Saturday, June 6, 2015

Stick & Stones #34




[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31] [#32] [#33]


Amily baru saja keluar dari dapur saat dia ditegur oleh seorang wanita. Dia pandang kelibat Keisha di hadapannya. Gadis itu memandangnya dengan penuh riak sinis.

“You ingat dengan buat kerja rumah, semua orang akan suka you?” ucap Keisha sinis sambil matanya memandang dulang di tangan Amily. Jujur, dia benci wanita di hadapannya.

Amily diam. Dia langsung tidak mempendulikan kelibat Keisha. Dia meneruskan langkah ke meja makan sebelum menyerahkan dulang berisikan cawan pada Lily, membiarkan Lily menyusun cawan cawan tersebut di meja.

Keisha mendengus. Sakit hati bila Amily melayannya sedemikian. Dia melangkah ke arah Amily. “You are not that pretty to steal Adam’s attention.”

“And neither you, Keisha,” balas Amily. 

Keisha telan air liur. Sakit hatinya pada Amily berganda kuasa dua.

“No matter what, you tak boleh dibandingkan dengan Maya. Maya are better than you. Dan Abang Adam masih cintakan Maya.”

Amily senyum sinis. “You should apply to yourself too, Keisha.”

“You! You kahwin dengan Abang Adam sebab duit bukan? Jangan harap yang you akan dapat duit dia. Abang Adam bukannya bodoh.”

“Keisha!” kedengaran suara seorang wanita. 

Keisha menoleh, kelibat Arissa baru saja keluar dari dapur sedang merenungnya dengan tajam. Dia sedikit gerun manakala Amily hanya mengukirkan senyuman sinis. Padan muka! Nak berlagak sangat.

“Don’t be rude, Keisha,” Arissa menahan marah. Mahu mengamuk juga dia mendengar kebiadapan adik sepupunya pada adik iparnya. Mujur saja Keisha tidak menjadi adik iparnya. Dan dia teramat lega Adam tidak pernah suka pada Keisha.

“I’m not being rude, Kak Long. Keisha cuma sebut fakta saja.”

Arissa mendengus. “Go get others, tell them dinner is ready.” Arah Arissa. Lagi baik dia menjauhkan Arissa dari Amily. Risau jika keadaan menjadi makin keruh. 

Keisha tunjuk riak tidak puas hati tapi dia menuruti saja arahan Arissa. Dia menghilangkan diri ke ruang tamu.

“Ignore Keisha, Amily. She always like that. She hate any girl that being Adam’s” Arissa pandang adik iparnya.

I’m fine, Along.”

“But I need you to be careful with her.”

“Why?”

“Sebab kecurangan Maya dulu, dia yang hebohkan.”

Amily angguk. Nampaknya dia faham apa yang dimaksudkan oleh kakak iparnya. Tapi Keisha belum sedar siapa sebenarnya Amily Katrina.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Adam melangkah masuk ke bilik seusai berbual dengan keluarganya. Amily telah lama menghilang ke bilik selepas berbual dengan Nenek Maria. Baru saja dia mengambil tempat di sofa, kelibat Amily keluar dari bilik air. Adam telan air liur tatkala memerhatikan Amily yang sedang berkemban itu. Dengan rambut yang sedikit basah dan berkemban dengan tuala, wanita itu melangkah ke arahnya.

“Hai sayang…” sapa Amily dengan senyuman. 

Adam telan air liur lagi.Dia pandang Amily dari atas hingga bawah. Tiba-tiba saja jantungnya berdegup laju. “What do you want, Amily?” Soal Adam dingin. Dia harap Amily cepat cepat menjauhkan diri darinya. 

Amily senyum sinis. Sengaja dia berpakaian sedemikian. “So, apa plan kita malam ini?”

Adam mendengus. Soalan Amily tidak dijawab. “Put on your clothes, Amily.”

Amily senyum sinis lagi. “Why would I? You suka bukan tengok I macam ni?” Sengaja Amily mengambil tempat di sebelah Adam.

“I tak ada keinginan nak sentuh you.”

“Is it? Even I bogel depan you?” Amily bangun, berdiri di hadapan Adam.

Adam telan air liur. Takkanlah Amily mahu bogel di hadapannya? “Yes,” ucap Adam tidak yakin.

“Sejak bila you jadi gay ni?”

Adam mendengus. Sakit hati pula dengan soalan Amily. “Fine. Take it off. Just take off that towel from your body,” ucap Adam geram.

“Are you sure?” Amily pandang Adam dengan senyuman. “I’m counting on 3.”

Adam tutup mata apabil tiba ke kiraan 3. Dia berdebar. Tiba-tiba kedengaran ketawa Amily. Dia kembali buka mata. Adam mendengus. Sudah agak. Amily sengaja mahu sakitkan hatinya. Dia memerhatikan gerak geri Amily yang melangkah ke arah almari baju. Akhirnya dia bangun, melangkah ke arah bilik air dengan rasa bengang. 

15 minit kemudian dia melangkah keluar. Dia memerhatikan Amily yang sudah berpakaian,menyandar di kepala katil dengan sebuah buku di tangannya. Sebenarnya sudah 2 malam mereka tidur di katil. Baik dia mahupun Amily, masing masing tidak mahu mengalah untuk tidur di sofa.

Dan mujur tak ada apa-apa yang berlaku. Cuma setiap pagi dia akan sedar Amily sedang tidur memeluk erat tubuhnya seperti hari itu. Dan wanita itu, setiap pagi akan memberikan ciuman di pipinya tatkala dia belum sedar lagi. Dia langsung tidak mahu marah Amily tentang itu. Dan mungkin saja dia gembira dengan tindakan Amily itu. Lagipun Amily langsung tidak sedar tentang dia tahu apa yang wanita itu lakukannya setiap pagi.

Tiba-tiba kedengaran ketukan di pintu. Adam melangkah ke arah pintu. Dia mengerutkan dahi tatkala kelibat Auntie Nellyana di hadapan pintu. 

“Kenapa Auntie?” Soal Adam dengan riak tidak selesa. 

“Boleh Auntie pinjam Amily, sekejap?”

Adam menoleh ke arah Amily. Amily melangkah ke arahnya. 

“Kenapa Auntie?”

Puan Nellyana mengukirkan senyuman. “I need to talk with you. Boleh kita ke tingkat bawah?”

Amily pandang Adam sebelum kembali memandang Puan Nellyana. Kepala diangguk. “Nanti I turun.”

Puan Nellyana angguk sebelum turun ke tingkat bawah. Amily kemudian mengikut langkah Puan Nellyana. 

1 jam kemudian, Amily tiba di bilik. Adam memerhatikan saja gerak geri AMily yang melangkah ke arah katil. 

“So, apa yang you dan Auntie Nelly bincangkan?” Soal Adam dengan rasa ingin tahu.

She ask me to invest in her friend’s business.”

Adam kerut dahi. “Which friend?”

Amily jungkit bahu. “Entah. I tak kenal. Dia cuma cakap if I invest my money in that business, I akan dapat keuntungan yang berkali ganda dari apa yang I invest.”

“So, you akan invest in her friend’s business?”

Amily tarik senyum senget. “I’m not that stupid. Sebelum I invest, I akan siasat dulu.”

Adam angguk. Dia lihat Amily mendail nombor di telefon pintarnya. Dia senyum sinis. Sah sah Amily sedang mengarahkan Bryan menyiasat tentang kawan Auntie Nellyana. 10 minit berbual di telefon, Amily kembali meletakkan telefon di meja sebelahnya.

“You seems scary, sometimes.” Adam bersuara.

“Maksud you?”

Adam senyum sambil jungkit bahu. “Asking Bryan investigate about someone.”

Amily tarik senyum senget. “You are business person like me. Tentu you akan buat benda yang sama I buat.”

“I am. Tapi I tak lah nak suruh Daniel siasat every single detail about that person.”

“You never know what types of people you’re gonna meet, Adam.”

Adam angguk. Dia setuju dengan Amily. 

“So…’ Amily bersuara lagi. “Apa yang kita nak buat malam ini?”

Adam kerut dahi. “Means?”

“We have been sleeping next to each other for two night and nothing happened.”

Adam senyum sinis. “Are you asking me to ‘touch’ you?”

Amily senyum. “What do you think?”

Adam mendengus. “In your dream only, Amily.”

“Okay then.” Amily bersiap sedia mahu tidur sebelum Adam tiba-tiba saja menarik lengannya, mendekatkan tubuhnya dan satu ciuman diberikan di bibirnya. Amily telan air liur. Sedikit terkesima dengan tindakan Adam.

“That’s the revenge for what happen this morning,” ucap Adam sebelum menutup lampu. Dia merebahkan dirinya tanpa menghiraukan reaksi Amily.

Dan Amily, masih lagi terpinga-pinga. Dia sedang bermimpikah? 

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Keisha mengukirkan senyuman tatkala melihat kelibat Amily Katrina yang bersendirian di taman. Nasibnya tersangat mujur sebab kelibat Arissa, Ayah, Mama mahupun keluarga Pak Cik dan Mak Ciknya telah tiada. Kelima-lima orang itu telah berangkat pulang. Yang tinggal hanyalah dia, abangnya, Adam dan juga perempuan tidak sedar diri itu. Nenek Maria? Sah-sah Nenek Maria tidak sedang berehat di biliknya. Apa-apa pun, tak ada sesiapa yang akan mengacaunya kali ini. Kedua dua Zachary dan Adam sedang berada di luar, membeli barang yang telah dipesan oleh Nenek Maria.

“Hai…” sapa Keisha.

Amily memandang gadis dihadapannya dengan dingin. Dia kemudian kembali menghadap buku di hadapannya. 

Keisha mengeluh. Sakit hati pula dengan layanan Amily ini. Berlagak betul! “I dengar you tolak permintaan Mama I untuk labur dalam business kawan dia. Why is that?”

Amily kembali memandang Keisha dihadapannya. “It’s none of your business.”

You tak payahlah berlagak sangat. Apa yang you ada sekarang ni, adalah disebabkan Abang Adam.

“Jadi? Itu duit Adam bukan duit you.”

Keisha senyum sinis. “You memang perempuan kaki kikis.

No wonder Adam tak pernah suka perempuan macam you. Noisy and annoying.

“You!” Keisha berang. Sesuka hati je mahu kutuknya. “You bukannya cantik pun. Your body is not that pretty.”

Amily senyum sinis. “Say whatever you want to say little girl… but one advice, never step on my patience, you would never know what I am capable of.”

“You nak ugut I? Funny!”

“I dah bagi amaran.”

“Tak ada apa yang boleh buat I takut pada you.”

“Is that so? What about the abortion that you do a year ago?”

Keisha telan air liur. Mana Amily tahu itu. Tak ada sesiapa yang tahu itu. Mati dia kalau itu dihebohkan pada ahli keluarganya. “How’d you know that?”

Sekali lagi Amily senyum sinis. “I told you. Never underestimate me.” Seusai ucapkan itu, Amily berlalu pergi.

Keisha mendengus berang. Dia akhirnya meluru ke arah wanita itu sebelum menolak wanita itu jatuh. Dia mengukirkan senyuman jahat saat melihat tubuh Amily di atas tanah. Padan muka!

“Keisha!” tiba-tiba kedengaran suara wanita. 

Keisha telan air liur saat terpandangkan Nenek Maria sedang memandangnya dengan wajah bengis. Dibelakang wanita itu ada dua wanita pembantu rumah, masing-masing sedang memandangnya dengan riak terkejut. Mati dia kali ini!


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Adam memandang Amily dan Nenek Maria silih berganti saat dia tiba di ruang tamu dengan Zachary. Jujur, membeli belah dengan Zachary adalah sesuatu yang tidak menyeronokkan. Nasib baik saja ada Albert dan Margaret, kalau tidak sah sah dia tinggalkan saja Zachary di pasaraya. Tidak faham betul kenapa Nenek Maria mahu dia pergi dengan Zachary. Nenek Maria ingat, dengan berbuat sedemkian, dia dan Zachary akan berbaik semula? Tak mungkin itu akan terjadi!

“Kenapa ni?” Soal Zachary. Dia meluru ke arah Amily. Kaki wanita itu berbalut. 

“Tanya adik kamu, apa yang dia dah buat.” Balas Nenek Maria sambil matanya memandang ke arah Keisha yang duduk tidak jauh dari situ.

“Kau buat apa?” Soal Zachary dengan rasa ingin tahu. 

“I do nothing. Dia yang jatuh.” Keisha berbohong.

Jangan nak menipu, Keisha! Nenek nampak sendiri apa yang kamu buat tadi. Kamu tolak Amily!”

Kau tolak Amily?” Zachary hampir saja meninggikan suara. Berani betul adiknya ini memperlakukan Amily sedemikian. 

Keisha diam. Dia pandang Adam yang masih tidak bersuara. Lelaki itu hanya memandang isterinya saja.

“I nak pergi rehat.” Ucap Amily sambil bangun.

“Kamu pasti kamu boleh jalan?” Soal Nenek Maria. Dia pasti dengan keadaan Amily sekarang, wanita itu tidak mampu berjalan dengan baik. Kakinya terseliuh.

Amily angguk. 

“I bawakan you ke atas,” ucap Zachary.

“Kenapa pula kamu yang menyibuk?” Soal Nenek Maria hairan.

“Sebab Keisha, Amily jadi macam ini. Ini sebagai tanda minta maaf.”

“Tak perlu.” Adam bersuara tiba-tiba. “Amily isteri aku. Biar aku yang bawa dia ke tingkat atas.” Adam melangkah ke arah Amily sebelum mendukung wanita itu. Tanpa bersuara, dia ke tingkat atas.

Zachary telan air liur. Sakit hati melihat Adam merampas ‘peluangnya’.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!



Amily mengukirkan senyuman pada Adam. “I didn’t expected you are this caring.”

Adam mendengus. Tubuh Amily dihempas ke katil dengan kasar. “Jangan perasan sangat. I buat semua ini sebab I tak nak Nenek Maria fikir yang bukan-bukan.”

Amily mencebik. “Is that so? Then what about last night kiss?”

Adam telan air liur. Dia tiada jawapan untuk soalan AMily. Bahkan dia juga tiada jawapan pada dirinya sendiri atas apa yang berlaku semalam. “Get a good rest. If there’s anything, call me.” Ucap Adam sebelum melangkah keluar dari bilik.

Dan Amily hanya mengukirkan senyuman saja.




12 comments:

  1. Ughh..menyampah ny dgn zack n keisha!!penyibuk betol

    ReplyDelete
  2. Hahaha Adam dah makin berani skang.

    ReplyDelete
  3. been your silent reader for a day. the lovey dovey scenes are much natural.
    I'm anticipating more from uuu
    astonished by your writing lalalalala hahahaha

    ReplyDelete
  4. seems like they have fallen for each other but still building a concrete pillars against each other. Awww i'm on both side huhuhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  5. Tak sabar!! What will happen next auhhh

    ReplyDelete
  6. Jual mahal btul adam nih. Bila lah amily dgn adam nk sweet mcm couple lain nih??

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.