Sunday, May 5, 2013

Ibu Bapa


Balik jumpa Mama semalam, she give an advice, a lot of advice actually but  aku cuma mahu tulis ini di sini untuk peringatan aku. 

Betapa jahatnya ibu bapa kita, mereka masih ibu bapa kita. Dan tugas kita sebagai anak adalah melayan mereka dengan baik. Jangan pernah sakiti mereka sebab tanpa mereka kita tak akan hidup di dunia ni. Whoever they are, merekalah manusia yang paling berjasa kepada kita.

Tapi pada fahaman aku, siapa anak itu akan jadi nanti, adalah mengikut acuan didikan yang diberi oleh ibu bapa mereka. Sebab itu ibu bapa tak seharusnya mengejar hal dunia semata-mata untuk diberikan kesenangan pada anak mereka, soal akhirat juga patut dititikberatkan bukan?

 Sebab itu ada pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya bukan? Chill! ^__^



34 comments:

  1. Dan tpulang pd anak itu sndiri
    Sometimes didikan dh d beri namun anak tsebut masih *****
    Bfikir sblm btindak bukan btindak then bru bfikir

    ReplyDelete
  2. Dan tpulang pd anak itu sndiri
    Sometimes didikan dh d beri namun anak tsebut masih *****
    Bfikir sblm btindak bukan btindak then bru bfikir

    ReplyDelete
  3. Anonymous---> Berfikir itu kadang3 memenatkan. Seperti yang anda kata, even didikan dah diberi, if si anak tu ****** so tak ada guna kalau ia berfikir, sama ada sebelum atau selepas.

    ReplyDelete
  4. Berfikir itu tidak mmenatkan andai kita tahu rasional ssuatu perkara itu...
    Allah berikan kita akal untuk kita bfikir dan hal itu yg mbezakn kita dgn hidupan lain..
    Jgn myalahkn org lain atas k'adaan kita krna kita yg mnentukan segala ssuatu ttg diri kita...
    Nasib ssuatu kaum itu tidak akn b'ubah melainkan mereka sndiri b'usaha utk b'ubah

    ReplyDelete
  5. Berfikir itu tidak mmenatkan andai kita tahu rasional ssuatu perkara itu...
    Allah berikan kita akal untuk kita bfikir dan hal itu yg mbezakn kita dgn hidupan lain..
    Jgn myalahkn org lain atas k'adaan kita krna kita yg mnentukan segala ssuatu ttg diri kita...
    Nasib ssuatu kaum itu tidak akn b'ubah melainkan mereka sndiri b'usaha utk b'ubah

    ReplyDelete
  6. Anonymous---> Tak tahu nak balas apa. But then aku setuju dengan pandangan kau. :)

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah u bersetuju dgn pendapat i
    U bukan mudah mnerima pendapat org lain
    Namun sye bharap agar awk mmikirkn kata2 sye ini kerana ini bukan skdr kata2 kosong namun dkt dgn diri dan hati kecil awk

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah u bersetuju dgn pendapat i
    U bukan mudah mnerima pendapat org lain
    Namun sye bharap agar awk mmikirkn kata2 sye ini kerana ini bukan skdr kata2 kosong namun dkt dgn diri dan hati kecil awk

    ReplyDelete
  9. Anonymous---> Am I? Aku rasa, susah nak terima pendapat orang, aku apply pada kau je kot.

    By the way, aku dah tak ada hati. Even sekecil pun.

    ReplyDelete
  10. Anonymous---> Am I? Aku rasa, susah nak terima pendapat orang, aku apply pada kau je kot.

    By the way, aku dah tak ada hati. Even sekecil pun.

    ReplyDelete
  11. Org yg tidk mpunyai hti ini dsbbkn krna dua perkara..pertama dia tlh myerahkan hatinya pada Allah atau hal kduanya kerna dia tidk mdekatkn dirinya pada PENCIPTA..
    Contohnya org yg tlalu khayal dgn hal duniawi shingga lupa sgalanya dn lupa kmbli kpda Penciptanya atau
    Atau mungkin juga krna kyakinan yg sudah hilang pd dirinya sndiri

    ReplyDelete
  12. Org yg tidk mpunyai hti ini dsbbkn krna dua perkara..pertama dia tlh myerahkan hatinya pada Allah atau hal kduanya kerna dia tidk mdekatkn dirinya pada PENCIPTA..
    Contohnya org yg tlalu khayal dgn hal duniawi shingga lupa sgalanya dn lupa kmbli kpda Penciptanya atau
    Atau mungkin juga krna kyakinan yg sudah hilang pd dirinya sndiri

    ReplyDelete
  13. hargai mereka selagi ada kesempatan.

    ReplyDelete
  14. Anonymous---> Aku tak tahu aku yang mana 1. DIA saja yang tahu. :)

    ###########

    malay male----> Tentunya. :)

    ReplyDelete
  15. Anonymous---> Aku tak tahu aku yang mana 1. DIA saja yang tahu. :)

    ###########

    malay male----> Tentunya. :)

    ReplyDelete
  16. Ambil senyuman ini..:)
    Hadiah untuk ulang tahun klahiran awk

    ReplyDelete
  17. Ambil senyuman ini..:)
    Hadiah untuk ulang tahun klahiran awk

    ReplyDelete
  18. Anonymous----> Ulang tahun kelahiran? I wasn't born in this month. Need to wait other month.

    ReplyDelete
  19. Anonymous----> Ulang tahun kelahiran? I wasn't born in this month. Need to wait other month.

    ReplyDelete
  20. Sy mungkin tidak mpunyai ksempatan utk bertemu dgn bulan tsebut..
    :)

    ReplyDelete
  21. Sy mungkin tidak mpunyai ksempatan utk bertemu dgn bulan tsebut..
    :)

    ReplyDelete
  22. Anonymous---> Ah.. the same sentence again. It's okey aku tunggu kau wish bila tiba waktunya. Aku tak mintak kau janji, but if you can do that, try. :)

    ReplyDelete
  23. Maaf..sy tidak mampu melakukannya
    :)

    ReplyDelete
  24. Maaf..sy tidak mampu melakukannya
    :)

    ReplyDelete
  25. Anonymous---> Ok then. But still aku akan tunggu.

    ReplyDelete
  26. Anonymous---> Ok then. But still aku akan tunggu.

    ReplyDelete
  27. Jgn pernah menanti ssuatu yg tidk pasti kerna akn myakitkn diri awk sndiri...
    Ajal sy.. itu ssuatu yg pasti

    ReplyDelete
  28. Jgn pernah menanti ssuatu yg tidk pasti kerna akn myakitkn diri awk sndiri...
    Ajal sy.. itu ssuatu yg pasti

    ReplyDelete
  29. Anonymous---> Ajal setiap orang semuanya pasti. Akan berlaku tapi bila, DIA je yang tahu. Mungkin ia kedengaran sesuatu yang tidak pasti, but jika berusaha, dan berdoa pada DIA, mana tahu akan dimakbulkan. It's okey. Bila aku dah penat menanti, aku akan let it go. :)

    ReplyDelete
  30. Kerna ianya suatu hal yg pastilah i xnak mberikn harapan utk u trus mnanti...
    Sila terima senyuman ini..kerana bukan smua org myukai rose dan bukan smua org akan mbenci kaktus

    ReplyDelete
  31. Kerna ianya suatu hal yg pastilah i xnak mberikn harapan utk u trus mnanti...
    Sila terima senyuman ini..kerana bukan smua org myukai rose dan bukan smua org akan mbenci kaktus

    ReplyDelete
  32. kadang , ibu bapa dah bagi didikan yang cukup. tapi anak itu sendiri yang buat hal. mungkin itu ujian buat ibu bapa tu sendiri untuk menilai balik cara hidup mereka. dan juga ujian buat anak untuk mengenal erti sebenar dunia yang sememangnya hanya sementara!

    ReplyDelete
  33. Cik Tia---> Hiks. Aku setuju!

    ReplyDelete
  34. Cik Tia---> Hiks. Aku setuju!

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.