Wednesday, November 9, 2011

strange feeling...|part 2

Suasana cam ni bila ia berlaku.

(sambungan dari sini)
Girl A: Oh saya… ( sambil mengkuis-kuis kaki dia kat tanah). Saya tak tahu kenapa. Saya tak tahu apa yang saya nak bila saya buat confession nie. Tapi saya tak harap ada relationship dengan awak.

Lelaki B: Awak pernah fall in love? Awak pernah suka kat seseorang kan? Awak cakap saya orang kedua yang awak suka. (sambil pandang Gadis A).

Girl A: Err… (sambil pandang balik lelaki B kemudian menundukkan kepalanya kembali sambil disusuli dengan anggukan perlahan.)

I do hope nothing from you


Lelaki B: Then, awak tahu macam mana nak tunjukkan keikhlasan?

Girl A: (Still menundukkan kepalanya). Awak suruh saya tunjukkan keikhlasan kat awak? Bukti yang saya suka awak?

Lelaki B: Tak la.( Sambil tersenyum) Lagi pun, awak cakap awak tak harap ada relationship dengan saya kan? Then, I guess you just wanna be friend only.

Girl A: Hurmm.. maybe betul la kot. Saya pun tak tahu asal saya boleh ada kekuatan nak luahkan benda ni kat awak. Betulla, kita baru kenal 2 sem and then saya ada strange feeling kat awak. Mesti awak thought saya seorang yang weird kan? (Still menundukkan kepalanya)

Looking forward


Lelaki B: (Sambil tarik nafas penjang dengan senyuman) Tak de la. Saya happy bila ada orang suka saya. Even mungkin kita tak boleh jadi lebih dari seorang kawan. Sekurang-kurangnya awak jujur dengan diri awak. Dan sekurang-kurangnya saya tahu perkara sebenar.

Girl A: Saya…(pandang ke depan tapi still elakkan diri dari pandang lelaki B). Saya pernah simpan perasaan kat seseorang before saya kenal awak. Bertahun lamanya. Dari jauh je saya perhatikan dia. Kitaorang kawan but dia tak pernah tahu perasaan saya pada dia. Saya ego dengan dia. Saya thought nak confess selepas saya dan dia tamat belajar then saya found out dia dah ada awek. Untuk lupakan dia, saya try couple dengan kawan baik saya but it turns out badly. Kawan baik saya tipu saya. Permainkan perasaan saya.

Lelaki B: Dalam dunia ni susah nak cari orang yang betul-betul ikhlas .Saya harap awak tak still dealing with your past. And I guess awak dah dapat lupakan orang yang first awak suka tu kan? (Sambil pandang girl A)
disclosure

Girl A: Tahu. Saya selalu tahu perkara tu. Saya dah okey. Dah tak berduka lagi disebabkan previous relationship yang penuh dengan penipuan. And yup, saya dah dapat lupakan first person yang saya suka. (Still pandang ke depan tanpa pandang Lelaki B)

Lelaki B: Good for you. Lao tak, awak takkan confess kat saya kan? (Sambil tersenyum). Then what happened after that?

Girl A: Eh… (Sambil pandang Lelaki B dengan penuh hairan)Then, saya move on dengan hidup saya. Keep being single. Saying Single is better until…

Lelaki B: Until awak realized awak suddenly have strange feeling kat saya kan? (Sambil pandang Girl A dengan senyuman)

I'm OK
Girl A: (Sambil pandang Lelaki B dengan senyuman) Hurmmm… macam tu la. Saya just rasa saya perlu confess even saya tak harap apa-apa dari awak.

Lelaki B: Awak tak nak nanti awak menyesal kan? I got it. (Sambil tersenyum). Saya pun macam awak dulu. Pernah dikecewakan oleh ex saya. Dan sekarang saya tak berminat nak ada sebarang komitmen dalam sebarang hubungan yang berlawanan jenis. Just be friend dah cukup ok bagi saya.

Girl A: Saya faham. Saya okey je.

Lelaki B: Awak tahu, saya boleh jadi seorang kawan yang baik. Awak boleh share dengan saya apa-apa. Maybe it’s better if we be friend only. (Sambil tersenyum kepada Girl A)


Then Girl A dan Lelaki B berkawan. Beberapa tahun lepas tu, Girl A dah jumpa cinta sejati dia dan begitu juga dengan Lelaki B. Tapi aku tak tahu whether diorang still lagi akan berkawan or not lepas tu… Sekian…=)

Thursday, November 3, 2011

terima Hakikat


hakikat tue pahit...

Aku ada 1 kisah tao.. kisah real. Happen in real life… nie aku kisahkan based on apa yang kawan aku cerita kat aku mengenai seorang schoolmate dia dulu. Aku tak tahu sangat macam mana cerita tue berjalan so aku cerita mengikut kefahaman aku la.

Kawan aku  cakap.. kawan dia, biar je la aku panggil Miss Q. Kawan aku dengan Miss Q dulu satu sekolah. Dan sekarang Miss Q dan kawan aku 1 U..  Kawan aku cakap, masa sem 1 dulu, Miss Q bertudung labuh. Dan sekarang, Miss Q daa free hair. Kawan aku memang terkejut argh tengok Miss Q tu..

Then.. bila diselidiki perkara sebenar, Miss Q rupanya ada breast cancer, and then dia jalani surgery nak buang cancer tue dan korang tahu la apa yang terjadi kan. And then, lepas surgery tue, kawan aku dengar dari orang lain mengenai apa yang berlaku kat Miss Q. Then,Miss Q berubah jadik tomboy, tudung labuh yang dia pakai entah ke mana. Tapi Miss Q daa berubah. Kawan aku cakap, Miss Q tak boleh terima hakikat apa terjadi kat dia. So that’s why dia berubah jadi macam tue.

jangan terlalu berduka..
See.. aku tahu tak semua apa yang berlaku kat kita, kita boleh terima kan? Alaa.. korang pom pernah alami kan? Aku pom. Bila aku tahu mengenai kisah silam family aku, yeah… aku memang tak boleh terima hakikat. And then aku pom fikir, EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON. Yup.. aku daa jumpa “reason” tue. Reason kepada “hakikat” tu.. Dengan “hakikat” tue la, aku lagi sayang family yang besarkan aku. This is not fake, this is the truth.

Kadang-kadang aku rasa cam terlambat gila nak tahu hakikat tue, tapi better tahu dari tak tahu langsung kan? Heehe.

Kadang-kadang memang la sesuatu hakikat tue kita tak boleh terima, let’s say bila seseorang tahu dia adalah anak angkat. Or bila boyfriend or girlfriend dia tinggalkan dia untuk orang lain. Perit memang perit kan hakikat tue? Tapi kalao korang fikir apa yang aku fikir, EVERYTHING HAPPENS FOR A REASON, soon korang akan dapat terima apa yang terjadi kat korang.

sometimes nangis ok gak kan?
Jangan sebab terlalu berduka dengan hakikat tue, kita berubah menjadi lebih teruk. ALLAH daa tetapkan apa yang terbaik untuk kita. Kita might tak mengerti kenapa kita yang diuji sebegini but you know what, orang yang diuji oleh ALLAH, adalah orang yang terpilih. So bersyukur sebab korang terpilih.

Eh… tazkirah agama lak aku nie.. hehhe. Okey la setakat tue je yang aku leh cerita. Aku bukannya alim sangat nak cerita soal-soal agama ni.. aku share apa yang aku tahu je.. sekian.