Sunday, March 24, 2013

Sketsa dalam bus #2



Di satu malam, ketika berada dalam bus. Erk… ini bus selepas pulang dari kuliah, bukan bus nak balik kampong. Ekekekeek. Eh… sambung cerita…

Seperti biasa, aku akan ambik seat kat belakang sekali. Oh ya… seat kat belakang kosong. Dedua side kosong, baik kanan mahupun kiri. Maka aku pun duduk di belah kiri. Sebab bas lambat lagi gerak, maka aku keluarkan buku yang selalu aku bawa dari beg. Masa nak keluarkan buku tu, tetiba je ada mamat foreigner duk sebelah aku. Eh… maksud aku, mamat foreigner tu duk sebelah kanan punya.

Aku sememangnya buat donno je. Tambah-tambah lagi aku duk dengar Mp3 masa tu, so I don’t care. Haha. Sehinggalah tetiba sahaja mamat foreigner tu bersuara.

Haii… how are you?Itu yang aku dengar dia kata. Aku kan masa tu tengah dengar lagu so aku tak dengar sangat. Aku tengok dia dengan mata terkebil-kebil. Tertanya-tanya dalam hati kalau dia memang sedang cakap dengan aku. Haaa.. betullah, bila dia pandang aku dengan senyuman sambil ulang lagi soalan tu.

Aku pun balas. “I’m fine.” Dengan senyuman padahal dalam hati aku malas. Penat weh masa tu, tetiba lak stranger ajak berbual. Heh. Memang aku tak ada mood. Tambah lagi, dia kacau aku nak baca buku. Heh.

Lepas tu, dia tanya aku boleh ke tak speak in English. Aku senyum je la sambil balas. “A little bit.” Haha. And then, dia pun tanya lagi. Kali ini dalam bahasa Melayu. Memula terkeluar BM dia tu, aku ingat dia tanya apa. Serius, aku tak tahu benda soalan Bahasa Melayu dia tu. Lepas beberapa kali duk ulang, barulah aku faham. Dia tanya berapa umur aku. Haha.

Sayangnya mamat foreigner tak handsome macam si Chace ni. =_=!

Tahu aku jawab apa? AKu jawab aku umur  25. Haha. Padahal sebenarnya lagi muda dari itu. Ekekekeke. Mamat foreigner tu pandang aku dengan hairan. Dia tanya aku lagi, “You’re 25? You look 19.”

Aku pun senyum je la sambil ucap terima kasih. Kemain nak bodek aku. Pergh! Ke sebab muka aku memang macam budak sangat? Ehhh. Abaikan semua itu.

 Lepas tu dia tanya aku, manusia kat Malaysia ni dah boleh kahwin bila cecah umur 25. Aku pun angguk je la. Lepas tu dia cerita lak yang kat Negara dia, umur 25 tu tak boleh kahwin lagi sebab biasanya kat Negara dia, 30 something baru diorang kahwin. Sebabnya? Aku tak dengar sangat sebab aku sibuk dengan buku. Aku ada dengar perkataan, house, finance and sort of it. Aku main angguk je. Haha. Oh, dia asal dari South Africa. Lalalala.

Lepas tu dia tanya aku lagi, aku dah kahwin ke belum? Aku jawab tak. Lepas tu lak dia tanya aku dah ada boyfriend ke belum? Yang ini aku angguk je. Tertanya-tanya gak aku kalau aku cakap aku single, adakah dia akan meminta nombor aku? Erk… perasannya aku. Hati saya masih pada orang Malaysia. Wkakakaka.

Kemudian, sejurus aku cakap aku dah ada boyfriend, terus dia kata, “I see my friend over there.” Aku angguk je sebelum tengok dia blah cenggitu. Fuhh… selamat aku. Dan aku teruskan pembacaan aku dengan tenang. Happily ever after. =)


Keep calm and continue reading. =)

6 comments:

  1. oho.. ada org kena mengorat hehehe

    ReplyDelete
  2. huhuhu...

    jangan lekat dengan foreigner sudah :)

    ReplyDelete
  3. huhuhu...

    jangan lekat dengan foreigner sudah :)

    ReplyDelete
  4. errr...org afrika meh??terus rasa sangsi...hahah

    ReplyDelete
  5. laa , tak sempat tanya mamat tu ke?

    ReplyDelete
  6. hahaha tula selera omputih sngt lol

    ReplyDelete

Daun lili daun keladi
Kalau sudi, sila komen lagi.