tak setujuu dengan percutian tu?”

Tina kerut dahi. 

“I cuma uji Adam je. Dan seluruh keluarga kami. I nak tengok reaksi diorang.” 

Tina mengeluh. Amily Katrina kadang kadang sukar difahami dan sukar dijangka. 

“I cuma ikut rancangan Along. Dia yang bagitahu I awal awal lagi tentang percutian yang dirancangkan oleh keluarga kami.”

“Dan kenapa Kakak Adam mahu you buat begitu?”

“Untuk uji Adam. Kalau Adam tidak bersetuju, I kena bersetuju. Kalau Adam tak setuju, I vice versa dengan keputusannya. But apa apa pun, I memang dah bersetuju dengan rancangan itu. I cuma nak tengok reaksi Adam macam mana.”

“You nak tahu sama ada dia akan pujuk you atau tak?” Tina membuat andaian.

Amily senyum senget. DIa tidak mengiyakan mahupun menidakkan andaian Tina. 

“Tapi…” Tina bersuara lagi. “Adam bersetuju. Is that mean he possibly starting to like you? Lagipun dia jaga you masa you sakit hari tu.”

Amily senyum senget lagi. Tiba-tiba kedengaran bunyi loceng pintu. Tina melangkah ke arah pintu. Dia telan air liur saat terpandangkan kelibat lelaki di hadapannya. 

Zachary melangkah masuk dengan senyuman. Dia pandang AMily yang berada di ruang tamu. Wanita itu memandangnya. 

“You nak apa, Zack?” Amily bersuara.

“Setiausaha you cakap you tak masuk office for a week. I ingatkan you sakit.”

“Well, I’m fine.”

Zachary mengeluh. Dia pandang Tina. “Tina, would you leave both of us alone?”

Tina telan air liur. Dia pandang Amily. 

“Tina tak akan pergi mana-mana.” AMily bersuara.

Tina angguk bersetuju. Dia akan berada di sisi Amily. Dia tak percayakan Zachary. Bahkan dia tidak berapa menyukai Zachary. Mujur saja bekas teman lelaki sahabatnya itu kacak. 

“I need to talk to you, privately,” ucap Zachary dengan nada mendatar.

“Well, say it. Tina could be our witness.”

Zachary mengeluh. “Sebelum ni, you bukannya macam ni.

Amily diam. Matanya memandang Tina. “Tina…”

Tina telan air liur. “Tapi Amily…” Tina risau. Zachary bukannya boleh dipercayai pun. Entah entah lelaki itu merancang sesuatu yang jahat pada AMily. Tapi tentulah Amily boleh jaga dirinya. 

“I will be fine, Tina,” ucap Amily.

Tina mengeluh sebelum mengangguk. “If anything, call me.” Tina mencapai tas tangannya sebelum melangkah keluar.

Zachary tarik nafas sebelum melangkah ke arah Amily. Punggung dilabuhkan di sebelah wanita itu. Dia memerhatikan Amily yang berpura-pura menonton televisyen.

“You nak cakap apa?” AMily bersuara sambil matanya pada televisyen.

“Kenapa you tak masuk office untuk satu minggu ni?” Zachary mengeluarkan soalan. Hairan juga apabila diberitahu tentang itu. Amily jarang mengambil cuti. Wanita ini seorang workhalic. 

“I dah lama tak cuti.”

“Something happened isn’t it?” Zachary tidak mahu percaya apa yang dikatakan AMily. Tentu sebab mengapa Amily tidak pergi kerja ada kaitan dengan Adam. “Ia ada kaitan dengan Adam, bukan?”

Amily senyum sinis.Soalan Zachary dibiarkan saja. Dia kembali menghadap televisyen. Remote control dicapai. Drama petang ini langsung tidak menarik perhatiannya. 

Zachary mendengus. Sakit hati pula dengan diam Amily. Remote control di tangan Amily dirampas dengan kasar sebelum mematikan televisyen di hadapan mereka.

Amily memandang Zachary dengan senyuman sinis. “What is wrong with you? Siapa yang buat you marah ni?”

“I tak suka you macam ni, sayang.” Zachary memegang pipi Amily, memandang tepat ke mata wanita itu. Mereka saling berpandangan seketika sebelum bibirnya cuba didekatkan pada Amily. Tapi belum sempat dia mencium Amily, pintu utama terbuka dan seraya itu, Amily menolak tubuhnya.

Adam telan air liur melihat Amily dan Zachary. Kedudukan dua manusia itu begitu dekat antara satu sama lain. Dia pasti sesuatu telah berlaku sebelum dia tiba di situ cuma kedua duanya masih lagi elok berpakaian. 

“Macam mana kau boleh masuk?” Soal Zachary hairan. 

“He has the key,” AMily bersuara bagi pihak Adam.

“He… what?” Zachary sedikit terkejut. Dia memandang Amily. “You tak bagi I pun kunci rumah you.”

“Mama yang bagi pada dia. There’s nothing I can do about it.”

Zachary mengeluh. 

“It’s better you leave, Zack,” Adam bersuara.

Zachary tunjuk riak jengkel. “This is not your house.”

“Zack, it’s better you leave.” AMily bersuara pula.

Zachary kerut dahi. Dia salah dengarkah? Amily menghalaunya?

“Please?” Tambah Amily lagi.

Zachary mendengus. Dia bangun. Dan Amily menuruti langkahnya ke pintu. Dia menjeling Adam dengan rasa tidak puas hati. “Call me if anything happen.” Satu ciuman diberikan di pipi Amily sebelum melangkah keluar.

Adam yang menyaksikan kemesraan Amily dan Zachary hanya mampu menahan geram saja. “Is that the reason why you tak setuju dengan percutian kita?”

“Maksud you?” Soal Amily seusai menutup pintu. Tubuhnya disandarkan di dinding sambil memeluk tubuh.

“Zack. Is he the reason kenapa you tak setuju dengan percutian kita?”

Percutian kita? You betul betul mahu bercuti dengan I? Have you think deeply about this?

Adam mendengus. “Look here, Amily Katrina. I tak penduli you setuju atau tak, I tetap nak you setuju dengan percutian itu!”

“Why?” Amily senyum sinis.

“I don’t want to disappoint Mommy.”

Amily angguk. “Well then, let’s do that.”

Adam kerut dahi. Ingatkan AMily akan bangkang tapi wanita ini sewenangnya bersetuju pulak. Hari tu bukan kemain bangkang. “Apa muslihat you sebenarnya?”

Amily senyum. “Nothing. I cuma bersetuju dan…” Amily memandang Adam. “I dah tak sanggup hidup macam ni. Papa tahan semua duit I because of you.”

Adam diam. tidak dia tahu itu. 

“Proceed to what we had agreed. I dah inform Mommy yang I bersetuju dengan hadiah dia.” Tambah Amily lagi. Dia melangkah ke arah Adam. “Dan I rasa you patut beredar. Atau, you mahu habiskan malam you kat sini?” Jari AMily merayap di dada Adam.

Adam menepis. Benci pula dengan sikap Amily yang ini. “Okay.” Adam kemudian melangkah keluar.

Amily senyum saja. Dia harap sesuatu yang baik akan berlaku waktu percutian mereka.

Reenapple: Here comes the honeymoon part, soon. :D



17 comments:

  1. Damn..i hate zack..mcm nk tembak pakai bazooka je.!!hope zack x kacau time honeymoon nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. harapnya. Tapi bazooka tu apa?

      Delete
    2. Shoulder-type rocket launcher ..

      Delete
  2. Geez, I can't wait for the honeymoon part. Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harap part honeymoon ada ekhem scene. Haha

      Delete
  3. Yeay new chap! Seems like they are going to 'tangkap cintun'

    ;grudlowf~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope diroang akan tangkap cinta cintun. Lorh

      Delete
  4. tapi x best lah amily tu pompuan murahan sangat senang-senang je nak bercium bagai dengan bukan zack bukan lagi dia, gatal sunggul cam nampak sangat pompuan kemaruk mudah digoda tiada pendirian jaga maruah diri.

    ReplyDelete
  5. Impressed by Adam's patience level walaoo

    ReplyDelete
  6. Yeayy, tak sbar nk tunggu amily dgn adam berbaik.

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.