Saturday, November 12, 2011

biarKan...

Dia bahagia dengan cara dia.
Argh… biarkan. Satu hari dia pasti akan “bangkit” semula. Melupakan perkara-perkara yang menyakitkan dan mengecewakan dalam hidup “dia”.Yeah… aku tahu dia mengalami terlalu banyak perkara yang mengecewakan dalam hidup dia.

Tapi aku tahu dia, dia yang aku kenal, tak pernah walau sedikit pun menyesal. Menyesal untuk meneruskan hidup walaupun terpaksa berpura-pura di hadapan orang lain. Berpura-pura bahawasanya dia boleh lagi tersenyum dengan penuh riang di hadapan orang lain, di hadapan kawan-kawan baiknya.

Dia yang aku kenal tak pernah sedikit pun melahirkan rasa menyesal meneruskan hidup dalam dunia yang penuh hipokrit. Dia bersyukur dengan setiap apa yang dilaluinya even bagi aku ia sesuatu yang paling kejam pernah aku dengar. Dia cakap, ada lagi yang alami lagi teruk dari dia.
Dia keep hoping no matter what.
Dia yang aku kenal sentiasa beritahu aku, “Everything happens for a reason”. Yaa… itulah ayat yang selalu diungkapkan pada aku setiap kali aku bersedih. Dia cakap dia hidup dengan ayat tu. Berpegang pada ayat itu. Ayat yang memberi dia sebab untuk bersemangat semula. Dia cakap ALLAH itu MAHA ADIL. Dia cakap ALLAH takkan buat sesuatu tanpa sebab. Dan dia menunggu “reason” itu muncul satu hari nanti.


Dia cakap, dia belajar sorokkan emosi dari pengalaman-pengalaman yang mengecewakan itu. Dia belajar tentang hidup dari pengalaman-pengalaman itu. Dia belajar sendiri. Tanpa perlu diajar. Tanpa perlu diminta untuk diajarkan. Dia just watch and learn.
Dia belajar tentang kehidupan.


Sesiapa yang faham hatinya  yang akan faham betapa dia sedang menangis di sebalik tawanya yang riang itu, di sebalik senyuman yang manis itu. Dia sedang berduka di sebalik keceriaan di wajahnya. She’s good in pretending. Itu kelebihan dia.

Dan jika aku perhatikan pandangan matanya, apa yang matanya pandang pada dunia ni, aku tahu, dia sedang belajar mengenai kehidupan di depan matanya. Belajar dari orang-orang sekeliling. Melihat apa setiap manusia lakukan di jalanan-jalanan. Dan kemudian dia akan tersenyum. Senyuman yang ikhlas yang selalu dia lontarkan pada aku.
Dia kata perasaan cinta tu macam sampah. Tak boleh di recycle.


Dan sekarang, aku biarkan… aku biarkan dia dengan perilakunya sekarang. Even sometimes, aku harap dia dapat jadik diri dia yang pernah aku kenal suatu masa dahulu. Dia yang senang menangis bila dibuli. Dia yang cepat merajuk bila dimarahi. Dia yang jarang membalas senyuman orang yang tak dikenali. Dia yang sukar untuk bercakap dengan orang yang tak dikenali. Dia yang cepat bermasam muka bila ditegur.

Dan aku biarkan… aku biarkan dia dengan perilakunya sekarang. Mungkin aku menyukai dirinya yang baru. Dan mungkin dia menyukai dirinya yang baru…..

Dia suka hujan sama seperti aku.

p/s-lepas ni aku tak update untuk sementara waktu. jumpa di tahun 2012..=)

Wednesday, November 9, 2011

strange feeling...|part 2

Suasana cam ni bila ia berlaku.

(sambungan dari sini)
Girl A: Oh saya… ( sambil mengkuis-kuis kaki dia kat tanah). Saya tak tahu kenapa. Saya tak tahu apa yang saya nak bila saya buat confession nie. Tapi saya tak harap ada relationship dengan awak.

Lelaki B: Awak pernah fall in love? Awak pernah suka kat seseorang kan? Awak cakap saya orang kedua yang awak suka. (sambil pandang Gadis A).

Girl A: Err… (sambil pandang balik lelaki B kemudian menundukkan kepalanya kembali sambil disusuli dengan anggukan perlahan.)

I do hope nothing from you


Lelaki B: Then, awak tahu macam mana nak tunjukkan keikhlasan?

Girl A: (Still menundukkan kepalanya). Awak suruh saya tunjukkan keikhlasan kat awak? Bukti yang saya suka awak?

Lelaki B: Tak la.( Sambil tersenyum) Lagi pun, awak cakap awak tak harap ada relationship dengan saya kan? Then, I guess you just wanna be friend only.

Girl A: Hurmm.. maybe betul la kot. Saya pun tak tahu asal saya boleh ada kekuatan nak luahkan benda ni kat awak. Betulla, kita baru kenal 2 sem and then saya ada strange feeling kat awak. Mesti awak thought saya seorang yang weird kan? (Still menundukkan kepalanya)

Looking forward


Lelaki B: (Sambil tarik nafas penjang dengan senyuman) Tak de la. Saya happy bila ada orang suka saya. Even mungkin kita tak boleh jadi lebih dari seorang kawan. Sekurang-kurangnya awak jujur dengan diri awak. Dan sekurang-kurangnya saya tahu perkara sebenar.

Girl A: Saya…(pandang ke depan tapi still elakkan diri dari pandang lelaki B). Saya pernah simpan perasaan kat seseorang before saya kenal awak. Bertahun lamanya. Dari jauh je saya perhatikan dia. Kitaorang kawan but dia tak pernah tahu perasaan saya pada dia. Saya ego dengan dia. Saya thought nak confess selepas saya dan dia tamat belajar then saya found out dia dah ada awek. Untuk lupakan dia, saya try couple dengan kawan baik saya but it turns out badly. Kawan baik saya tipu saya. Permainkan perasaan saya.

Lelaki B: Dalam dunia ni susah nak cari orang yang betul-betul ikhlas .Saya harap awak tak still dealing with your past. And I guess awak dah dapat lupakan orang yang first awak suka tu kan? (Sambil pandang girl A)
disclosure

Girl A: Tahu. Saya selalu tahu perkara tu. Saya dah okey. Dah tak berduka lagi disebabkan previous relationship yang penuh dengan penipuan. And yup, saya dah dapat lupakan first person yang saya suka. (Still pandang ke depan tanpa pandang Lelaki B)

Lelaki B: Good for you. Lao tak, awak takkan confess kat saya kan? (Sambil tersenyum). Then what happened after that?

Girl A: Eh… (Sambil pandang Lelaki B dengan penuh hairan)Then, saya move on dengan hidup saya. Keep being single. Saying Single is better until…

Lelaki B: Until awak realized awak suddenly have strange feeling kat saya kan? (Sambil pandang Girl A dengan senyuman)

I'm OK
Girl A: (Sambil pandang Lelaki B dengan senyuman) Hurmmm… macam tu la. Saya just rasa saya perlu confess even saya tak harap apa-apa dari awak.

Lelaki B: Awak tak nak nanti awak menyesal kan? I got it. (Sambil tersenyum). Saya pun macam awak dulu. Pernah dikecewakan oleh ex saya. Dan sekarang saya tak berminat nak ada sebarang komitmen dalam sebarang hubungan yang berlawanan jenis. Just be friend dah cukup ok bagi saya.

Girl A: Saya faham. Saya okey je.

Lelaki B: Awak tahu, saya boleh jadi seorang kawan yang baik. Awak boleh share dengan saya apa-apa. Maybe it’s better if we be friend only. (Sambil tersenyum kepada Girl A)


Then Girl A dan Lelaki B berkawan. Beberapa tahun lepas tu, Girl A dah jumpa cinta sejati dia dan begitu juga dengan Lelaki B. Tapi aku tak tahu whether diorang still lagi akan berkawan or not lepas tu… Sekian…=)

Monday, November 7, 2011

Jangan sesekali hope yang kau akan dapat layanan yang sama kau bagik kat orang tu.

sometimes, it's better to be alone.
Hurm.. begitula. That’s why aku suka pendam dari luahkan. Kadang-kadang luahkan tak baik. So better pendam je. Sampai ke mati. Dulu aku pernah pendam.. aku pendam je.. even Cik Diary pom tak de sangat aku cerita kat dia. ALLAH je tahu apa yang aku rasa.

Kau tahu, jangan sesekali hope yang kau akan dapat layanan yang sama macam kau bagik kat orang tue.
Yeah.. aku selalu dengar masalah diorang. Selalu bagik pendapat. Tolong tenangkan hati diorang, tolong apa yang patut, even aku tak pandai sangat nak pujuk orang, but at least aku try. But, bila sampai turn aku.. I feel like wasting my time telling something that they never care at all. I feel like be abandon.
I need to cry.

Yeah.. aku tahu diorang tak kisah. Dari reaksi muka pom aku tahu, respon diberi pun aku tahu. Yeah.. aku faham sedikit sebanyak human body language. Bukan sekali aku pernah kena, but banyak kali kot. .. But still aku dengar lagi, tolong lagi. Yup.. aku tao ada orang cakap aku bodoh sebab still bagi pertolongan even daa beratus kali aku kecik hati dengan diorang.

Bukan aku nak mengunkit. Tapi entah…  kadang-kadang  kecik hati dengan kawan lagi perit dari kecik hati dengan kekasih. Sebab Mak aku selalu pesan, berkawan biar seribu, berkasih biar satu and I’m glad aku ada kawan yang selalu temani aku masa susah dan senang. That’s what we call true friends. Thanks for being my friends.
Fate are not equal to hope.

Then, ada kawan aku cakap.. maybe diaorang boleh jadik pendengar je, diorang tak tahu nak cakap apa. Ermm..maybe betul kot. Tapi tak apalah. Aku daa tak kisah daa selepas kawan aku cakap macam tu. Lagi pun, kita kena ikhlas in everything we do.

Tak apa la.. sila berfikir positif. Maybe aku yang terlalu hope sangat. Maybe aku punya expectation terlalu high. ..

Yee… sila berfikir positif.=)


laST wORDS-->Sometimes we expect more from others just because we would be willing to do that much for them.

p/s-No matter what I still hope my friends are happy.

Saturday, November 5, 2011

mAaf! saya tak layak dengan awak...

be happy..=)

Pernah dengar tak perkataan ni? Of course. Whether awek korang or pakwe korang yang selalu ucap perkataan ni…heee..

Ada 1 malam tue, kawan lelaki aku mesej aku, actually SMS pasal benda lain, then dia tanya aku macam mana nak tunjukk keikhlasan kat perempuan. Dia pom cerita la pasal awek dia yang selalu cakap ayat ni kat dia. Kawan aku pom cam tak tahu nak kata apa lagi, then aku pom suggest dia jawab macam ni..”Kalao saya rasa awak tak layak dengan saya, then, kenapa saya still pilih awak?” hehehe.. So begitulah al-kisahnya. Tak leh citer panjang-panjang.. heee

Seriously, aku memang tak suka awek aku cakap cam nie. Eh.. pakwe pom sama. Tapi yang selalu ucap perkataan nie majority pompuan la kan? Lelaki jarang nak kata cam nie. Sebab diorang ada 1 sifat ego yang tak boleh dipisahkan dari diri diorang. Dan kalao ada lelaki yang cakap cam nie.. serius, aku bagik diorang sebijik coklat Cadbury. Coz I think they are gentleman type.. hehehe
saya tak layak untuk awak..=(

So macam nie la.. why still mempersoalkan lagi. Still cakap “ Saya tak layak dengan awak. Awak carilah yang layak dengan awak.” See.. kalao aku jadik lelaki yang ada awek yang cakap cam nie.. sah-sah aku akan jawab macam yang aku suggest kat atas tue.

Yeah.. memang la dia daa pilih korang. But still nak cakap cam tue… kalao lelaki tue jenis penyabar, betul-betul nak kat pompuan tue, dia still akan tunggu pompuan tue. So stop saying things like that. Layak ke tidak tue hal lain. ALLAH daa tetapkan siapa yang layak dengan kita. So stop sayings that. Kalao dikatakanlah, korang dengan dia berpisah .. tue bukan sebab layak atau tidak, tapi korang takde jodoh. Perkenalan korang sampai setakat tue je.


kapel tu bukan sebab layak ke tidak..

Eh..okey la setakat tue je la..=)

Thursday, November 3, 2011

terima Hakikat


hakikat tue pahit...

Aku ada 1 kisah tao.. kisah real. Happen in real life… nie aku kisahkan based on apa yang kawan aku cerita kat aku mengenai seorang schoolmate dia dulu. Aku tak tahu sangat macam mana cerita tue berjalan so aku cerita mengikut kefahaman aku la.

Kawan aku  cakap.. kawan dia, biar je la aku panggil Miss Q. Kawan aku dengan Miss Q dulu satu sekolah. Dan sekarang Miss Q dan kawan aku 1 U..  Kawan aku cakap, masa sem 1 dulu, Miss Q bertudung labuh. Dan sekarang, Miss Q daa free hair. Kawan aku memang terkejut argh tengok Miss Q tu..

Then.. bila diselidiki perkara sebenar, Miss Q rupanya ada breast cancer, and then dia jalani surgery nak buang cancer tue dan korang tahu la apa yang terjadi kan. And then, lepas surgery tue, kawan aku dengar dari orang lain mengenai apa yang berlaku kat Miss Q. Then,Miss Q berubah jadik tomboy, tudung labuh yang dia pakai entah ke mana. Tapi Miss Q daa berubah. Kawan aku cakap, Miss Q tak boleh terima hakikat apa terjadi kat dia. So that’s why dia berubah jadi macam tue.

jangan terlalu berduka..
See.. aku tahu tak semua apa yang berlaku kat kita, kita boleh terima kan? Alaa.. korang pom pernah alami kan? Aku pom. Bila aku tahu mengenai kisah silam family aku, yeah… aku memang tak boleh terima hakikat. And then aku pom fikir, EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON. Yup.. aku daa jumpa “reason” tue. Reason kepada “hakikat” tu.. Dengan “hakikat” tue la, aku lagi sayang family yang besarkan aku. This is not fake, this is the truth.

Kadang-kadang aku rasa cam terlambat gila nak tahu hakikat tue, tapi better tahu dari tak tahu langsung kan? Heehe.

Kadang-kadang memang la sesuatu hakikat tue kita tak boleh terima, let’s say bila seseorang tahu dia adalah anak angkat. Or bila boyfriend or girlfriend dia tinggalkan dia untuk orang lain. Perit memang perit kan hakikat tue? Tapi kalao korang fikir apa yang aku fikir, EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON, soon korang akan dapat terima apa yang terjadi kat korang.

sometimes nangis ok gak kan?
Jangan sebab terlalu berduka dengan hakikat tue, kita berubah menjadi lebih teruk. ALLAH daa tetapkan apa yang terbaik untuk kita. Kita might tak mengerti kenapa kita yang diuji sebegini but you know what, orang yang diuji oleh ALLAH, adalah orang yang terpilih. So bersyukur sebab korang terpilih.

Eh… tazkirah agama lak aku nie.. hehhe. Okey la setakat tue je yang aku leh cerita. Aku bukannya alim sangat nak cerita soal-soal agama ni.. aku share apa yang aku tahu je.. sekian.

Wednesday, November 2, 2011

Stop pretending please..

Kau tahu… just ignore je. Makin kau layan makin kau akan sakit. Makin kau akan terluka. Biarkan. Tak perlu kau nak mintak maaf sedangkan kau tak buat salah sedikit pun pada dia. Kesalahan kau bila kau suka dia atau kau menaruh hati pada dia. Itu je yang salah. Yang lain tak.

Mungkin selepas ini kau akan lupakan semua. Yeah. Aku tahu kau kuat. Stop saying I’m sorry. Stop asking forgiveness. It’s worthless for he didn’t mind at all. He didn’t care for you at all. Dia just thought kau as his friend only
.
Apa lagi yang kau harapkan dari dia? Terang-terang dia da bagitao kau hal sebenar. Dan kau pun daa tahu lebih dari itu. Lebih dari apa yang dia bagitao kau. Aku tahu kau just rasa sunyi je. That’s why you keep looking for him even kau tahu dia daa berbahagia dengan orang lain.
move on

Can you stop doing that? Stop stalking his Facebook. Stop talking about him again and again. Those just are the past. Apa lagi yang kau harapkan dari dia? Kau harap dia akan komen status kau macam dulu? Kau harap dia akan post “ Goodnight sayang”, “I Love You” dan kata-kata yang sweet kat wall FB kau macam dulu?Kau harap dia akan buat in a relationship status dengan kau lagi macam dulu? Tak, dia tak akan lagi buat semua tue. Kau daa tahu semua tu.

Kau daa tahu semua tue but still kau keep pretending like those painful parts never happen in your life. Why? Stop pretending. Ia akan menambahkan lagi luka di hati kau.

1 hari aku tahu, kau akan bangkit semula. Kau akan dapat lupakan semuanya dan terima semuanya nanti. Ada sebab mengapa kau dan dia ditakdirkan sebagai kawan. Jangan lagi kau tanya dia kenapa. Sebab dia dah terangkan semuanya pada kau. Terima je la apa yang dia bagitahu kau.
tear faalll



1 je aku mintak. Stop pretending. Try to accept his friendship.


nangis kalao ko nak nangis