Friday, July 1, 2011

self-esteem


Self-esteem is a term used in psychology to reflect a person's overall evaluation or appraisal of his or her own worth. Self-esteem encompasses beliefs (for example, "I am competent", "I am worthy") and emotions such as triumph, despair, pride and shame[citation needed]. Self-esteem can apply specifically to a particular dimension (for example, "I believe I am a good writer and I feel happy about that") or have global extent (for example, "I believe I am a bad person, and feel bad about myself in general").
Psychologists usually regard self-esteem as an enduring personality characteristic ("trait" self-esteem), though normal, short-term variations ("state" self-esteem) also exist.

Synonyms or near-synonyms of self-esteem include: self-worth, self-regard, self-respect, and self-integrity. According to The American Heritage Dictionary of the English Language, "self-love" is "the instinct or desire to promote one's well-being"
okey....ari nie nak cakap pasal self-esteem atao dalam omputihnya harga diri??? eh... tetiba jer.... yang kat atas tue aku copy and paste dari wikipedia... hahhaha...
cakap pasal harga diri nie... err... diri kita ada harga ker???? bape nilai dia agak-agaknya?? korang tao tak nilai harga diri korang??/ eh apa yang aku merepek nie...
bagik aku... nie aku ertikan harga diri dari fahaman aku la... yang aku faham...harga diri nie cam maruah la... eh betul ke tak, aku pom tak tao... kui3...



tadi duk layan 1 movie pasal pompuan yang suka dekat bos lelaki yang hensem.... memacam cara dia guna tuk ngorat bos dia... hahah... akhirnya bos dia terpikat kat dia... kui3.... rasa-rasa korang pompuan tue ada harga diri tak pergi mengorat lelaki??? penting ker harga diri nie... especially bila bab-bab mengorat nie... errr... apa kaitan pyulak???


 for example, kalao lelaki la... bila korang jumpa pompuan  yang telah membuatkan hati dan mata anda terpikat??? komfom nak p usha kan, nak mintak no fon la... hahhaa. tapi kalao korang malu, pergh...komfom melepas.... eh apa kaitan lak???


aish... daa bengong jugak aku nie... disebabkan deman kot???? yeela 3 hari dalam panas... hahha


okeyla... t aku citer yang lain... biarkan aku selidik dulu pasal self-esteem nie... wahahhahah


waaa... sekian meacih....