Thursday, February 6, 2014

Cerpen: Ghost


“Did you see there’s a ghost next to me?” Jane mengeluarkan soalan aneh pada lelaki di hadapannya.

“Whose ghost is that?” Soal Jack dengan perasaan ingin tahu. Walau itu menakutkan dirinya hal yang sebenarnya. Dengan keadaan malam ditemani hujan di luar sana, cukup syarat untuk membuatkan dirinya seram.

 

“Ghost of you,” balas Jane dengan sinis sambil berpeluk tubuh. 

Dan Jack hanya menelan air liur. Melihatkan senyuman Jane di hadapannya, benar-benar membuatkan bulu romanya meremang. 

Melihatkan wajah Jack yang berubah menjadi pucat lesi, Jane menyambung… “You’re dead. Long long long time ago. I believe that you are dead. But then, you’re here, in front of me. How and why?”

“How and why.” Jack mengulangi ayat terakhir Jane. “It’s a question that I can’t answer. It’s a miracle actually, how I’m still alive. Maybe someone hope that I’m still alive.

Maybe someone hope you’re dead too, balas Jane sebelum menghirup minuman kopi di hadapannya. 

Jack hanya mampu mengukirkan senyuman tawar sahaja.  Maybe. But I was chosen to stay alive.”

Lucky you,” sindir Jane.  Dan Jack hanya mengukirkan senyuman sahaja. 

Setelah beberapa lama mendiamkan diri, akhirnya Jane mengambil keputusan untuk beredar. Tiada guna sebenarnya berdepan dengan lelaki di hadapannya ini. Apa jua yang akan mereka bincangkan selepas ini, adalah kisah lalu dan dia tak mahu lagi melawat kisah lalu. Di saat dia mula melangkah, Jack kembali bersuara…


The ghost of mine that you’re talking a few minutes ago, it’s your past that you can’t forget, isn’t it? You didn’t forget me. You never forget me because the ‘ghost of mine’ keeps haunting you.”

Jane berpaling, memandang kembali Jack. Mengukirkan senyuman sinis sebelum kembali bersuara. “You’re right. I never forget you. I can’t forget you no matter how I had tried."

“I’m sorry,” ujar Jack dengan lemah. 

Dan sekali lagi Jane tersenyum sinis. “Ah, there’s one thing that I didn’t forget too.”

What it is?” Soal Jack dengan rasa ingin tahu walau dia tahu apa jua jawapan yang keluar dari mulut Jane akan melukakannya.

I never forget this…” Jane menarik nafas. “That I  hate you till the end of my life.”

Jack melepaskan keluhan. Benarlah, ayat yang keluar dari mulut Jane akan melukakan dirinya. 

By the way, thanks for the coffee,” sekali lagi Jane bersuara sebelum melangkah keluar dari restoran itu, meninggalkan Jack dengan penuh rasa bersalah.  Dan Jack hanya memerhati sahaja kelibat Jane menghilang tanpa mengetahui yang bertemu dengannya sebentar tadi adalah bukan Jane!

**************

Di luar, Jane menghulurkan tangannya ke dalam titisan hujan, membiarkan tapak tangannya dibasahi hujan.

“I don’t get it why you like rain that much, Jane.” Ujar Jane sebelum berpaling ke arah kanannya. Memang kelihatan tiada sesiapa di sebelahnya, tapi ada ‘seseorang’ di situ. Dan hanya dia sahaja yang mampu melihat. Melihat roh seseorang di sebelahnya. 

Roh gadis di sebelahnya hanya mengukirkan senyuman tawar sahaja. Dan Jane membalas senyuman itu.

“Don’t you miss your body?” Soal Jane. ‘Gadis’ itu menganggukkan kepala.

Then come back. I’m ready to leave your body.”

I can’t. I don’t want to lose him anymore.

Jane memandang roh lelaki di sebelah ‘gadis’ itu. Dia kenal lelaki itu. Kembar Jane. ‘Lelaki’ itu mengukirkan senyuman padanya.

You are against the rule of natural, Jane.” 

I know…. But I will be back someday…


Jane mengukirkan senyuman. “I’ll wait for you,” ujarnya sebelum melangkah pergi. Dan ‘Jane’ sebenar masih lagi di situ. Memerhatikan gerak geri lelaki yang dibencinya satu ketika dulu di balik cermin kaca itu. Wajah lelaki itu penuh dengan penyesalan. Gadis itu mengukirkan senyuman sekali lagi. Hanya tinggal satu minggu lagi sebelum nyawa lelaki itu benar-benar tamat.  Dan selepas itu dia akan kembali dan memulakan hidupnya baru. Without memory of him. 

Habis. 



Tuan empunya blog: Sesuatu yang aku tulis di tahun lepas. Sesuatu yang aku tulis sebelum 'diberitahu' hal yang sebenar. 

12 comments:

  1. Menarik :)

    Jadi.. ini adalah sambungannya.

    NA

    ReplyDelete
  2. mula2 tgk title fikir byk kali nk bc sbb tkut x lena tdo.. nasib baik tak mcm difikir. haha

    ReplyDelete
  3. err,,,misterinya,,apa yg sebnar pulak ni,,,,urghh,,dah tertanya tanya :(

    ReplyDelete
  4. reen...

    this one memang perceritaan ko yang lain...

    aku sangat menghayatinya...

    watak-watak yang ko wujudkan memang menyelam jiwa aku...

    yet i feel; ko sama mcm apa yang aku lalui...

    dan pengharapan aku akan menjadi seperti jane jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Harap kau kuat macam Jane. :D

      Delete
  5. Aku xfaham..normal la kalau daniel hakim yg komen.hahahah

    ReplyDelete
  6. wow, i smell something mystery here...aku baca petang2 ni, otak aku xdpt nak hadam sepenuhnya, nt aku akan bace semula ya..hihi

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.