Wednesday, May 14, 2014

Jatuh Cinta


Mama said, " Jatuh cinta itu indah. You need to learn how to fall in love."

And then I was like, " Yeah, I know that. But I'm afraid to fall in love again. I do."

Seingat aku, aku pernah suka tiga orang lelaki. Sesuatu yang dinamakan jatuh cinta. Dan ya, semua jatuh cinta aku adalah satu pihak saja.


Jatuh cinta pertama berlaku ketika usia 18 tahun.  Ketika belajar di matrikulasi.

Aku tak pasti sama ada itu adalah cinta pandang pertama atau disebabkan aku rasa dia handsome selain dia punya latar belakang agama, kind of macam Ustaz gitu. Hehe
And then both of us went to the same university. Tapi tak sama jurusan. Even sometimes dia ada sama kelas dengan aku. Dan aku macam dah boleh anggap dia kawan gitu. Haha
Dan aku pun waktu itu dah tak ambil penduli tentang dia. Aku pun tak tahu kenapa aku dah tak suka dia after 3 years keep feeling on him. Mungkin disebabkan aku terlihat dia punya bad side. Dan barulah aku tahu,
“If you love someone for a reason, then it’s not love. It’s like.”
Jatuh cinta kedua pula berlaku .. errr aku tak ingat. Tapi aku rasa sejak blog aku ditubuhkan. Haha.

Cerita tentang crush kedua aku mostly aku taruk di sini. Oh, crush kedua aku, is my coursemate tapi aku tak pernah kelas sama dengan dia. Except yang semester pertama, first time yang aku kenal dia. Haha.
Apa yang aku suka tentang dia? NOTHING! Aku dislike dia from the first time I met him. And then, tetiba je aku rasa aku tersuka dia. Selepas aku kecewa gegila apabila lihat dia naik kayak dengan seorang perempuan. I remember that strange and hurtful feeling seeing that at that time.Hati aku berkecai masa tu.
I swear, I never like him from the beginning tapi itulah, jangan terlampau membenci sesuatu, kelak ia menjadi sesuatu yang disayangi. I got that.Aku masa tu, sekejap benci dia, sekejap suka dia. Strange feeling.
But then aku dah recover. Dah hilangkan perasaan after keep praying dihilangkan feeling itu. Hurmm.

Jatuh cinta ketiga… err,. Yang ini aku tak tahu nak describe macam mana.
Indah pun ada. Malu pun ada. Tapi bila aku ingat balik, rasa malu lagi banyak dari indah tu dan aku pun tak sangka aku akan sanggup buat macam tu. Haha
I know him masa aku kerja part time dedulu. Dan tanpa disangka, dia satu Universiti dengan aku.

Wahhh. Apesal aku baru sedar, crush aku semua 1 universiti dengan aku. :3
Macam mana aku boleh tersuka dia? Maybe sebab dia menyamar jadi pakwe aku, dan aku menyamar jadi awek dia masa kerja. Sebab masa tu, ada seorang staff perempuan ni, asyik usha dia je. Dan dia rimas, last-last kitaorang pun berlakon. Dan dari situ, jadi rapat.
Cara dia layan aku, macam sweet gitu. Dia tahu aku suka ice cream, dan susu. Aku pernah belanja dia ice cream dan dia belanja aku epal hijau. Haha. Banyak sweet memories yang aku ingat bila dengan dia tapi aku simpan untuk aku je la.
Cara dia layan aku tu dah buat aku tersuka kat dia. Dia seorang sweet but pemalu. Bila ingat balik, ya ampun, memang tak matang masa tu. Aku rasa dia dah matang sekarang ni. Dan aku pun. Haha
Dan kemudian, entah macam mana aku pergi confess feeling aku. Korang baca SINI dan SINI untuk selanjutnya. Aku malas nak tulis panjang tentang dia.

Dan sekarang aku dah tak ada crush. Haha. Rasa macam tenang. Tapi Mama pulak suruh aku jatuh cinta. I’m afraid to fall in love. Itu adalah sesuatu yang paling aku tak berani nak buat.

Well, maybe I just need the right guy to feel that, “Jatuh cinta itu indah.”

K bye.





8 comments:

  1. ada satu ayat tu yang berkaitan dengan fall in love ni. Tapi aku tak ingat lah pula. Best juga ayat tu. Nantilah kalau jumpa, aku share dengan kau ek.

    Bila aku baca apa kau share ni, aku rasa macam tengah baca sinopsis novel pulak. No wonder lah kau kaki tulis kan? kan? kan??? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku memang niat nak pendekkan, tapi terpanjang pulak. Begitulah.

      Delete
  2. Ini sweet.
    Takpe, satu hari nanti datang jugak Mr Right kau tu. ;D

    ReplyDelete
  3. cinta itu indah. bila kite JATUH cinta mesti ada pahit manis suka duka nye.. cinta mmg perlukan pengorbanan..

    salam singgah dr

    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reen..aku baca post kau yg ni..tapi slm singgah tu mcmn?

      Delete
    2. Salam singgah? Dia first time drop kat sini kot. HAhaha

      Delete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.