Sunday, May 26, 2013

Review: Can You Keep A Secret



Ini buku yang aku rasa dah lama publish, tak silap aku tahun 2005, masa aku umur ehem ehem. Haha. Tapi aku baru beli tahun 2013. Cis… sedih tak? Wuwuwuwuwu. Kemain aku ingat buku latest sebab aku tak pernah nampak kat bookstore, rupa-rupanya ia adalah cetakan yang kali keberapa entah. Heh. Ke aku yang tak perasan?

Citer ni pasal Emma Corrigan yang secara tak sengaja reveal all her secret to stranger that she met on airplane. Masa tu dia ingat dia akan mati since flight dia masa tu ada problem. Oh, stranger tu adalah seorang lelaki. Lalalala.

Tapi ada satu yang Emma tak tahu yang stranger yang dia ter-reveal all her secrets tu, rupanya adalah big boss dia. Hebat tak.. hahaha.Banyak perkara berlaku masa Jack kat tempat kerja Emma. Huuu. But then, tanpa disangka rupanya si stranger tu, Jack Harper actually ada hati kat dia since insiden dalam flight tu. 

Jadi selepas Emma break up dengan ex-boyfriend dia, terus si Jack ambil alih nak mengurat.  Aku tak tahu macam mana nak describe but jalan cerita buku ni sort of interesting. Berbeza dari apa yang aku baca kat novel cinta melayu. Huuu  Sebab tu aku dah tak baca novel cinta.

Bila baca watak Emma Corrigan ni, aku rasa aku macam dia sikit. Cepat kelam-kabut and cepat fikir bebukan. Ehehehe. Rasa macam comel je bila Emma ajak Jack dating ikut cara dia. Even tak berjalan seperti yang dirancang but everything looks OK except Emma yang cepat gelabah tak tentu pasal. Nasib baik Jack jenis yang cool.

Part yang paling best, bila Jack accidentaly ter-reveal secrets Emma kat satu show. Sadis kan. Rahsia yang kau simpan bertahun-tahun dihebohkan melalui media. Huuuu. Dasyat But then Jack minta maaf after that, cakap dia tak berniat. A lot of things happen masa tiba part ni. How Jack salah faham dengan Emma and so on.

Eh… tapi cerita ini sebenarnya bukan pasal love story sangat. It’s about trust, secrets and so on. Maybe si penulis nak tunjukkan tak selamanya kita mampu simpan rahsia kita. Haa. Lebih-lebih lagi kalau rahsia tu berkaitan dengan ketidak puasan hati. And then beware when you with stranger. You might, out of sudden reveal your secrets without wanting it. Heeee

Aku bagi 5 bintang penuh. Huuu. K bye. Tu je yang nak diupdate.



Nota reenapple: Menanti buku yang tiba dari KL. Entah sampai ke tangan atau tak. Heeee. 



10 comments:

  1. Cam best je.
    Anyway mmg tak patut pun kita trust pada strangers. Sebab kita tak tahu dia tu baik ke jahat... :D

    ReplyDelete
  2. Mcm bes, tp buku ingeris ni , nak xnk kene selak kamus laaa....
    Ekekeeke

    ReplyDelete
  3. wow interesting , tapi kalau buku english cam gini , nafsu aku nak habiskan sebuah ni , mmg susah la...dalam 2 minggu kot , baru abis...tapi aku tengok ramai kawan aku baca buku camni , cam best je

    ReplyDelete
  4. mcm menarik je?

    tebal tak?

    takde masa nak baca novel selalunya...

    ReplyDelete
  5. wow! baca sinopsis ringkas, macam best :D

    ReplyDelete
  6. yes i can keep this secret.. hehe
    anda di tag.. cepat2 promote ;)

    http://lynathegojes.blogspot.com/2013/05/10-blogger-comel-di-malaysia.html

    ReplyDelete
  7. hallo hallo
    miss u lho...
    bila masuk sini
    aku rasa ko tau jer
    apa dalam hati aku..

    ReplyDelete
  8. IZRAH----> Yup. BE careful with strangers.

    ##########

    CIK ZAITUL----> Haha. Aku pun sama. Belek kamus masa baca tu.

    #########

    NANG NOR AZIMAH----> BEst. Tapi tak dela setebal Harry Potter.

    ########

    RAPUNZEL----> Err... bagi aku tak de la tebal.

    #######

    TIA FATIHAH----> Memang best. Mohon beli. Hiks.

    ######

    AMANINA----> Thank you for keeping secret. Heee.

    #tag? Nanti aku terjah.

    ##########

    LADY WINDSOR----> Mungkin kita pernah punya rasa yang sama. HIks.

    #aku pun rindu kau

    ReplyDelete
  9. Dah baca. Memang best. Kelakar bila dia tau stranger tu big boss dia haha

    ReplyDelete
  10. ohoiii.. aku pun ade novel nih :D

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.