Sunday, January 5, 2014

Coretan




Satu hari, aku ketemu diari.  Beberapa ketika, membaca diari yang pemiliknya tidak diketahui, aku tertarik pada satu helaian yang dicoret sebegini:
"Pernah satu malam, aku cuba ‘berbual’ dengan dia seperti waktu dulu-dulu, tapi hampa. Hampa. Soalan yang aku tanyakan pada dia tiada jawapan. Langsung tiada balasan dari dia. Hanya aku saja yang berbual seorang diri. Dalam hati. 

Tapi aku tahu dia mendengar. Seseorang pernah katakan pada aku, dia dengar apa yang hati aku sedang katakan, dengan izin DIA.

Rasanya aku rindu dia. Dan dia tahu itu. Senyum.

Tuan empunya blog: Aku tak tahu nak buat cerita ke melankolik. Last-last aku taruk sebagai melankolik.


13 comments:

  1. last aku tulis diari masa form 1...huh, gila malu, nyesal den...hahaha
    tapi lepas tu, diari tu aku buat nota belajar dah, beli mahal-mahal, cam tak syok pula kalau tulis sekadar diari, so better aku conteng buat nota, ada gak manfaat tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sampai sekarang aku ada diari dan buku conteng. Two different books with different use.

      Delete
  2. Sudah smpai masa dia tutup mulut dan membisu... memerhati dlm diam.. biar si dia yg di kasihi jalani hidup seperti yg lainnya... yg sepatutnya .. satu kebiasaan..

    ReplyDelete
  3. yup..
    bila rindu sangat hati seolah-olah mengadu keperitan hidup kepada dia
    seolah-olah dia hadirkan diri dan mendengar
    padahal bila bangun,ia adalah satu mimpi

    ReplyDelete
  4. best lah style entry ni (n_n) aku suka cara kau olah cerita tu..hehe

    ReplyDelete
  5. Diari aku isnin meeting di pulau indah.jumaat cuti thaipusam tapi kena standby kat ofis seawal pukul 4 utk server shutdown.isnin depan dgn ceo di bangsar..lepas tu penuh dgn cuti2 yg xpernah approved.

    ReplyDelete
  6. Ngee, tringat pulak zaman aku dengan diari dulu. Kenangan yang pahit sebab ada orang baca diari aku. Hampeh =_="

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diari aku mostly, aku buang lepas dah penuh 1 buku. Haha

      Delete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.