Monday, May 6, 2013

Review: Act Like A Lady, Think Like A Man



Satu hari, disebabkan aku terlampau bosan duk dalam bilik sengsorang, makanya aku pun pergi melawat kawan aku di bilik sebelah. Masa duk berbual tu, dia tiba-tiba bagi aku pinjam buku seperti tajuk di atas.

Buku ni pasal apa? Aku boleh kata ia lebih kepada bagaimana seorang wanita itu mahu memahami seorang lelaki. So buku ini ditujukan kepada wanita dalam untuk memahami lelaki di sisi mereka. Actually it most based more on relationship before married. Aku tak tahu kenapa aku baca buku itu, but… ia bagi aku satu pengetahuan yang baru. Apa yang lelaki fikir sebenar.

Dalam buku tu cakap, lelaki ditentukan oleh 3 matlamat dalam hidup sebelum dia mampu letakkan wanita dalam hidupnya. Ia adalah, who they are, what they do and how much they make. Bila para lelaki sudah memikirkan tentang 3 perkara itu, mungkin lelaki akan mengambil kira perkara hubungan korang dengan serius. But aku tak tahu whether it can be applied kat Malaysia, sebab seperti yang sedia maklum, susah nak jumpa lelaki Malaysia yang betul-betul gentleman? Erk..

Buku tu juga bagitahu yang lelaki sebenarnya simple sahaja. Tak cerewet and complicated macam perempuan. Erk.. buku tu yang cakap. Bukan aku yang cakap. Aku rasa aku agree kot dengan pandangan ini. Hahah
Men are simple actually.
Dan buku tu juga bagitahu, tugas lelaki adalah sebagai ‘penyelesai masalah’ bukan sebagai pendengar seperti perempuan. Ia macam, korang mengadu masalah yang ada orang pakai baju sama macam korang kat tempat kerja pada teman lelaki korang dengan panjang lebar. And tetiba je dia just balas sepotong ayat, “Jangan pakai lagi baju tu.” Settle bukan? Yaa… aku tahu memang akan tersentap but bila difikir kembali, that’s a good solution.

Oh and then, kalau korang, perempuan nak tahu siapa kamu dalam hidup seorang lelaki itu, lihatlah bagaimana kamu diperkenalkan kepada kawan-kawan  dan mungkin juga keluarga mereka, adakah sebagai teman wanita atau sebagai kenalan sahaja. Dari situ korang akan tahu status sebenar korang. Kalau sebagai teman wanita, kemungkinan status untuk diupgrade adalah tinggi. Kalau hanya sebagai kenalan sahaja, lebih baik cari lelaki lain. He’s not your worth.

And then, penulis tu ada mention pasal wanita sebagai ikan belaan dan ikan mainan. Ikan belaan ni macam bila lelaki tu berkenalan dengan kamu untuk dijadikan calon isteri… ah.. aku tak tahu macam mana nak describe yang ini but it sounds like that. Ikan mainan…  bila lelaki tu just usha kamu untuk suka-suka sahaja. Mungkin juga lelaki itu berkenalan dengan kamu hanya untuk tidur dengan kamu sahaja. Wuuuuuu.

Penulis tu juga cerita kenapa lelaki berlaku curang, bagaimana perempuan mahu menawan hati lelaki and others. It’s a good book actually. So aku suggest buku ni pada kaum perempuan yang nak tawan hati lelaki. yang korang sayang. Erk..


Nota reenapple: Aku tak ada lelaki untuk ditawan hatinya sebab hati aku mungkin tertutup sementara waktu. Aku bagi DIA jaga hati aku untuk sementara waktu ini. :)

*Ini autopublish*


25 comments:

  1. I stuju dgn sbahagian penerangan u..
    Rasanya i x perlu baca buku yg ini..hahaha..
    Any other suggestion?

    ReplyDelete
  2. I stuju dgn sbahagian penerangan u..
    Rasanya i x perlu baca buku yg ini..hahaha..
    Any other suggestion?

    ReplyDelete
  3. Anonymous---> Why tak perlu baca? Other suggestion, Chicken Soup For the Soul maybe. Tak pernah baca but kawan aku suggest that. Try la.

    ReplyDelete
  4. Chicken Soup for the Mother's Soul, Chicken Soup for the Preteen Soul, Chicken Soup for the Prisoner's Soul, Chicken Soup for the Soul: Tough Times, Tough People, Chicken Soup for the Grandparent's Soul, Chicken Soup for the Soul: Teens Talk Relationships, and Chicken Soup for the Soul: Thanks Dad

    Buku yg mpunyai lbh 200 titles..

    ReplyDelete
  5. Chicken Soup for the Mother's Soul, Chicken Soup for the Preteen Soul, Chicken Soup for the Prisoner's Soul, Chicken Soup for the Soul: Tough Times, Tough People, Chicken Soup for the Grandparent's Soul, Chicken Soup for the Soul: Teens Talk Relationships, and Chicken Soup for the Soul: Thanks Dad

    Buku yg mpunyai lbh 200 titles..

    ReplyDelete
  6. Anonymous---> Sorry. Aku tak baca lagi buku tu dan aku tak tahu berapa edisi ia ada. Kalau mahu other suggestion, sila tunggu aku jejak kaki ke bookstore.

    ReplyDelete
  7. Anonymous---> Sorry. Aku tak baca lagi buku tu dan aku tak tahu berapa edisi ia ada. Kalau mahu other suggestion, sila tunggu aku jejak kaki ke bookstore.

    ReplyDelete
  8. Dale carnegie..
    Antara penulis yg sy kagumi..

    ReplyDelete
  9. Dale carnegie..
    Antara penulis yg sy kagumi..

    ReplyDelete
  10. Anonymous----> Wuuuu.. kau dengan aku memang tak ada persamaan. Kita suka pada buku yang genre berbeza.

    ReplyDelete
  11. Hahaha
    Sy tidk pernah bharap mpunyai minat yg sma dgn anda

    ReplyDelete
  12. Hahaha
    Sy tidk pernah bharap mpunyai minat yg sma dgn anda

    ReplyDelete
  13. Anonymous---> Aku juga. Tapi kau yang cakap kita ada persamaan. Heh. -_-

    ReplyDelete
  14. Tidak bererti sy berharap kita mpunyai persamaan seperti law of the garbage truck di muka surat 10..

    ReplyDelete
  15. Tidak bererti sy berharap kita mpunyai persamaan seperti law of the garbage truck di muka surat 10..

    ReplyDelete
  16. Anonymous---> Erk.. aku tak nampak persamaan dan perkaitan dengan apa yang kau cakap. Apa kaitan dgn Law of The Garbage Truck?

    ReplyDelete
  17. Hahaha..genre kita bbeza namun minat kita pada satu hal yg sama..
    Hidup ibarat buku..kita harus mhayati dan mmahami shingga pnamatnya..suatu masa nnt u akan mampu mmahami kata2 i

    ReplyDelete
  18. Hahaha..genre kita bbeza namun minat kita pada satu hal yg sama..
    Hidup ibarat buku..kita harus mhayati dan mmahami shingga pnamatnya..suatu masa nnt u akan mampu mmahami kata2 i

    ReplyDelete
  19. Anonymous---> Tak perlu satu hari nanti, sebelum kau cakap hidup ibarat buku, aku dah faham. Before I know you. :)

    ReplyDelete
  20. Dan senyuman itu adalah yg sy nantikn dr awk sblm sy mgundur diri utk pergi..
    Maaf atas kcelaruan dn kbingungan yg abg berikn pada adik abg..
    Maaf kerana tidak mampu mberikan senyuman seindah dulu kpda adik..
    Maaf kerana tidak mampu mjdi shbt yg sempurna..

    Teruskn mejadi insan yg tabah..hidup ini terlalu indah untk d lalui jika kita bfikiran positive..ingt Allah slalu bersama kita..dlm duka or suka..

    Doakn ibu dan ayah adik..maafkn ksilapan dan buangkn perasaan benci krna ia bisa mjadi racun dlm hati manusia..

    Jujur dr hati sy...
    Maafkn sy..awk tahu sy siapa..:)
    Assalamualaikum..

    ReplyDelete
  21. Dan senyuman itu adalah yg sy nantikn dr awk sblm sy mgundur diri utk pergi..
    Maaf atas kcelaruan dn kbingungan yg abg berikn pada adik abg..
    Maaf kerana tidak mampu mberikan senyuman seindah dulu kpda adik..
    Maaf kerana tidak mampu mjdi shbt yg sempurna..

    Teruskn mejadi insan yg tabah..hidup ini terlalu indah untk d lalui jika kita bfikiran positive..ingt Allah slalu bersama kita..dlm duka or suka..

    Doakn ibu dan ayah adik..maafkn ksilapan dan buangkn perasaan benci krna ia bisa mjadi racun dlm hati manusia..

    Jujur dr hati sy...
    Maafkn sy..awk tahu sy siapa..:)
    Assalamualaikum..

    ReplyDelete
  22. aku ni tak ada lah lelaki yang aku nak tawan. btw , cambest je buku ni bila kau review. yang lelaki sebagai penyelesai masalah tu , yes! aku juga setuju. lelaki ni kan simple. dia akan straight aje. aku suka lelaki type tu .. hehe

    ReplyDelete
  23. lelaki sebenarnya complicated. sama macam perempuan. haha.

    ReplyDelete
  24. Cik Tia---> Haha. Bacalah buku tu. Best. Kau akan belajar sesuatu dari buku. Ekhem! :)

    ################

    Ramona Alice-----> Kan.. Aku pun fikir macam tu juga tapi bila baca buku tu, aku rasa persepsi aku berubah, Tapi still, aku tak nak faham lelaki. Haha. :)

    ReplyDelete
  25. Cik Tia---> Haha. Bacalah buku tu. Best. Kau akan belajar sesuatu dari buku. Ekhem! :)

    ################

    Ramona Alice-----> Kan.. Aku pun fikir macam tu juga tapi bila baca buku tu, aku rasa persepsi aku berubah, Tapi still, aku tak nak faham lelaki. Haha. :)

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.