Friday, June 5, 2015

Stick & Stones #32


[Prolog] [#1] [#2] [#3] [#4][#5] [#6] [#7] [#8] [#9] [#10] [#11] [#12] [#13] [#14] [#15] [#16] [#17] [#18] [#19] [#20] [#21] [#22] [#23] [#24] [#25] [#26] [#27] [#28] [#29] [#30} [#31]


Amily mengukirkan senyuman pada Puan Sara tatkala melihat kelibat wanita itu di meja makan. 

“Morning Mama,” sapa Amily dengan senyuman sebelum mengambil tempat berhadapan Mamanya. 

Puan Sara mengukirkan senyuman. Dia menuangkan kopi ke cawan sebelum menyerahkan cawan itu pada Amily. “How you feel today?”

Amily angguk dengan senyuman. “I feel better.

Puan Sara ukirkan senyuman sekali lagi. Sedikt lega melihat Amily Katrina hari ini. Untuk dua hari ini dia memang tidak senang duduk. Dan dua hari ini jugalah dia menetap di rumah Amily, mahu menjaga anak perempuannya yang sakit itu. “Amily patut bagi tau Mama dan Papa hal ini.”

Amily pandang Puan Sara. “Mama tak bagitahu Papa bukan?”

Puan Sara mengeluh sebelum kepala digelengkan. Kalau suaminya tahu apa yang terjadi pada Ami;ly, sah sah Amily sekarang berada di hospital. Kerisauan suaminya itu lebih teruk dari kerisauannya, lebih lebih lagi apabila melibatkan Amily dan Lydia. 

“But then, macam mana Mama tahu Amily sakit?” Amily mengeluarkan soalan yang sudah lama bersarang dalam kepalanya. Dia simpan soalan itu sehingga dia betul betul pulih.

Puan Sara senyum. “Adam bagitahu Mama. Dia bagitahu Amily meracau dalam tidur, menyebut Mommy.”

Amily telan air liur. Sungguh, dia tidak sedar apa yang berlaku dua hari yang lalu. “Mana Adam?” Amily sengaja ubah topic perbualan. 

Puan Sara ukirkan senyuman. Tahu sangat perangai AMily. “Dia pergi ofis. Something urgent came up.”

“Oh…” itu saja dia mampu keluarkan. Sejujurnya dia bukan penduli pun apa yang Adam buat, kalau Adam tak ada di sini, lagi bagus. 

“He was taking a good care of you for the past few days. Puan Sara bersuara lagi. Sengaja dia bangkitkan isu itu.

Amily tarik senyum senget sebelum menghirup kopi di hadapannya. Dia tahu itu tapi bukannya dia paksa Adam pun. Lelaki itu mahu menjaganya atas kerelaan sendiri.

“So? Mama nak suruh AMily buat apa?”

Puan Sara senyum. “For how long you want to be like this?”

Amily senyum senget lagi. Tahu sangat apa yang Puan Sara mahu katakan. “I’m happy living like this, Mama.”

Puan Sara mengeluh. “Tak pernah terfikir untuk beri Adam peluang?”

“Why would I? We both didn’t love each other.”

“How you are very sure that he didn’t love you?”

“He told me that.”

“Amily… men show their love by action not words.”

Amily kerut dahi. “Jadi, Mama nak cakap Papa mintak Amily kahwin dengan Adam is that one of his way to show his love?”

Puan Sara telan air liur. Sedikit terkesima dengan soalan Amily. “We’re talking about Adam, not Papa, Amily.”

Amily tarik senyum senget. “I know but I won’t believe that if he loves me.”

“He loves you. Maybe just starting to love you but I know at this moment, he loves you.”

“What did I do that he fall for me?”

Puan Sara senyum. “There’s no reason for loving someone, Amily.”

Amily tarik senyum senget. Belum sempat dia bersuara, seorang lelaki melangkah masuk dari pintu utama. Amily memandang lelaki itu dengan hairan. “How you get in here?”

Adam tarik nafas sebelum memandang ibu mertuanya. Wanita menganggukkan kepala dengan senyuman padanya. “Mama bagi I kunci rumah you.”

Amily pandang Puan Sara. Wanita sedang tersenyum padanya. “Why, Mama?”

“Adam is not stranger, Amily. He’s a family.”

Amily diam sambil menghirup kembali kopi di hadapannya. Dia langsung tidak hiraukan Adam yang masih berdiri memandangnya.

Puan Sara pandang menantunya, memberi isyarat supaya Adam berbuat sesuatu. “Mama terpaksa pergi. Dah janji dengan Auntie Lily kamu.” Puan Sara bangun. Satu ciuman diberikan di pipi anak perempuanya sebelum melangkah ke arah pintu. Sebelum dia melangkah keluar, dia memandang menantunya dengan senyuman. “Good luck, Adam.”


Adam senyum hambar. Sejujurnya dia tidak tahu kenapa ibu mertuanya ucapkan itu padanya. “Your key…” Adam hulurkan kunci pada Puan Sara.

Puan Sara geleng dengan senyuman. “Keep it. You might need it again.” Ucapnya sebelum melangkah keluar.

Adam mengeluh sebelum kembali ke arah ruang makan. Amily sedang menikmati hidangan sarapan pagi. Dia mengambil tempat berhadapan isterinya itu. Dia diam saja matanya memerhati saja gerak geri AMily Katrina itu.



“Have you take your breakfast?” Amily memulakan perbualan.

Adam angguk. “How are you today? Feeling better?”

Giliran Amily pula anggukkan kepala. Dia berhenti mengunyah sebelum matanya memandang memandang Adam Joshua di hadapannya. “Thanks sebab jaga I untuk 2 hari ini.”

“You’re welcome.” Balas Adam pendek.

Amily tarik senyuman senget. “I thought you hate me and want to get revenge on me.”

Adam telan air liur. Dia sejujurnya lupa itu. “Don’t you ever heard that kindness is the sweetest revenge?”

“No. I never heard that.” Sengaja Amily balas sebegitu. Penduli apa dia dengan kebaikan Adam. 

Adam mengeluh.

“Jadi, you buat apa kat sini selama 2 hari ini kalau you tak pergi kerja?” Soal Amily lagi.

Adam ukirkan senyuman. “I went to your library.”

Amily kerut dahi. Tidak memahami ayat Adam.

“Bilik kerja you ada banyak buku. Do you like books that much?”

Amily tarik senyum senget. “And perhaps you had found my sketching book that contains your face?”

Adam telan air liur. “Why you drew me?

Amily senyum sinis. “Did I told you that you are a good looking guy?”

Adam mendengus. 

“And then…” Amily kembali bersuara. “…I rasa you dah boleh balik.”

Adam kerut dahi. “You nak halau I?”

“It’s not like you suka berada dekat dengan I. Dan I pasti you jaga I masa I sakit pun hanya disebabkan you tak nak bersoal jawab dengan family kita bukan?”

Adam telan air liur. Andaian Amily tadi semuanya tepat. Tertanya-tanya sama ada wanita seorang psikik atau tidak. “You forget to mention another reason.”

“What it is?” Amily mahu tahu.

“Another reason is, because you are my wife.”

Jawapan Adam itu membuatkan Amily ukirkan senyuman sinis. 

“I know that we dislike each other but no matter what you still my wife.”

“So, you dah acknowledge I ni wife you?”

Adam telan air liur. Soalan Amily tidak dijawab.

“Since you dah acknowledge yang I ni wife you, what’s your next plan?” Soal Amily lagi dengan senyuman menggoda. “Should we make love after this?”

Adam mendengus. Perangai lama Amily Katrina sudah kembali. “You never changed at all.”

“If you wear mask, you will be unhappy, Adam.” Amily senyum sinis. “Sama ada you suka I atau tak, I don’t give a damn about it. I don’t live with people’s expectation. I live with mine.” 

“JAdi, apa yang you expect dari I?” Soal Adam sinis.

Amily tarik nafas. “You tahu itu.”

“My money?”

Amily angguk.

Adam senyum sinis. “That’s the same thing Zack told me two days ago.”

“Zack?” Amily kerut dahi.

“Dia datang melawat you masa you sakit. Tapi I tak benarkan dia jenguk you.”

“Why? You cemburu?”

Soalan Amily dibiarkan tanpa jawapan. “And forgive me, I tumbuk muka lelaki kesayangan you.”

Amily diam. “Well than, thank you for that.”

Adam kerut dahi. Seingatnya Amily Katrina akan mengamuk sebab mencederakan Zachary tapi respon AMily sangat mengejutkannya. 

Amily bangun sambil matanya memandang Adam. “I nak pergi berehat. But bila I bangun nanti, I harap you dah tak ada kat sini.”

Adam mengeluh sambil matanya mengekori kelibat Amily hilang dari pandangannya. Tiba-tiba dia teringatkan Zachary beberapa hari lepas. Dan jujur, ada banyak soalan yang dia mahu tanya pada Amily.




6 comments:

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.